Wat kost het wisselen van je autobanden?

AutoWeek Winterbandentest 2020

Als je winterbanden hebt, dan moet je twee keer per jaar tijd inruimen om de banden te wisselen van zomerbanden naar winterbanden en andersom. Je kunt ook moeten wisselen omdat de banden versleten zijn. Wat kost het wisselen van je autobanden?

Er is een aantal redenen dat je van de banden wilt wisselen. Het wisselen van je autobanden kun je zelf doen, maar ook kan de bandenspecialist of jouw garage dit uitvoeren. Het kan zijn dat je de banden van jouw voor- en achteras wilt wisselen om ze gelijkmatiger te laten slijten. Twee keer per jaar komt het wisselen van zomer- en winterbanden in de agenda. En de banden kunnen worden gewisseld omdat ze versleten zijn en plaats moeten maken voor nieuwe exemplaren.

Banden wisselen van as

Je kunt de voor- en achterbanden wisselen. De aangedreven as slijt vaak harder dan de andere as. Bij een voorwielaangedreven auto komen daar de stuurkrachten nog eens bij. Vaak worden om de banden gelijkmatig te laten slijten de voor- en achterwielen gewisseld als deze dezelfde maat hebben. Sommige auto’s hebben immers voor en achter een andere maat en dan kan dit niet. Voor deze wissel moet je rekenen op kosten rond de € 40,00. 

Winterwissel

Veel mensen zullen bij het wisselen van autobanden direct denken aan de winterwissel. Deze gebeurt als de temperatuur overdag rond de 7 graden gaat komen, dus meestal in oktober/november en terug naar zomerbanden in april/mei. Daarbij kunnen twee opties gelden:

  • Je wisselt het complete wiel. Dan is er geen ventiel nodig, en het wisselen kan snel gebeuren. De kosten zijn dan meestal rond de € 40,00. 
  • Je wisselt de banden op de velgen. Daar zit meer werk aan voor het wisselen. Daarbij wordt het ventiel vernieuwd en het wiel gebalanceerd. Reken op kosten die rond de € 100,00 voor vier banden of wielen komen. Je kunt er ongeveer € 10,00 onder of boven uitkomen.

Banden wisselen voor nieuwe banden

Op een gegeven moment zijn de banden ‘op’. Welke soort banden je ook hebt. Dan moet je nieuwe banden selecteren en kopen. Het wisselen van de banden kost dan meestal evenveel als hierboven staat bij de winterwissel. Want de band moet natuurlijk vernieuwd worden, er komt een nieuw ventiel (per band) bij en het wiel wordt opnieuw gebalanceerd en gemonteerd.

Reken erop dat als je bij een bandenspecialist komt met (nieuwe) banden die je zelf ergens anders hebt gekocht, er soms een toeslag wordt gerekend.

AutoWeek advies

Als je banden wilt wisselen, dan loont het zeker bij het wisselen van vier banden om even te shoppen bij verschillende bandenspecialisten (of jouw garage). Er kan zo maar een paar tientjes verschil in zitten. Zeker als je ook nieuwe banden koopt (die je uiteraard selecteert met de AutoWeek Banden Prijsvergelijker) kun je een nog betere deal maken voor het pakket van banden en de montage bij elkaar.