Waar moet je op letten bij caravanbanden en aanhangerbanden?

De belasting van caravanbanden moet je in de gaten houden.

Banden voor een caravan of aanhanger lijken nog meer dan voor auto een noodzakelijk kwaad. En dat terwijl deze banden het relatief letterlijk zwaarder hebben dan de autobanden! Waar moet je op letten bij caravanbanden en aanhangerbanden? We zetten het hier voor je op een rijtje.

Banden voor een caravan worden vaak zwaarder belast. Behalve het gewicht van de caravan zelf moeten ze ook nog de bagage dragen. Veel mensen weten niet precies hoeveel ze meenemen en ieder jaar toont een keuring van caravans langs vakantieroutes in Nederland aan dat een groot deel van de caravans te zwaar is. Hoewel je over het algemeen personenautobanden kunt gebruiken worden ook vaak bestelwagenbanden onder een caravan gemonteerd die een hogere belasting aankunnen. Waar moet je verder op letten bij caravanbanden?

In de stalling

Caravans gaan ‘buiten het seizoen’ meestal in de stalling. Controleer de banden voor het stallen en zorg ervoor dat ze voldoende hard zijn, minimaal 3,5 bar luchtdruk. Dan zijn ze beter bestand tegen het lange stilstaan. Dat zorgt voor een belasting op één plaats. En dat zorgt weer voor extra slijtage in de constructie van de band.

Let op de bandenspanning

Bij een auto staat meestal bij het voorportier of in de tankklep hoeveel lucht er in de band moet. Bij een caravan is dat meestal niet het geval maar daar moet je wel op letten bij caravanbanden. Houd een bandenspanning aan van minimaal 3,0 bar. En zoals net gezegd: als hij lang stilstaat of in de stalling gaat kun je dat beter verhogen naar 3,5 bar.

Jaarlijks controleren

De banden van een aanhanger en caravan slijten ook als ze niet worden gebruikt. Daarom is het verstandig de banden ieder jaar door een bandenspecialist te laten controleren op onder andere uitdroging en haarscheurtjes. Die zie je niet altijd met het blote oog. Maar zonder controle kan een klein probleem wel leiden tot een klapband. Dat wil je niet tijdens je vakantie!

Op tijd vervangen

Waar een autoband meestal moet worden vervangen omdat hij door het rijden te weinig profiel heeft, zal een caravanband meestal worden gewisseld omdat het ‘aan de tijd’ zit. Eigenlijk moet je elke zes jaar de banden verwisselen. Zeker doordat de banden juist door het stilstaan zwaar belast worden is het goed je daar ook aan te houden. Je kunt door een viercijferige code aan de zijkant van de band zien wanneer de band is geproduceerd.

Bescherm tegen zonlicht

Veel mensen gaan met de caravan naar zonnige bestemmingen. Dan sta je op de mooie zonnige camping. Waar jij in de zon bakt, doet de caravan dat ook! Je kunt de wielen van de caravan bedekken met bijvoorbeeld karton of een hoes. Daardoor bescherm je de band tegen de invloed van de zon en UV-straling die daarbij hoort. En dat is weer goed voor de levensduur!

Lees ook