Zijn coverbanden met een nieuw loopvlak veilig?

zomerbandenweken

Het recyclen van gebruikte banden door ze te vernieuwen is een veelgebruikte techniek. De coverbanden moeten voldoen aan dezelfde eisen als een nieuwe band. Zijn coverbanden met een nieuw loopvlak veilig? Dat kun je je natuurlijk altijd afvragen.

De techniek van het vernieuwen van een band omvat het renoveren van een gebruikte band, het schaven van het oude loopvlak en het vulkaniseren met een nieuw loopvlak. Vernieuwde banden komen veel voor in de wereld van vrachtwagens. Ze zijn ook beschikbaar voor personenauto's.

Circulaire economie en duurzaamheid

Zelfs als de huidige trend in de richting van recycling en duurzame mobiliteit is, is het gebruik van vernieuwde banden niet zonder risico. Immers, ze zijn en blijven gebruikt. Op de weg moet de veiligheid natuurlijk gegarandeerd zijn Er bestaan nog andere factoren om in de gaten te houden.

Vernieuwde banden: resultaten op de weg

Een Zwitserse organisatie die de banden heeft getest, concludeerde dat ze "slecht presteerden, vooral op natte wegen, op sneeuw en als het gaat om rolgeluid". Op nat wegdek kunnen deze banden namelijk sneller onderhevig zijn aan aquaplaning. Ook werd de remweg bij 80 km/h verlengd met ongeveer drie voetgangersoversteekplaatsen: bij een noodstop kan dit andere weggebruikers in gevaar brengen, vooral de meest kwetsbare: voetgangers.

Daarnaast kun je rekening houden met onnauwkeurig en ‘sponsachtig’ gedrag, wat de noodmanoeuvres niet vergemakkelijkt. Daarnaast zijn er mogelijk harde rolgeluiden. Bovendien zijn de karkassen van deze gerecyclede banden vaak verschillend. Hierdoor kunnen vier banden van verschillende oorsprong op dezelfde auto, met niet-homogene kenmerken, komen.

Personenauto’s 12 procent

De coverbanden worden voornamelijk (85 procent) bij vrachtwagens gebruikt. Bij personenauto’s komt pakweg 12 procent als coverband in de handel. Deze zijn te herkennen aan de aanduiding ‘retreat’ of ‘regroovable’. 

Je moet in de praktijk rekening houden dat je coverbanden ook sneller moet vervangen vergeleken met nieuwe banden. En uiteraard rekening houden met de eerder gemelde eigenschappen. Daarom kun je als je veel rijdt beter nieuwe banden (laten) monteren. Coverbanden zijn met een nieuw loopvlak veilig. Rijd je veel? Bedenk dan dat ze eigenlijk geschikt zijn voor auto’s waarbij je tot 10.000 km/jaar rijdt en relatief weinig op de snelweg komt.