Botsgevaar met winterbanden in de zomer
Wel of geen winterbanden: het is elk najaar weer een onderwerp van discussie. Over het tijdig terugwisselen naar zomerrubber daarentegen hoor je veel minder. Onterecht, want winterbanden in de zomer hebben bij de hogere temperaturen een behoorlijk langere remweg.
Het is eind mei, de zon schijnt en de boordcomputer van onze Range Rover Sport geeft een aangename 22 graden aan. Het is druk op de A1 richting het westen, het mooie weer lokt de nodige weekendtoeristen richting zee. Tussen Barneveld en Amersfoort begint het, zoals wel vaker, te stokken. De matrixborden springen op 70, niet veel later op 50. In mijn binnenspiegel zie ik een zwarte Peugeot 108 naderen. Dat wordt krap denk ik nog, terwijl ik het rempedaal zo geleidelijk mogelijk indruk. Als het verkeer vóór me stil staat, heb ik geen keuze meer: ik moet nu écht in de ankers. Ik zie dat de Peugeot dat ook doet, maar hij is al te dichtbij. Aan de grote ogen van de bestuurder zie ik dat hij het niet gaat halen, dan volgt een doffe klap.
Winterbanden in de zomer: 30 procent langere remweg
De schade aan de Range Rover valt verrassend genoeg mee. Met dank aan de trekhaak die onder de achterbumper zit verborgen. De 108 is er, getuige de flinke vouw in de motorkap, een stuk minder aan toe. Er valt nog iets op: de Peugeot staat op winterbanden.
Opletten en afstand houden is uiteraard een eerste vereiste om een kop-staartbotsing te voorkomen, daarnaast helpt het als je het juiste schoeisel onder je auto hebt. “Jij kon veel harder remmen dan ik”, verontschuldigt de bestuurder van de botsauto zich. Ja, dat kan wel kloppen. Tijdens onze bandentest werden de vele voordelen onder winterse omstandigheden bevestigd, en de langere remweg ten opzichte van zomerschoeisel bij hogere temperaturen. Bij 100 km/h stonden we met de referentie-zomerband in 37,9 meter stil, met de geteste winterbanden tussen de 43,7 en 46,7 meter. Volgens informatie van KwikFit scheelt het zelfs nog meer: 30 procent bij een buitentemperatuur van 15 graden. Wie weet had deze aanrijding dus voorkomen kunnen worden. Moet je dan nieuwe banden hebben? Zoek dan in de Autobanden Prijsvergelijker jouw voordelige keuze.
Van onze partner Banden wisselen voor het nieuwe seizoen? Bij de vestigingen van Kwik-Fit maak je gemakkelijk een afspraak om je banden te wisselen. En als het nodig is, kun je nieuwe banden bestellen! |
Achter de feiten aan
Het is verontrustend hoeveel automobilisten tijdens de (zomerse) laatste weken van mei nog op wintersloffen rondrijden. Een rondje turven in een willekeurige Amsterdamse woonwijk leerde dat zestien van de negentig auto’s nog niet hadden gewisseld. Voor zover de bestuurders ervan dat überhaupt van plan zijn, trouwens. Onderzoek wijst immers uit dat 5,3 procent de winterbanden in de zomer ook onder de auto laat zitten.
Het zal voortkomen uit een mengeling van onwetendheid en desinteresse. Het terugwisselen naar zomerbanden daarentegen gaat moeizamer, soms moet de bandenleverancier wel drie of vier keer mailen voordat iemand reageert. Komen ze bij wijze van spreken pas langs vlak voordat ze op zomervakantie gaan.
De automobilisten die zich er wél bewust van zijn, laten zich daarnaast te veel leiden door het weer. Een gemiddeld bandenbedrijf heeft zo’n twee maanden nodig om alle klanten te kunnen bedienen. Dat betekent dat ze nog tot ver in juni bezig zijn met zomerbanden omleggen.
Edwin Brinksma van bandenvakorganisatie Vaco maakt een kleine nuance: “Met zomerbanden in winterse omstandigheden rijden is veel gevaarlijker dan met winterbanden in de zomer. We proberen de automobilist zeker bewust te maken van de noodzaak om tijdig zomerbanden te monteren. Sinds 2008 voeren we twee keer per jaar campagne voor de bandenwisselweken, ook wij constateren echter dat mensen in het voorjaar minder noodzaak voelen dan in het najaar.” Dat zijn overigens behalve particulieren ook zakelijke klanten.
Bewustzijn
De bestuurder van de Peugeot 108 die ons van achteren aanreed, heeft zijn auto nog geen week eerder in ontvangst genomen van Athlon. Daarbij viel het hem op dat er nog winterbanden op zaten. Op de vraag of de banden niet gewisseld moesten worden, was het antwoord: “Daar wordt u nog over gebeld.” Waarschijnlijk heeft hij een gebruikte auto gekregen en is het ergens in het proces misgegaan. “Wij schrijven onze klanten in een vroeg stadium aan om een afspraak voor de bandenwissel in te plannen. Indien het niet binnen een bepaalde termijn gebeurt, krijgen ze een reminder. Maar het is uiteindelijk wel aan hem of haar om daadwerkelijk naar de garage te gaan.”
Kortom, neem als bestuurder je eigen verantwoordelijkheid en weet dat winterbanden in de zomermaanden een behoorlijk langere remweg hebben. En dat ze door de lamellenstructuur en de zachtere rubbersamenstelling aan stuurprecisie inboeten. Daarnaast slijten ze veel harder en hebben ze een hogere rolweerstand, wat leidt tot een hoger brandstofverbruik en meer CO2-uitstoot. Dus plan de wissel op tijd en laat je niet teveel leiden door het actuele weer, want uitstellen kan tot opstoppingen bij de bandenspecialisten leiden. En dan lopen veel mensen, zoals dit jaar, achter de feiten aan. Dat vindt ook Edwin Brinksma: “Als je kijkt naar de weerstatistieken van de afgelopen jaren, dan kun je het beste gewoon tussen half maart en medio april overstappen.”