Wat is de beste zomerband?

Zomerbandentest Sport 2021

Banden zijn voor veel mensen het zwarte rubber dat nu eenmaal onder de auto moet zitten om te rijden. Wat is de beste zomerband voor jou? De redactie van AutoWeek zoekt het uit!

Wat maakt een band de beste zomerband? Daarvoor hebben de experts van AutoWeek een lijst criteria samengesteld. Die zetten we in dit artikel op een rijtje.

  • Remweg. Dat is het eerste selectiecriterium en dat raakt de veiligheid natuurlijk: de remweg maakt het verschil tussen een ongeval of niet. En daarbij vielen in de eerste ronde in 2021 al 14 van de 53 banden door de mand omdat ze onvoldoende scoren op dit punt.
  • Dynamische tests op droog en nat wegdek. Dit zijn rijtests waaruit onder meer wordt gekeken of de banden op nat wegdek genoeg grip houden. Maar ook moeten de banden op droog wegdek harmonieus rijden: wat is de neiging tot (vooral) onderstuur? Daarnaast is ook een snelle rit op een circuit onderdeel van deze test om inzicht te geven in het stuurgedrag en bijvoorbeeld een snelle rijstrookwisseling.
  • Aquaplaning. Hierbij worden de banden aan de tand gevoeld op het moment dat er een laagje water op het wegdek staat. Een band die hier hoger op scoort krijgt natuurlijk een streepje vóór.
  • Geluid op droge weg. Dat testen de experts met uitgeschakelde motor op speciaal asfalt.
  • Levensduur. Daarbij wordt op een gecertificeerde rollenbank gekeken welke banden lang mee kunnen gaan. Dat is natuurlijk prettig voor de portemonnee en het zegt ook iets over de constructie van de banden.
  • Brandstofverbruik. Heeft een band een hoge of een lage rolweerstand? Dat heeft invloed op het brandstofverbruik.
  • Prijs van de band. De kosten spelen bij het uiteindelijke resultaat de hoofdrol omdat dit voor veel mensen toch het belangrijkste criterium is.

Wat maakt nu de beste zomerband?

Daarvoor kun je de meest recente zomerbandentest nalezen. Daar vind je de laatste uitslagen. Dat geeft je een startpunt. Wil je echt kijken welke band voor jou het handigste is, kun je met die informatie en de AutoWeek Autobanden Prijsvergelijker de beste zomerband voor jezelf vinden én waar je die tegen de beste prijs kunt halen.