Wat is de beste all-seasonband?

AutoWeek Vierseizoenenbandentest 2020

Banden zijn voor veel mensen het zwarte rubber dat nu eenmaal onder de auto moet zitten om te rijden. Wat als je toch het hele jaar op dezelfde banden wilt rijden? Wat is de beste all-seasonband voor jou? De redactie van AutoWeek zoekt het uit!

Wat maakt een band de beste all-seasonband ofwel vierseizoenenband? Daarvoor hebben de experts van AutoWeek een lijst criteria samengesteld. De auto’s worden beoordeeld op zowel sneeuw, nat als droog wegdek. All-seasonbanden verdienen zeker de aandacht want ze hebben bijzondere eigenschappen in alle seizoenen.

  • Remweg. Dat is voor all-seasonbanden natuurlijk een belangrijk criterium. In de test zie je wel dat winterbanden iets beter presteren op sneeuw-ondergrond. Toch heb je op zomerbanden meer dan de dubbele remweg nodig in vergelijking met all-seasonbanden. Op droog en nat wegdek moeten ze wel hun meerdere erkennen in de zomerbanden.
  • Bochtgedrag. Daarbij zijn onder meer stuurgedrag in het algemeen, rotondes en stuurprecisie (op droog wegdek) zijn hier criteria.
  • Slalom op sneeuw. Hierbij wordt de maximale zijwaartse grip gemeten.
  • Tractie op sneeuw, waarbij de trekkracht wordt gemeten op deze witte ondergrond. En vierseizoenenbanden presteren hier indrukwekkend, ook ten opzichte van een winterband die in de test was opgenomen.
  • Aquaplaning. Zowel op rechte natte weg als in bochten kan aquaplaning optreden met een autoband. 
  • Geluid van de banden op droge weg. 
  • Rolweerstand op droge weg. Heeft een band een hoge of een lage rolweerstand? Dat heeft direct invloed op het brandstofverbruik. Er blijken op dit gebied best wel verschillen tussen de all-seasonbanden te zijn.
  • Prijs van de autoband. De kosten spelen bij het uiteindelijke resultaat de hoofdrol omdat dit voor veel mensen toch het belangrijkste criterium is.

Wat maakt nu de beste all-seasonband?

Daarvoor kun je de meest recente all-seasonbandentest nalezen. Daar vind je de laatste uitslagen voor gewone auto's en SUV's. Dat geeft je een startpunt. Wil je echt kijken welke band voor jou het handigste is, kun je met die informatie en de AutoWeek Autobanden Prijsvergelijker de beste winterband voor jezelf vinden én waar je die tegen de beste prijs kunt halen.

Lees ook