Wat is de steekmaat?

Velg vanwege steekmaat

Het is een term die je bij velgen tegenkomt. Op zich heb je er als leek weinig mee te doen maar als je nieuwe velgen wilt kopen voor jouw auto, dan is het een handig middel. AutoWeek legt hier uit wat de steekmaat is.

Een wiel van de auto wordt bevestigd met bouten. Die bouten zitten in een cirkel. Met deze gegevens hebben we eigenlijk de basis voor de steekmaat al verklaard. Hoe gaat het verder?

In de praktijk

De steekmaat wordt uitgeschreven in twee getallen, bijvoorbeeld 4x100 of 5x120. Dat betekent in deze twee voorbeelden dat het wiel in het eerste geval 4 bouten heeft. In het tweede geval heeft het wiel 5 bouten.

Het tweede getal geeft aan wat de diameter van de cirkel is die je door de bouten kunt tekenen. Dus in het eerste geval is dat 100 mm, in het tweede geval 120 mm.

Waarom is de steekmaat belangrijk?

De steekmaat speelt vooral een rol als je nieuwe wielen of velgen wilt kopen. Als je dezelfde steekmaat gebruikt, dan weet je dat het wiel met de bouten gemonteerd kan worden. Let er wel op dat als je wisselt tussen stalen, en lichtmetalen wielen, erop moet letten dat de bouten goed in de naaf komen te zitten. De lichtmetalen wielen zijn namelijk meestal dikker dan de stalen exemplaren waardoor de bout minder diep komt te zitten. En daardoor riskeer je dat het wiel losraakt.