Hoe moet je winterbanden opslaan?

Winterbanden

Als je elk seizoen van band wisselt, dan wil je de banden ook goed op kunnen slaan. Dat kun je via jouw garage of bandenspecialist regelen maar als je de ruimte hebt kun je dat ook zelf doen. Maar hoe moet je winterbanden opslaan?

We hebben het hier over winterbanden opslaan maar eigenlijk gaat het ook over zomerbanden in het koude seizoen. Het principe is hetzelfde! Waar moet je op letten bij een goede opbergplaats voor jouw banden?

De ruimte waarin je de banden opslaat

Het belangrijkste bij het opslaan van de banden is dat ze beschermd worden tegen de invloeden van het weer en temperaturen. Wat dat betekent voor de ruimte?

  • De ruimte is droog. Dus geen kelder. Goede ventilatie helpt om een ruimte droog te houden.
  • De ruimte is koel. Heeft de zon vrij spel in de zomer? Wordt het dan snel benauwd? Dan is de ruimte er minder geschikt voor. Let ook op verwarmingsleidingen of leidingen voor warm water. Als die dicht bij de banden zijn, dan kunnen ze ook zorgen voor een snellere veroudering of uitdroging.
  • De ruimte heeft weinig licht. Het hoeft niet donker te zijn maar licht heeft ook een verouderende werking. Zeker het UV-licht van de zon.

Hoe kun je de banden het beste bewaren?

In een band zitten bepaalde oliën. Die zorgen ervoor dat het rubber in conditie blijft. Als je de banden in een bandenhoes stopt, dan beschermt deze de band vaak al tegen licht en andere invloeden. Ook zorgt deze voor minder uitdroging van de banden. Het kan handig zijn om de banden eerst nog in plastic te pakken als de bandenhoes dun of licht is.

Dan kun je de banden wegleggen. Het verschilt of je de banden op de velgen hebt zitten of dat ze zonder velgen worden bewaard.

  • Op de velg kun je ze het beste horizontaal bewaren. Je kunt ze gemakkelijk stapelen maar beter is het nog om een velgenboom te gebruiken. Die zorgt er namelijk voor dat de banden niet met elkaar in contact komen. Daardoor vervormen ze minder. Ze hoeven niet eens duur te zijn en ze hebben vaak wielen zodat je de velgen met banden gemakkelijk kunt verplaatsen.
  • Zonder velgen kun je de banden het beste naast elkaar opslaan. Je kunt daarvoor een bandenrek gebruiken maar dat hoeft niet.

We hebben het al vermeld: als je de banden langere tijd op dezelfde manier opbergt, dan kunnen ze vervormen. Daarom is het goed om de banden met enige regelmaat iets te draaien of verplaatsen zodat de druk niet steeds op dezelfde plaats zit en de band in betere conditie blijft. Ook kunnen de oliën in het rubber zich regelmatig blijven verdelen.

Andere aandachtspunten voor het opslaan

Waar kun je nog meer aan denken om de winterbanden op te slaan? Eigenlijk ligt dat wel voor de hand. Je hebt de banden immers van de auto gehaald dus je kunt een controle toepassen. Als je de controle uitvoert bij het opbergen kun je problemen oplossen voordat je ze opnieuw gaat gebruiken.

  • Wat is de conditie van de band? Is het profiel nog voldoende? Dus minimaal 1,6 mm (maar dan moet je ze echt gaan vervangen, we adviseren om bij 3 mm profieldiepte aan nieuwe banden te denken)? Zo nee, dan heb je de tijd om nieuwe banden uit te kiezen en de banden te wisselen.
  • Controleer het profiel op kleine steentjes en haal ze eruit met een platte schroevendraaier. Dan voorkom je ook hier vervorming van het loopvlak.
  • Controleer voor het opbergen van de banden als ze op de velg zitten de bandenspanning en het ventiel. Op de juiste spanning blijven de banden ook als ze worden opgeslagen in betere conditie!