Moet je bij een 4WD alle banden tegelijk vervangen?

Er zijn steeds meer auto’s met aandrijving op alle wielen, meestal aangeduid met 4WD. Je hebt het dan doorgaans over terreinwagens maar ook steeds vaker over elektrische auto’s die met een tweede motor alle wielen aangedreven hebben. Moet je dan bij een 4WD alle banden tegelijk vervangen?

Bij een auto die op twee wielen wordt aangedreven worden meestal de banden op de vooras op een ander moment vervangen dan op de achteras. Immers, de aangedreven banden slijten het snelste. Op de vooras komen daar nog eens de stuur- en remkrachten extra bij als het een voorwielaandrijver is. Dat is niet erg. Echter, bij een vierwielaangedreven auto moet de omtrek van de wielen (ongeveer) gelijk zijn omdat anders krachten in de transmissie kunnen optreden. Daarom moet je bij een 4WD over het algemeen alle banden tegelijk vervangen.

Gelijke omtrek banden belangrijk

Zowel bij auto’s die normaal met tweewielaandrijving rijden en waarbij de vierwielaandrijving kan worden ingeschakeld, als bij auto’s die permanent aandrijving hebben op alle wielen, moet de omtrek van alle banden gelijk zijn. Als dit niet het geval is, dan kunnen onderdelen van de transmissie beschadigen. Immers, er kunnen spanningen optreden in de aandrijflijn als de omtrek van de wielen verschilt. Daarbij zou het verschil in omtrek niet meer dan 1,5% moeten bedragen.

Advies: bij een 4WD alle banden tegelijk vervangen

In de beste situatie heb je dan ook voor en achter dezelfde banden, ongeacht de soort 4WD. Dat betekent dat de banden dezelfde afmeting hebben, van hetzelfde type zijn en dat je de omtrek van de banden respecteert.

Soms hebben de voor- en achterbanden verschillende maten. Dan is het van belang de instructies van de fabrikant aan te houden. Immers, er is tijdens de ontwikkeling van de auto’s ook veel aandacht besteed aan de banden. Dat kan in geval van winterbanden soms een probleem opleveren omdat de winterbanden niet altijd in dezelfde maten leverbaar zijn. In dat geval kun je beter voor de winterbanden een aparte set wielen aanschaffen zodat de voor- en achteras ook dan dezelfde maat banden hebben.

Van onze partner
Banden wisselen voor het nieuwe seizoen?
Bij de vestigingen van Kwik-Fit maak je gemakkelijk een afspraak om je banden te wisselen. En als het nodig is, kun je nieuwe banden bestellen!

Gelijkmatige slijtage voor en achter

Zeker als de vierwielaandrijving niet permanent is, dan is het belangrijk om een gelijkmatige slijtage van de banden voor en achter te bereiken. Je kunt dat doen door regelmatig de banden tussen de voor- en achteras te laten rouleren.

Volg instructies van de fabrikant

Je zou kunnen denken dat met de moderne viscose differentieels op personenauto’s de marges voldoende worden opgevangen. Dat kan inderdaad, maar als er voor langere tijd een groter verschil in omtrek van de wielen is (ook al is het er maar één), zal de temperatuur in deze techniek stijgen en voor dure beschadiging zorgen. Daarom moet je ook in dit geval bij de 4WD alle banden tegelijk vervangen. Bedenk daarbij ook dat de gespaarde kosten om twee banden te vervangen wellicht niet opwegen tegen het risico op zware schade. Dit speelt trouwens ook bij een lekke band, waarbij je mogelijk maar één band zou hoeven vervangen. Ook dan moet je in principe bij een 4WD alle banden tegelijk vervangen. Dat is wat je meestal in de instructies van de fabrikant zult vinden. Volg die en je zit in dat opzicht veilig.