Wat is beter: lucht of stikstof in de banden?

Bandenspanningsmeter

Je ziet het vaker: banden die worden gevuld met stikstof. Het zijn allebei manieren om de band op spanning te houden. Maar wat is beter: lucht of stikstof in de banden?

 

Stikstof in de banden heeft een paar eigenschappen die het aantrekkelijk maken dit toe te passen. De belangrijkste is wellicht dat het alleen stikstof is. Dus geen andere stoffen. Stikstof is droog en bevat geen zuurstof. Daardoor helpt het de veroudering van de banden letterlijk van binnenuit te voorkomen. En daardoor gaan de banden langer mee, zo lijkt het..

Constante bandenspanning met stikstof in de banden

Daarnaast blijft de bandenspanning constanter met stikstof in de banden. Zoals je wellicht weet loopt iedere band na verloop van tijd een beetje leeg. Lucht ontsnapt gewoon door het ventiel maar ook door de structuur van de banden zelf. De moleculen van stikstof zijn groter dan die van lucht. Daardoor blijven ze beter in de band en loopt de spanning minder snel terug. Het is maar een klein verlies dat je met stikstof in de banden voorkomt maar zorgt er wel voor dat de bandenspanning gelijker blijft. Je hebt er dus gewoon minder omkijken naar.

Kosten stikstof

Je bent gewend om bij een benzinestation de bandenspanning te controleren. Daar moet je regelmatig een klein bedrag, bijvoorbeeld 50 cent, betalen. Wat kost het nu om stikstof in de banden te doen? Een vulling kost ongeveer 3,50 euro, of 10 euro voor een set banden. Je krijgt dan een blauw of groen dopje op het ventiel, als herkenning dat de band is gevuld met stikstof.

Kun je banden met stikstof met perslucht vullen?

Als je elke drie maanden de bandenspanning controleert, dan kan het toch zijn dat je stikstof na verloop van tijd minder wordt. Je kunt dan gewoon bijvullen met perslucht. En perslucht bestaat al voor een groot deel (78%) uit stikstof.

Lees ook