Hiervoor moet je naar zomerbanden wisselen

zomerbandenweken

Twee keer per jaar wisselen veel mensen de banden van hun auto. In het najaar komen de winterbanden erop. In het voorjaar zie je die voor zomerbanden wisselen. AutoWeek legt uit waarom je de zomerbanden moet monteren.

Zomerbanden hebben een hardere soort rubber dan winterbanden. Daardoor hebben ze op droog wegdek een beter gedrag. Winterbanden zijn beter voor natte omstandigheden met ijs en sneeuw, maar in de zomer schieten ze daarop tekort. Om deze redenen kun je beter naar zomerbanden wisselen.

Boven de 7 graden verschil tussen zomerbanden en winterbanden

Het grootste verschil in de werking van zomerbanden is te zien bij temperaturen boven de 7 graden. Dan komen de voordelen van winterbanden minder tot hun recht. En eigenlijk zie je dan de prestaties achteruit gaan. Zo hebben ze minder grip door het zachtere rubber. Door het hardere rubber zie je ook dat zomerbanden minder hard slijten in de warme maanden.

Van onze partner
Banden wisselen voor het nieuwe seizoen?
Bij de vestigingen van Kwik-Fit maak je gemakkelijk een afspraak om je banden te wisselen. En als het nodig is, kun je nieuwe banden bestellen!

Kortere remweg voor zomerband

Op droog en ‘gewoon’ nat wegdek is de zomerband overigens in het voordeel, zeker als de temperatuur boven de 7 graden komt. De remweg is bij de hogere temperaturen korter dan een winterband. En dat kan aanzienlijk schelen en daarom kun je beter naar zomerbanden wisselen als het voorjaar wordt.

Winterbanden in de zomer

De verschillen tussen zomerbanden en winterbanden of all-seasonbanden komen ook in de warme maanden aan het licht. Dan zijn de zomerbanden in het voordeel. Ze slijten dan minder hard dan winterbanden door een hardere soort rubber waarvan ze zijn gemaakt. Gebruik je winterbanden ook in de zomer, dan zul je zien dat je sneller een nieuwe set banden moet monteren.

En, zoals we al eerder hebben gezegd, in de zomer hebben de winterbanden juist minder grip op de weg. Dat komt door de samenstelling van het rubber en het grovere profiel.

Van onze partner
Wissel naar je zomerbanden!
Maak snel een afspraak bij een Euromaster vestiging in de buurt je zomerbanden te monteren!! Je regelt er ook opslag voor je winterbanden als dat nodig is.

Bekijk het verschil in de bandentesten

Als je meer wilt weten over de verschillen tussen zomerbanden en winterbanden in de praktijk, dan kun je die lezen in de AutoWeek bandentesten. Die geven goed inzicht in het rijden met zomerbanden en winterbanden. Heb je nieuwe banden nodig? Dan kun je die vinden in de Autobanden Prijsvergelijker.