Kan je een andere bandenmaat onder je auto monteren?

lichtmetaal1

Je hebt een mooie auto en zou graag een andere maat wielen of banden monteren. Bijvoorbeeld bredere. Kun je zo maar een andere bandenmaat onder je auto zetten? AutoWeek zoekt het uit!

De banden zijn een belangrijk onderdeel van de auto. En het oog wil ook iets! Daarom wil je wellicht iets dat net iets anders is dan iedereen heeft. Wat zijn de mogelijkheden als je een andere bandenmaat onder je auto laat zetten? Waarmee moet je rekening houden? Veel van de kenmerken die hieronder staan beschreven staan voor jouw huidige auto op de zijkant van de band vermeld.

Bredere banden

Als je bredere banden onder je auto wilt, dan zijn er wel mogelijkheden. Het kan zijn dat van jouw model auto al een type is dat vanuit de fabriek bredere banden heeft. Die maat moet je normaal genomen ook onder jouw auto kunnen gebruiken, soms in combinatie met bredere velgen. Er zijn wellicht nog meer opties. Let er dan wel op dat de wielen nog voldoende kunnen draaien en dat ze bij inveren de spatborden niet raken. Kijk er ook naar dat jouw nieuwe wielen eventuele leidingen die in de wielkasten lopen niet raken!

Velgen met een andere diameter

Een andere optie is als je velgen neemt met een grotere diameter. Een bandenspecialist als Profile heeft een grote collectie velgen voor jouw auto. Dat oogt vaak mooier en geeft directere rij-eigenschappen. Of andersom, je wilt winterbanden monteren met juist een kleinere velg.  Dan moet je rekening ermee houden dat de verhouding tussen de wanghoogte van de band en de breedte verandert. De omtrek van het wiel moet namelijk hetzelfde blijven als het origineel. Met deze calculator kun je de wielomtrek voor verschillende banden en wielen met elkaar vergelijken. Daar mag maar 3% afwijking in zitten. Op zich wel logisch, omdat van de wielomtrek ook andere dingen worden berekend. Denk aan de snelheid en de instellingen van hulpmiddelen als EPS en het antiblokkeersysteem van de remmen. Je wilt dat die ook goed blijven werken!

Draagvermogen van de band

Waar je ook op moet letten is het draagvermogen van de band. Die wordt op de zijkant van de band aangegeven met een cijfercode. Als je een andere bandenmaat onder je auto monteert, dan moet het draagvermogen van de band gelijk of hoger zijn dan het origineel. En het moet natuurlijk voldoende zijn om de auto met inzittenden en bagage te kunnen dragen!

Snelheidsindex

Banden zijn ontworpen voor gebruik tot een bepaalde snelheid. Ook dat vind je op de zijkant van de band aangegeven, met een letter. Die snelheidsindex zal bij veel auto’s een S zijn, tot 180 km/u. Dat betekent dat een auto met die band niet sneller mag rijden dan die snelheid. Als je een andere bandenmaat onder je auto zet, dan moet de snelheidsindicatie minimaal diezelfde snelheid hebben. Hoger mag wel, lager niet. Alleen met winterbanden kan dat wel. Maar dan moet je een sticker in het zicht van de bestuurder in de auto hebben die aangeeft dat met de auto maximaal die lagere snelheid mag worden gereden.

AutoWeek oordeel: vraag advies

De banden zijn belangrijk voor de auto en hoe hij rijdt. Je kunt onder je auto best een andere bandenmaat monteren maar er komt wel het nodige bij kijken. Je kunt natuurlijk kijken naar de AutoWeek bandentests. Maar voor jouw situatie is heb je vaak deskundigheid nodig voor de nieuwe maat. Vraag daarom advies bij je garage of een bandenspecialist als je hieraan denkt. Dan weet je zeker dat je nieuwe wielen en banden mooi zijn én dat je er optimaal plezier mee kunt hebben!