Wat kost het jou als je op gladde banden rijdt?

Profieldieptemeter

Banden moeten regelmatig worden gecontroleerd en vervangen. Wat zijn de risico's van rijden met gladde banden?

Autobanden zijn de enige schakel tussen jou en de weg. Ze zijn dus van het allergrootste belang. Zeker als je weet hoeveel ze het gedrag van een auto in de bochten en vooral de remweg kunnen beïnvloeden. Controleer de banden goed en vervang ze op tijd. Gladde banden kunnen immers kostbaar worden als ze tot een ongeluk leiden. Je vindt een overzicht van de prijzen van autobanden bij verschillende leveranciers in de AutoWeek Autobanden Prijsvergelijker.

Minimum profiel op de band

Je kunt je voorstellen dat het rijden met versleten banden de wegligging aanzienlijk vermindert en de remweg vergroot. Daarom is er een wettelijke limiet voor het bandenprofiel, vastgesteld op 1,6 millimeter. Die is ook te zien met behulp van de slijtage-indicator in het loopvlak. Dit kleine element, dat zich tussen de groeven van de band bevindt, laat je weten wanneer het tijd is om de band te verwisselen. Onder deze limiet wordt het rubber als glad beschouwd en kun je een boete krijgen als je door de politie wordt gecontroleerd. Je riskeert in 2023 een boete van € 160 voor één band, € 240 als er twee banden onvoldoende profiel hebben en € 360 voor drie banden.

Van onze partner
Meet je bandenspanning regelmatig!
Je kunt daarvoor gemakkelijk een bandenspanningmeter in de auto hebben liggen. Bestel er bijvoorbeeld één uit de top-10 bandenspanningmeters bij bol.com!

Gladde banden leveren gevaar op

Maar naast het risico dat je loopt en waaraan je ook andere verkeersdeelnemers blootstelt, kun je bij een ongeval grote problemen krijgen met je verzekering als je schade oploopt. Bovendien wil je op een natte weg beslist niet met aquaplaning te maken krijgen. Het verdient dus aanbeveling om je banden regelmatig te controleren en te vervangen als het profiel minder dan twee millimeter diep is. AutoWeek adviseert je de band al te vervangen als je 3 mm hebt bereikt.

Controleren profiel is eenvoudig

Als je een bandenprofielmeter in de auto hebt liggen kun je met enige regelmaat de diepte van het profiel controleren. Bijvoorbeeld een keer in de maand, of een keer in de zes weken, al naar gelang de hoeveelheid kilometers die je aflegt. Het is een kleine moeite en dat kun je combineren met het controleren van de bandenspanning. Als je dat regelmatig doet, dan weet je zeker dat je banden er goed bij staan!