Zijn grote wielen en platte banden ook beter?

Bandentest: brede banden

De banden hebben een grote invloed op het weggedrag van een auto. En daarmee ook op de veiligheid. Dat kan ook nadelig zijn. AutoWeek heeft de proef op de som genomen en banden en wielen vergeleken om te zien of grote wielen en platte banden ook beter zijn.

Brede, platte banden om grotere wielen zien er leuk uit. De invloed op het weggedrag kan echter ook nadelig zijn. De AutoWeek redactie vergeleek banden van 17 tot en met 21 inch van hetzelfde merk en type onder dezelfde omstandigheden. 

Strakker weggedrag

Oorspronkelijk was het puur een kwestie van tuning: met brede banden zouden sportwagens nog harder door de bocht kunnen rijden. Vooral sportieve chauffeurs zagen dat wel zitten, zodat de Manta's, de Golfs en de BMW's behalve rallystrepen en extra lampen ook brede banden kregen. Voor veel mensen is een wiel-bandcombinatie in alsmaar grotere maten een waar statussymbool geworden. Daar komt nog bij dat de techniek van moderne auto’s steeds grotere wielen vereist. Auto’s worden steeds zwaarder en hebben steeds sterkere motoren, wat steeds grotere contactoppervlakken vraagt.

Wieldiameter belangrijke factor

De grootste invloed op het rijgedrag heeft echter de wieldiameter. Doordat wielen steeds groter worden, moet de flankhoogte van de banden evenredig afnemen om de voorgeschreven afrolomvang te behouden. Hoe groter het wiel, hoe platter de band. Dat heeft natuurlijk zijn invloed op het comfort en op het rijgedrag.

Standaardbanden altijd comfortabeler en stiller

De testauto, een BMW 5-serie, heeft af fabriek al keuze uit wielen met vier verschillende formaten. In de accessoirehandel is er nog veel meer keuze. Let er wel op dat je niet overdrijft met de wielmaat, want met de standaardbanden rijdt de auto altijd comfortabeler en stiller. Banden voor fors uitgevallen wielen zijn ook vaak duurder en bovendien stijgt het brandstofverbruik met maximaal een liter per 100 km. Daar staat echter tegenover dat je auto er waarschijnlijk wel een stuk beter gaat uitzien, want grote wielen hebben een behoorlijke invloed op het uiterlijk. In het ideale geval zorgen ze ook voor een verbeterde rijdynamiek, een direct stuurgedrag en een hoop rijplezier. Dat is natuurlijk ook wat waard.

Vergeleken banden

Voor de test beproeven we de volgende 5 banden op 9 verschillende testonderdelen:

  • 17-inch: Vredestein Ultrac Satin 225/55R17 (standaardbanden)
  • 18-inch: Vredestein Ultrac Vorti 245/45R18
  • 19-inch: Vredestein Ultrac Vorti 245/40R19
  • 20-inch: Vredestein Ultrac Vorti 245/35R20
  • 21-inch: Vredestein Ultrac Vorti R 265/30R21

Rijgedrag nat

Op het handlingparcours zijn de bredere banden door het grotere contactoppervlak duidelijk in het voordeel. De op maximale sportiviteit gerichte 21-inch wielen zorgen dat de achterkant plotseling kan uitbreken. Dat kost tijd en het zorgt voor schrik en klamme handen.

Rijgedrag droog

De knalharde 21-inch banden bieden op het circuit een voordeel, maar met deze set benader je wel de grenzen van het standaardonderstel. Harmonieuzer rijdt de BMW met de wat minder grote 19- en 20-inch wielen.

Aquaplaning

Op het gebied van aquaplaning bieden de verhoudingsgewijs smalle 17-inch basiswielen met voorsprong de beste veiligheidsreserves. Aan de andere kant van het spectrum verliezen de 21-inch wielen al veel eerder het contact met het wegdek (waterlaag 8 mm).

Rijgedrag op een rotonde

Bij de constante bochtenrit over de rotonde komt duidelijk naar voren dat een grotere wielmaat een snellere tijd oplevert: de lage zijwangen geven extra stabiliteit. De hoge wangen van de 17-inch wielen zijn juist veel meer in beweging.

Remmen droog

Met hun brede loopvlak en hun stevige zijwangen laten de 21-inch wielen de kortste remweg noteren. Slok op een borrel: met de 225-standaardbanden valt de remweg bij een noodstop bijna twee meter langer uit.

Remmen nat

Bij een noodstop met een beginsnelheid van 100 km/h gaan de banden met brede loopvlakken op kop. Maar verrassend genoeg leveren de extra twee centimeters aan breedte geen echt voordeel op bij de 21- inch wielen. De basiswielen laten daarentegen een halve autolengte liggen ten opzichte van de best remmende banden, die om de 19-inch wielen liggen. Dat is enerzijds het gevolg van het smallere loopvlak en anderzijds van de minder stijve zijwangen van de 17-inch wielen.

Verbruik

Het lagere gewicht van het 17-inch wiel, het smallere loopvlak dat van invloed is op de luchtweerstand én de lage rolweerstand zorgen voor een verbruiksvoordeel. De andere brede banden in deze test verhogen het verbruik met maximaal een liter per 100 km.

Rolweerstand

Banden met een lage rolweerstand rollen gemakkelijker af en helpen bij het besparen van brandstof. De smalle 17-inch wielen zijn op dit vlak duidelijk in het voordeel. Verrassend genoeg eindigen de 21-inch wielen vóór hun opponenten op de tweede plaats.

Geluid bij voorbijrijden

Bij de geluidsmeting is het beeld helder: bredere banden brengen meer herrie voort dan de standaardversie. Bij de metingen, waarbij de auto voorbij rijdt met uitgeschakelde motor, zijn de 17-inch standaardwielen altijd in het voordeel.

Conclusie

1e plaats: 18-inch

  • Plus: goede aquaplaningsreserves, harmonieuze rijeigenschappen, directe reacties op stuurbewegingen, korte remweg
  • Min: wat hogere rolweerstand en hoger brandstof- verbruik

2e plaats (gedeeld): 19-inch

  • Plus: harmonieus rijgedrag op nat en droog wegdek, directe reacties op stuurbewegingen, korte remweg op nat en droog wegdek, hoog comfortniveau
  • Min: hogere prijs, gemiddelde zijwaartse grip

2e plaats (gedeeld): 20-inch

  • Plus: de beste rijeigenschappen op nat en droog wegdek, korte remweg, hoge mate van stuurprecisie
  • Min: hoger brandstofverbruik, matige aquaplaningsreserves, hoge prijs

4e plaats (gedeeld): 17-inch

  • Plus: zeer goed bij aquaplaning, hoog comfortniveau, weinig rijgeluid, lage prijs
  • Min: matige grip op nat wegdek, tragere reacties op stuurbewegingen, langere remweg

4e plaats (gedeeld): 21-inch

  • Plus: dynamisch rijgedrag en korte remweg op droog wegdek, nauwkeurig instuurgedrag met goede feedback
  • Min: minder goede aquaplaningseigenschappen, matig comfort, hoger verbruik

Het advies van AutoWeek: grote wielen ogen fraai onder je auto, maar breder en groter is bij de keuze van een band niet automatisch beter. Qua rijeigenschappen en veiligheid is het daarom zaak om bij de sloffen die je eronder legt niet te ver van de oorspronkelijke wielmaat af te wijken.

Prijsvergelijker

De AutoWeek Autobanden Prijsvergelijker is een handige tool om de scherpste aanbiedingen op banden te vinden. Op dit moment geeft de prijsvergelijker een overzicht van het volledige aanbod van twintig verschillende bandenaanbieders. Ook zijn hier alle bandentests van de voorgaande jaren terug te vinden.