Wat is een runflat band?

BMW M240i M Performance Edition

In de jacht om gewicht te (en kosten) besparen worden op auto’s soms runflat banden gemonteerd. Daarmee kun je doorrijden als hij lek is. Wat is een runflat band precies?

Bij een auto die runflat banden heeft, hoef je geen reservewiel, thuiskomer of reparatiesetje te hebben. Dat scheelt vooral (bagage)ruimte en gewicht en in sommige gevallen voor de fabrikant ook geld. Daarvoor kan een runflat band een oplossing zijn.

Wat is een runflat band?

Een runflat band heeft een stijvere constructie van de wang. Die is veel steviger en kan tot op zekere hoogte het gewicht van de auto dragen. Als hij lek raakt, kun je dus doorrijden. Daar zijn twee limieten op: je kunt niet verder dan 80 km rijden en bij een maximum snelheid van 80 km/u. Dat is voldoende om naar een garage of een bandenspecialist te rijden en hem te laten repareren. Wacht daar echter niet te lang mee.

Je merkt wel als je daaraan toe bent, want als de bandenspanning in een band minder wordt, krijg je een waarschuwing van het controlesysteem en zie je het aan een controlelampje op het dashboard. En dat is nodig want door de constructie van de band merk je aan het rijden minder goed dat de spanning is verlaagd. D

Kan iedere auto op runflat banden rijden?

Om deze banden te kunnen gebruiken moet de auto zijn voorzien van een speciaal waarschuwingssysteem dat detecteert dat een band lek is (TPMS) en dat een waarschuwing geeft. Daarnaast moet de velg ook hiervoor geschikt zijn.

Een aantal merken monteert al standaard runflat banden op enkele of meerdere modellen, bijvoorbeeld Mercedes, BMW, Mini en Lexus.

Door de constructie van de band moet je er wel rekening mee houden dat de band duurder is om aan te schaffen.

Welke varianten runflat banden zijn er?

Net als bij andere soorten banden zijn runflat banden er ook als zomerband, winterbanden all-seasonband. In dat opzicht heb je dus dezelfde keuze als bij normale banden.

Waar moet ik verder op letten bij een runflat band?

Net als bij iedere andere band moet je ook bij een runflat band regelmatig de bandenspanning controleren. Ook de profieldiepte van de banden moet je uiteraard in de gaten houden. In de AutoWeek Autobanden prijsvergelijker vind je een overzicht van runflat banden.