Zijn Chinese banden goed?

Hoe doen Chinese banden het in werkelijkheid?

Ben je op zoek naar goedkope banden? Dan kun je al snel uitkomen bij rubber dat in China is geproduceerd. Maar zijn Chinese banden goed? AutoWeek zocht het uit.

AutoWeek heeft met de bandentesten natuurlijk een grote expertise opgebouwd op dit gebied. En we duiken dan ook graag op de vraag of Chinese banden goed zijn. Dan kom je snel tot de conclusie dat ze in de testen nauwelijks terug te vinden zijn. Dat heeft een oorzaak.

Chinese banden zijn goedkoop

De belangrijkste eigenschap van Chinese banden is voor veel mensen de prijs. Chinese banden zijn over het algemeen goedkoop en daarmee is alles gezegd. Maar wat kun je verwachten als je voor pakweg 4 tientjes een all-seasonband kunt kopen of zelfs onder de 30 euro een zomerband?

Kwaliteitsverschil Chinese banden

Tijdens de SUV-zomerbandentest 2021 van AutoWeek zijn ook Chinese banden betrokken. Banden uit China maken een ontwikkeling door maar horen nog niet tot de top als het gaat om de kwaliteit. Ze komen niet boven het testoordeel ‘matig’ uit en een redelijk deel valt al door de mand bij de eerste selectie op gebied van de remweg. Die is in een aantal gevallen groter dan wat je wellicht bent gewend van de grote merken. Dat kan zo veel zijn als 80 - 0 km/u in 30 meter voor een A-merkband tot 50 meter voor een goedkoop alternatief. Valt dat wel mee? Wat zou je in die 20 meter verschil kunnen raken?

Goedkope banden in het algemeen

Op een droge weg valt het vaak wel mee maar in de praktijk vallen goedkope banden in het algemeen, dus niet alleen de Chinese fabrikaten, door de mand. Denk daarbij naast de remweg ook aan zaken als het geluid, de levensduur en de rolweerstand en daarmee het brandstofverbruik.

Een goede band gaat bijvoorbeeld op de achteras die meestal niet is aangedreven gemakkelijk 60.000 tot 70.000 km mee. Voor een gemiddelde rijder betekent dat gauw 4 tot 5 jaar rijden. Merk je dan een paar tientjes die je bespaart voor een band die veel veiliger is en betere prestaties levert?

Advies van AutoWeek

Banden zijn een belangrijk onderdeel van de auto en vaak onderschat. Wil je een band met een gunstige prijs/kwaliteit verhouding, lees dan zeker het oordeel in de AutoWeek bandentesten. En als je voor een scherpe prijs gaat, zoek dan de band van jouw keuze in de AutoWeek Bandenprijs Vergelijker

Lees ook