Wat je moet weten van het circuit van Monaco

Leclerc in Monaco Foto ANp, Valery Hache

Het circuit van Monaco is een tijdelijk autocircuit dat door de straten van de stad Monaco loopt, in de districten La Condamine en Monte-Carlo. Het is jaarlijks gastheer van de Grand Prix van Monaco en om de twee jaar van de Grand Prix de Monaco Historique.

De geschiedenis van het circuit van Monaco begon op twee wielen. Op 26 augustus 1890 werd Sport Vélocipédique Monégasque (SVM) geboren, dat een snelle groei doormaakte onder het erevoorzitterschap van Prins Albert I. In 1907 werd de club omgedoopt tot Sport Automobile et Vélocipédique de Monaco (SAVM). Alexandre Noghès, penningmeester-generaal van Financiën van het Prinsdom, werd in 1909 tot president benoemd. Na enkele grote wielerronden, werd het idee geopperd voor een auto-evenement dat deelnemers uit heel Europa naar Monaco zou brengen. Dat plan nam zijn zoon, Antony Noghès, voor zijn rekening. Hij organiseerde twee jaar later de eerste Monte-Carlo Rally. Die werd gewonnen door Henri Rougier in een Turcat-Méry.

Automobile Club de Monaco

Op 29 maart 1925, tijdens een buitengewone algemene vergadering die vijfenvijftig SAVM-leden bijeenbracht, verklaarde president Alexandre Noghès dat "vanwege het belang dat het bedrijf hecht, het verplicht is om zijn titel te veranderen en het de Automobile Club de Monaco te noemen" . De Automobile Club of Monaco was vervolgens een feit en draagt ​​vandaag de dag nog steeds deze naam.

Voor een compleet succes moest de ACM nog worden toegelaten tot de International Association of Recognized Automobile Clubs (AIACR), de voorouder van de FIA ​​die toen de wettelijke macht over de sport bezat. Aan dit doel wijdden Alexandre Noghès en zijn zoon zich. De laatste was in 1928 verantwoordelijk voor de presentatie van de kandidatuur van de Automobile Club van Monaco aan het hoofdkantoor van de AIACR in Parijs. Omdat de evenementen die door de club worden georganiseerd buiten het grondgebied van Monaco zouden plaats hebben, werd hij categorisch afgewezen. Hij lanceerde toen het idee om een ​​racecircuit te creëren in de straten van het prinsdom.

Van onze partner
Zorg bij de Grand Prix te zijn
Voor de ervaring moet je het gewoon een keer hebben meegemaakt. Bezoek geheel georganiseerd een Formule 1 wedstrijd. Kijk naar de planning voor dit seizoen!

Tweede circuit voor Formule 1-auto’s

Monaco beleefde in 1929 zijn eerste autorace en sinds 1950 maakt Monaco vast onderdeel uit van het Formule 1-circus. In dat jaar was Monaco de tweede wedstrijd in het nieuwe wereldkampioenschap Formule 1. Silverstone was gastheer van de eerste voor het wereldkampioenschap meetellende Formule 1 Grand Prix. Het stratencircuit is 3,34 km lang en voert de coureurs door het hart van het vorstendom. Het is de langzaamste baan in het wereldkampioenschap Formule 1. Het vereist van de rijders absolute concentratie door de vele en nauwe bochten. De startpositie is vaak doorslaggevend, want inhalen in de race is erg moeilijk.

Op 21 mei 1950 vond op het circuit de tweede ronde van het eerste wereldkampioenschap Formule 1 voor coureurs plaats. Juan Manuel Fangio zegevierde in zijn Alfa Romeo. Naast de belangrijke Formule 1-race werd er van 1959 tot 1963 een Formule Junior-evenement gehouden, van 1964 tot en met 1997 had de Formule 3 een prominente bijrol en sinds 1998 acteert de Formule 3000/GP2/Formule 2 in het bijprogramma.

Van onze partner
Formule 1 races live volgen?
Op TV, laptop, tablet en smartphone volg je met Viaplay alle races live. Neem nu een abonnement en krijg naast de Formule 1 races ook veel andere sporten, series, films en programma’s voor kinderen.

Bij Monaco denk je aan de snelle, en eventueel klassieke raceauto’s, maar ook de elektrische Formule E zoeft over het stratencircuit. De ePrix van Monte Carlo is een race uit het Formule E-kampioenschap. In 2015 was de race het toneel van de zevende Formule E-race uit de geschiedenis. Voor de race wordt een aangepaste variant van het circuit van Monaco gebruikt.

Jaarlijkse ombouw tot circuit

De Formule 1 Grand Prix van in Monaco heeft doorgaans eind mei plaats. Echter, de voorbereidingen starten pakweg twee maanden eerder. De eerste tribunes die worden gebouwd vind je in het midden van de haven. Daaronder bevinden zich ook het mediacentrum en de stands tegenover de pits.

Wie voor de schoonheid naar Monaco komt, moet tussen maart en half juni dus zijn voorbereid op metalen steigerconstructies, tijdelijke bouwwerken en minder uitzicht bij de haven. Voor het lopen door de stad zijn de laatste paar weken lastig. Dan komen ook de veiligheidsbarrières op hun plaats en heb je wat minder ruimte op de trottoirs en moet je het circuit op speciale plaatsen oversteken. Blijf in dat geval dan ook na de race even uit het prinsdom. De twee weken na de race zijn nodig om het circuit van Monaco weer om te toveren tot de mondaine badplaats.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Zo kom je bij het circuit van Monaco

Het grote voordeel van het circuit van Monaco: het is gemakkelijk bereikbaar! Je kunt natuurlijk met de auto gaan, maar dan wordt parkeren tijdens het wedstrijdweekend wel een uitdaging. Veel mensen kiezen ervoor om op Nice te vliegen. Dat is zeker met handbagage redelijk goedkoop te doen. Dan houd je weer geld in je zak voor hotel en consumpties. Want goedkoop is de horeca in deze stadstaat bepaald niet. En al helemaal niet tijdens de Grand Prix.