Racen door de stad: Baku City Circuit, Azerbeidzjan

Sebastian Vettel op het Baku City Circuit, 6-6-21 Foto ANP

Het Baku City Circuit is een autosportcircuit in Bakoe in Azerbeidzjan. Het is aangelegd in de buurt van de Baku Boulevard. Het circuit is 6,003 km lang, waardoor het op twee na het langste circuit (na Spa-Francorchamps en Jeddah) op de Formule 1-kalender is.

De eerste Formule 1-race op het Baku City Circuit in Azerbeidzjan was de Grand Prix van Europa in  2016. Een jaar later, in 2017, vond op het circuit de eerste Grand Prix van Azerbeidzjan plaats. Het evenement werd georganiseerd door de Baku City Circuit Operation Company.

Van onze partner
Zorg bij de Grand Prix te zijn
Voor de ervaring moet je het gewoon een keer hebben meegemaakt. Bezoek geheel georganiseerd een Formule 1 wedstrijd. Kijk naar de planning voor dit seizoen!

Om de oude stad

Het 6,003 kilometer lange circuit, dat tegen de klok in wordt gereden, is ontworpen door circuit-architect Hermann Tilke. De baan begint bij het Azadliq-plein en loopt rond de regeringsgebouwen, waarna hij in westelijke richting verder gaat. Daarna gaan de coureurs in een één kilometer lang deel rechtstreeks naar het paleis van de Shirvanshahs en de Maagdentoren. Na een ​​smalle doorgang van 7,6 meter gaat het bergopwaarts, waarna het asfalt om de oude stad loopt. Via een recht stuk van 2,2 kilometer over Neftchilar Avenue gaat het terug naar start-finish. Het circuit wordt gezien als het snelste stratencircuit ter wereld, met een topsnelheid van bijna 360 km/h. De strakke lay-out van het deel door het stadspark vertoont overeenkomsten met die van het Montjuïc-circuit waar in de jaren 70 de Spaanse Grand Prix werd verreden.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Recordsnelheid

In de GP2-race van 2016, die vooraf ging aan de Grand Prix van Europa van dat jaar, haalden 12 van de 22 bestuurders de eindstreep niet. Valtteri Bottas vestigde een nieuw onofficieel Formule 1-topsnelheidsrecord in de kwalificatie van de Grand Prix van Europa in 2016. Williams beweerde namelijk gegevens te hebben die een maximumsnelheid van 378 km/h aantoonden, waardoor het vorige record van 372 km/h werd verbroken. Dat was in 2005 door Juan Pablo Montoya met een McLaren gevestigd tijdens een test op Autodromo Nazionale di Monza.

Gevaarlijke baan

Pirelli ontdekte dat 90 procent van de achterbanden die werden gebruikt in de vrije training voor de Grand Prix van 2016, kapot waren gegaan door de bouten waarmee de stoepranden aan de grond waren verankerd. Die randen waren niet ver genoeg in de grond verzonken. Jenson Button en Nico Rosberg uitten hun bezorgdheid over het ontbreken van uitloopgebieden, die belangrijk zouden zijn in het geval van een incident, zoals een lekke band of mechanisch falen. Valtteri Bottas miste de hele vrije training nadat een deksel van een rioolput loskwam en aanzienlijke schade veroorzaakte aan zijn Williams FW38. De eerste oefensessie van de Grand Prix van Azerbeidzjan in 2019 werd geannuleerd toen George Russell een losliggend deksel van een waterafvoer raakte. 

Veel coureurs prezen het circuit vanwege de uitdaging die het bood door de mix van lange rechte stukken, langzame technische onderdelen en het afwezig zijn van een foutenmarge door de nabijheid van de muren. In 2021 bekritiseerde Rosberg de locatie van de ingang van de pitlane. Die grenst aan het snelle rechte stuk, waarop snelheden van 350 km/h worden bereikt. Hij noemde het zelfs de gevaarlijkste plaats van het hele jaar. Formule 1-race director Michael Masi was het niet eens met Rosberg en zei dat de locatie voldeed aan alle veiligheidseisen van de FIA.

Van onze partner
Formule 1 races live volgen?
Op TV, laptop, tablet en smartphone volg je met Viaplay alle races live. Neem nu een abonnement en krijg naast de Formule 1 races ook veel andere sporten, series, films en programma’s voor kinderen.

Reizen naar Baku City Circuit

Ga je naar de Grand Prix van Azerbeidzjan, dan zul je meestal met het vliegtuig gaan. Het Heydar Aliyev International Airport ligt op ongeveer vijftien kilometer ten noordoosten van Bakoe. Je kunt vervolgens met de AeroExpress-bus in pakweg een half uur naar het centrum van Bakoe reizen. Eindpunt van de bussen is het centraal station. Tip: je kunt een Multipass ‘Baku Kart’ kopen, waarmee  je ook voordeliger kunt reizen in het openbaar vervoer van Bakoe. Je kunt daarnaast op het vliegveld een taxi nemen of auto’s huren. Behalve met een taxi kun je er ook met de metro komen. De volgende haltes liggen dicht bij het circuit.

  • Icherisheher Metro station – dichtbij circuit.
  • Sahil Metro station – dichtbij circuit.
  • 28 May Metro station (centraal station) – 700 meter van het circuit.