Het circuit van Imola ofwel Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari

Imola - Vettel in Ferrari op heuvel - ANP

Het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari, kortweg Imola, is een autoracecircuit van 4,909 km in de stad Imola, regio Emilia-Romagna in Italië. Het circuit van Imola loopt als een van de weinige grote internationale circuits tegen de klok in. 

Het circuit van Imola is vernoemd naar de overleden oprichter van Ferrari, Enzo Ferrari, en zijn zoon, Alfredo ‘Dino’ Ferrari, die in 1956 op 24-jarige leeftijd overleed. Voor de dood van Enzo heette het Autodromo Dino Ferrari. Het circuit heeft een FIA Grade One-licentie.

Twee Grands Prix in Italië

Imola was de locatie voor de Grand Prix van San Marino tussen 1981 en 2006. In deze periode werden er elk jaar twee Grands Prix in Italië gehouden, waarbij de Italiaanse Grand Prix plaatsvond in Monza. De race in Imola is dus vernoemd naar het nabijgelegen ministaatje. Imola was ook gastheer van de Italiaanse Grand Prix van 1980 in plaats van Monza. Wanneer de Formule 1 Imola bezoekt, wordt het gezien als het thuiscircuit van de Scuderia Ferrari. Italiaanse fans, ook wel tifosi genoemd, ondersteunen massaal en luidkeels de scharlaken bolides uit Maranello. 

Van onze partner
Zorg bij de Grand Prix te zijn
Voor de ervaring moet je het gewoon een keer hebben meegemaakt. Bezoek geheel georganiseerd een Formule 1 wedstrijd. Kijk naar de planning voor dit seizoen!

Imola terug op de agenda

Het circuit van Imola keerde tijdens het seizoen 2020 terug op de Formule 1-kalender om de sport te helpen de gaten in de kalender te vullen. Die werden veroorzaakt door annuleringen van andere races als gevolg van de corona-pandemie. De race op Imola kreeg dat jaar de naam de Grand Prix van Emilia Romagna, genoemd naar de regio waar het circuit zich bevindt. Dit was dan de derde naam waaronder een Formule 1-race op Imola werd gehouden, na de ‘Grand Prix van Italië’ van 1980 en de ‘Grand Prix van San Marino’ van 1981 tot 2006. Nu staat het circuit van Imola op de tot en met 2025 op de Formule 1-kalender.

Van onze partner
Formule 1 races live volgen?
Op TV, laptop, tablet en smartphone volg je met Viaplay alle races live. Neem nu een abonnement en krijg naast de Formule 1 races ook veel andere sporten, series, films en programma’s voor kinderen.

Zware ongevallen

Ondanks de toevoeging van chicanes aan verschillende delen van het circuit, was Imola onderhevig aan constante veiligheidsproblemen. Met name de Tamburello-bocht veroorzaakte gevaarlijke situaties. Deze bocht heeft hobbels en weinig ruimte tussen de baan en een onbeschermde betonnen muur die het circuit scheidt van de Santerno-rivier ernaast.

In 1987 crashte Nelson Piquet zwaar tijdens de training na een bandenpech en miste hij daarna de race vanwege een blessure. In de San Marino Grand Prix van 1989 crashte Gerhard Berger zijn Ferrari op Tamburello na een defect aan de voorvleugel. De auto vatte vlam na de zware impact. Dankzij het snelle werk van de brandweerlieden en medisch personeel overleefde Berger en miste slechts één race (de Grand Prix van Monaco in datzelfde jaar) vanwege brandwonden aan zijn handen. Michele Alboreto had in 1991 ook een vurig ongeval in de Tamburello-bocht terwijl hij zijn Footwork Arrows testte. Ook hij ontsnapte aan een blessure. Riccardo Patrese had ook een ongeluk in de Tamburello-bocht in 1992 tijdens een testsessie met Williams.

De dood van drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna op 1 mei 1994 bezegelde het lot van de bocht. De Tamburello werd een links-rechts-links chicane in plaats van een linkshandige, om auto's meer te vertragen.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Reizen naar circuit Imola

Je kunt gemakkelijk reizen naar het circuit Imola. Ga je met de auto, dan houd je na Bologna de E45 aan. Dat is normaal gesproken een uur rijden maar in het raceweekend moet je uiteraard meer tijd rekenen. Neem je vanuit Bologna de trein, dan duurt de rit tot Imola twintig minuten. Ook vanuit Florence en Milaan kun je gemakkelijk met de trein in Imola komen.

Dat is weer handig als je met het vliegtuig komt. Bologna is de dichtstbijzijnde luchthaven, met als alternatieven de verder weg gelegen vliegvelden Forli Airport, Frederico Fellini International Airport, Parma Airport en Milano Malpensa.