Interessante feiten over CM.com Circuit Zandvoort

Circuit Zandvoort (foto: Chris Schotanus)

Circuit Zandvoort, dat om sponsorredenen nu bekend is als CM.com Circuit Zandvoort werd tot 2017 als Circuit Park Zandvoort aangeduid. Het is een 4,259 km tellend circuit in de duinen van Zandvoort, Nederland, vlak naast de Noordzee kustlijn. Het keerde in 2021 terug op de Formule 1-kalender als locatie van de nieuw leven ingeblazen Grand Prix van Nederland voor Formule 1-wagens.

Al voor de Tweede Wereldoorlog waren er plannen voor races op Zandvoort: de eerste stratenrace werd verreden op 3 juni 1939. Pas na de oorlog verscheen een permanent racecircuit. Daarbij gebruikte men door de Nazi’s aangelegde verbindingswegen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan Hans Hugenholtz niet per definitie het ontwerp van het circuit van Zandvoort worden toegeschreven. Hij was als voorzitter van de Nederlandse Automobiel Ren Club (Dutch Auto Racing Club) wél betrokken voordat hij in 1949 de eerste circuit-directeur werd. S.C.H. "Sammy" Davis (winnaar van de 24 Uur van Le Mans in 1927) werd in juli 1946 ingeschakeld als adviseur voor het ontwerp van het duinenparcours. 

Van onze partner
Heb je plannen voor uitstapjes, trendy producten of een belevenis?
Je vindt bij vakantieveilingen.nl veel meer dan alleen reizen en hotels! Kijk er ook eens voor dagjes uit, het huren van een supercar en veel meer!

Gaten in de Formule 1-kalender

De eerste race op het circuit, de Prijs van Zandvoort, vond plaats op 7 augustus 1948. De race werd omgedoopt tot de Grote Prijs van Zandvoort in 1949 en vervolgens tot de Grote Prijs van Nederland in 1950. De race van 1952 was de eerste die werd verreden als een ronde van het FIA wereldkampioenschap Formule 1. Deze GP werd gewonnen door de Italiaan Alberto Ascari. De Nederlander Jan Flinterman eindigde op de negende plaats en was de laatste finisher. Ook in 1953 werd de F1 Gand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort verreden. Er was geen Nederlandse Grand Prix in 1954, 1956 of 1957, maar in 1955 vond de race wel doorgang. De Nederlandse Grand Prix keerde terug in 1958. Het bleef een vaste waarde op de F1-kalender (met uitzondering van 1972) tot 1985, toen het evenement voor de laatste keer werd gehouden in de 20e eeuw.

Van onze partner
Ruime keuze aan Formule-1 kleding
Je vindt bij bol.com veel Formule-1 kleding, games en andere leuke dingen om te hebben. Bestel gemakkelijk online en krijgt het vlot in huis!

Nederlandse Grand Prix opnieuw in de agenda en op de kaart

In november 2018 nodigde het Formula One Management (FOM) de eigenaren van het circuit van Zandvoort uit om een ​​voorstel te doen om in 2020 een Grand Prix-race te organiseren. In maart 2019 werd bevestigd dat er een intentieverklaring was getekend tussen Zandvoort en FOM voor de organisatie van een Formule 1 Grand Prix van Nederland. Op 14 mei 2019 werd bevestigd dat Zandvoort de Nederlandse Grand Prix voor 2020 en daarna zou organiseren. Dat gebeurt voor een duur van ten minste drie jaar, met de optie om daarna nog twee jaar te organiseren. Er werden verschillende wijzigingen aan het circuit aangebracht. Deze moesten het up-to-date te maken met de hedendaagse F1-normen. Zo werden een banking aan bocht 14 (Arie Luyendijk Bocht) en bocht 3 (Hugenholtzbocht) toegevoegd. De lay-out als geheel bleef hetzelfde. De gemeente Zandvoort investeerde vier miljoen euro in de infrastructuur rond het circuit om de bereikbaarheid te verbeteren.
De Grand Prix van Nederland zou 3 mei 2020 plaats hebben, maar de covid-pandemie stak daar een stokje voor. Uiteindelijk zou de race alsnog op 5 september 2021 worden gehouden. Max Verstappen boekte een historische zege, wat het feest in de badplaats aan de Noordzee compleet maakte.

Van onze partner
Reserveer je parkeerplaats bij een Q-Park
Reserveer snel en profiteer van de voordelige tarieven! In- en uitrijden kun je op kenteken doen.

Hoe kom je op Circuit Zandvoort?

Zandvoort GP 2021 Fans juichen ANP

Normaal genomen is het redelijk eenvoudig: je toetst het adres Burgemeester Van Alphenstraat 108 in Zandvoort in je navigatie en je gaat op weg. Rond het circuit zijn verschillende parkeerplaatsen waar je terecht kunt.

Tijdens het Formule-1 weekend in 2022 is het allemaal anders geregeld. Dan zijn er enkele opties om op het circuit te komen:

  • Je parkeert in de Q-Park garages Amstelveen Buitenplein of Mahler Amsterdam Zuid. Bussen brengen je dan naar het circuit. Vanuit Amsterdam kun je met lijn 346 naar station Haarlem reizen vanaf de bushalte Strawinskylaan (400 meter lopen). Hier kun je overstappen op lijn 81, 300 of 356 naar het circuit van Zandvoort. Lijn 356 rijdt alleen op zaterdag en zondag door naar Zandvoort. Vanuit Amstelveen loop je 500 meter naar Amstelveen Busstation. Dan neem je lijn 300 of 356 naar het circuit. Je moet daarvoor wel een P+R ticket kopen of reserveren.
  • Park + Bike: je gaat met je auto naar een parkeerplaats op fietsafstand van het circuit. Van daar ga je dan met je eigen fiets, of een fiets die je huurt, naar het circuit.
  • Openbaar vervoer: Je reist van overal in Nederland naar het Station Zandvoort. Loop het station uit, ga rechtsaf en na pakweg 10 minuten lopen kom je bij de hoofdingang.
  • Er zijn touringcars die via bepaalde routes naar het circuit rijden. Meer informatie vind je op de website van de Dutch Grand Prix.
Van onze partner
Formule 1 races live volgen?
Op TV, laptop, tablet en smartphone volg je met Viaplay alle races live. Neem nu een abonnement en krijg naast de Formule 1 races ook veel andere sporten, series, films en programma’s voor kinderen.