Dit moet je weten over McLaren Racing

Formule 1 McLaren Lando Norris (Foto: ANP)

McLaren Racing Limited is een Brits autoraceteam. McLaren is vooral bekend als Formule 1-constructeur.

McLaren Racing is gevestigd in het McLaren Technology Center in Woking, Surrey, Verenigd Koninkrijk. Het is het op een na oudste actieve F1-team. Daarnaast is het na Scuderia Ferrari het op een na succesvolste Formule 1-team. Door de jaren heen won het 182 races, twaalf wereldtitels bij de coureurs en acht wereldtitels bij de constructeurs. McLaren heeft daarnaast ook het Canadian-American Challenge Cup (Can-Am) sportwagen kampioenschap gewonnen. Het team is een dochteronderneming van de McLaren Group, die een meerderheid van het team bezit.

Successen in de VS

McLaren is in 1963 opgericht door de Nieuw-Zeelander Bruce McLaren. De eerste F1 Grand Prix die de renstal op zijn naam schreef was de Grand Prix van België in 1968. Daarbij was Bruce McLaren de glorieuze winnaar in zijn eigen auto. Het grootste succes beleefde de renstal aanvankelijk in de Can-Am. Die domineerde McLaren van 1967 tot 1971. Verdere Amerikaanse zeges volgden, met Indianapolis 500-overwinningen in McLarens voor Mark Donohue in 1972 en Johnny Rutherford in 1974 en 1976.

Bruce McLaren stierf bij een testongeluk op Goodwood in 1970. Teddy Mayer nam het team over en leidde het naar de eerste F1-rijderstitel. Met de Braziliaan Emerson Fittipaldi in 1974 behaalde het team ook een wereldtitel bij de constructeurs. James Hunt veroverde in 1976 eveneens met een McLaren het wereldkampioenschap bij de coureurs. Hij voerde daarvoor een epische strijd met Niki Lauda. Overigens markeerde 1974 ook het begin van een langdurige sponsoring door het sigarettenmerk Marlboro.

Van onze partner
Ruime keuze aan Formule-1 kleding
Je vindt bij bol.com veel Formule-1 kleding, games en andere leuke dingen om te hebben. Bestel gemakkelijk online en krijgt het vlot in huis!

Dominante positie McLaren Racing in de Formule 1

In 1981 fuseerde McLaren met Ron Dennis' Project Four Racing. Dennis nam de taak van teambaas over en kort daarna organiseerde hij een buy-out van de oorspronkelijke McLaren-aandeelhouders. Daarmee kreeg hij de volledige controle over het team. Het luidde de succesvolste periode van McLaren in. Met TAG/Porsche-motoren (tot en met 1987) en Honda-krachtbronnen (1988-1992) wonnen Niki Lauda, ​​Alain Prost en Ayrton Senna samen zeven coureurskampioenschappen en het team zes constructeurstitels. De combinatie van Prost en Senna was bijzonder dominant. Het duo won in 1988 op één na alle races. Later verzuurde hun rivaliteit en vertrok Prost in 1990 naar Ferrari.

Het Engelse team Williams bood de meest consistente uitdaging in deze periode. De twee teams verdeelden de constructeurstitel tussen 1984 en 1994 onderling. Na 1992 trok Honda zich terug als motorenpartner van McLaren. Senna was naar Williams verhuisd en het team bleef in 1994, 1995 en 1996 zonder overwinningen. Met Mercedes-Benz-motoren, West-sponsoring en voormalig Williams-ontwerper Adrian Newey aan boord keerde het succes terug. McLaren haalde twee wereldtitels voor de Fin Mika Häkkinen in 1998 en in 1999 en een constructeurskampioenschap in 1998. Lewis Hamilton bezorgde McLaren in 2008 de vooralsnog laatste coureurswereldtitel.

Uiteenlopende motorleveranciers

Ron Dennis ging in 2009 met pensioen als McLaren-teambaas en droeg het stokje over aan zijn rechterhand Martin Whitmarsh. Aan het einde van 2013, na het slechtste seizoen van het team sinds 2004, werd Whitmarsh ontslagen. McLaren kondigde in 2013 aan dat het vanaf 2015 Honda-motoren zou gebruiken, ter vervanging van Mercedes-Benz. Dat liep uit op een deceptie. Ook de terugkeer van Fernando Alonso (na een eerder optreden in 2007) leverde niet de gehoopte vooruitgang. McLaren ruilde in 2019 de Honda-motoren in voor krachtbronnen van Renault, om in 2021 terug te keren naar krachtbronnen van Mercedes. Dat leverde in de Grand Prix van Italië een eclatante dubbelzege op. Daniel Ricciardo won deze race, voor teamgenoot Lando Norris.

Weinig podiumplaatsen

In het laatste decennium heeft McLaren weinig successen gekend, met genoemde dubbelzege in Monza in 2021 als positieve uitschieter. In 2020 reden Lando Norris en Carlos Sainz jr twee keer richting de top-3. McLaren Racing eindigde in 2020 als derde in het WK voor constructeurs. De renstal moest in 2021 genoegen nemen met plek vier.

Zijspoor: Extreme E offroad races

McLaren doet in 2022 mee aan de elektrische offroad-raceserie Extreme E. Dit kampioenschap wordt afgewerkt op ruig, afgelegen terrein. Alle teams moeten bovendien uit een mannelijke en een vrouwelijke coureur bestaan. McLaren Racing zegt de eigen duurzaamheid via deze deelname te willen versnellen. Daarbij staan CO2-vermindering, recycling en hergebruik van afval centraal.