Dit moet je weten over Sebastian Vettel

Sebastian Vettel bij de Grand Prix van Australië - Foto: ANP

Sebastian Vettel is sinds 2007 in de Formule 1 actief en veroverde in 2010 als tweede Duitser na Michael Schumacher het wereldkampioenschap. Hij is bovendien de jongste wereldkampioen in de geschiedenis van de Formule 1.

Na met succes de wereldtitel in 2011, 2012 en 2013 te hebben geprolongeerd, is hij een van de vier coureurs die vier keer op rij wereldkampioen in de Formule 1 zijn geworden. Vettel stond van 2009 tot 2014 onder contract bij Red Bull Racing. Van 2015 tot 2020 reed hij voor Ferrari. Sinds 2021 is hij de kopman van Aston Martin. Vettel heeft twee oudere zussen en een jongere broer, Fabian Vettel. Deze laatste reed een seizoen in de Audi Sport TT Cup in 2017 en neemt sinds 2019 deel aan de ADAC GT Masters.

Kampioen vlak na examen

Terwijl hij al in eenzitters reed, voltooide Vettel zijn schoolcarrière in april 2006. Zijn laatste schriftelijke examen vond slechts vier dagen voor zijn eerste overwinning in de Formule 3 Euroseries plaats.

Sebastian Vettel begon zijn Formule 1-carrière als testcoureur voor BMW Sauber in 2006. Hij maakte een eenmalig race-optreden in 2007 als vervanger van de geblesseerde Robert Kubica tijdens de Grand Prix van Amerika in Indianapolis. Daarin eindigde de Duitser direct in de punten. Vettel maakte deel uit van het Red Bull-programma voor jonge coureurs. Later dat jaar verscheen hij voor Toro Rosso aan de start als vervanger van de in ongenade gevallen Amerikaan Scott Speed.

Van onze partner
Ruime keuze aan Formule-1 kleding
Je vindt bij bol.com veel Formule-1 kleding, games en andere leuke dingen om te hebben. Bestel gemakkelijk online en krijgt het vlot in huis!

Vettel bleef in 2008 aan. Daarbij verbaasde hij vriend en vijand met een magistraal optreden in de verregende GP van Italië op Monza. Vanaf poleposition stuurde de Duitser dominant naar de overwinning. Vettel stapte in 2009 over naar Red Bull. Daar won Vettel vier opeenvolgende titels van 2010 tot en met 2013. Dat hem de eerste jongste wereldkampioen van de sport. Hij zette het record voor de meeste opeenvolgende overwinningen (9) en dat voor raceoverwinningen in één seizoen (13). Vettel tekende voor 2015 bij Ferrari. Hij werd de grootste uitdager van Mercedes en Lewis Hamilton in 2017 en 2018. Vettel eindigde beide jaren echter als tweede in de titelstrijd.

Persoonlijke achtergronden van Sebastian Vettel

Sebastian Vettel heeft sinds zijn schooltijd een relatie met Hanna Sprater, met wie hij in juni 2019 trouwde. Ze hebben samen twee dochters en een zoon.

Vettel woont sinds 2007 in Zwitserland. Aanvankelijk woonde hij in Walchwil aan de Zugsee. Sinds 2009 heeft hij een oude molen in Ellighausen aan de Bodensee als woning. Later was Vettel ook ruim vier jaar eigenaar van het monumentale vakwerkhofcomplex aan de Kellereigasse 2 in Heppenheim voordat hij het huis eind februari 2021 aan een investeerder verkocht. Naast zijn moedertaal Duits spreekt Vettel niet alleen Engels, maar ook vloeiend Italiaans, Frans en Fins.

Op maatschappelijk gebied heeft Sebastian Vettel interesse in het milieu en andere sociale kwesties. Na de Britse Grand Prix van 2021 hielp hij zwerfvuil van de tribunes opruimen. Hij werkte met kinderen in Oostenrijk om een bijenhotel te bouwen. Verder was Vettel kritisch over de manier waarop F1-races zijn gepland. Hij vindt dat Grands Prix die geografisch dicht bij elkaar liggen in opeenvolgende weekenden moeten worden gehouden om de milieubelasting door het reizen te verminderen. Na de Russische inval in Oekraïne sprak Vettel zich onmiddellijk uit voor een boycot van de Grand Prix van Rusland in Sotsji. Die race is inmiddels van de kalender verdwenen.

Sebastian Vettel zet na 2022 een punt achter zijn carrière. Hij wordt daarbij vervangen door Fernando Alonso, die van Alpine komt.

Van onze partner
Zorg bij de Grand Prix te zijn
Voor de ervaring moet je het gewoon een keer hebben meegemaakt. Bezoek geheel georganiseerd een Formule 1 wedstrijd. Kijk naar de planning voor dit seizoen!

Vettels startnummer 5 verklaard

De Duitser boekte in het verleden grote successen met het startnummer 5. Hij won het European Karting Championship 2001 in de ICA Junior-klasse op een kart met nummer 5 erop. Later hoorde hij over de bijnaam van F1-legende Nigel 'Red Five' Mansell. Bovendien won hij in 2010 met Red Bull zijn eerste Formule 1-titel in de auto met startnummer 5. De Romeinse aanduiding van het getal vijf is de 'V', wat de eerste letter van de achternaam van Vettel is.