Autodromo Nazionale di Monza oftewel Circuit Monza

Circuit Monza restart F1 2020 Foto ANP

Het Monza Circuit (Italiaans: Autodromo Nazionale di Monza) is een historisch racecircuit van 5,793 km in de buurt van de stad Monza, ten noorden van Milaan, in Italië. Gebouwd in 1922, was het 's werelds derde speciaal gebouwde motorracecircuit na Brooklands in Engeland en Indianapolis in de Verenigde Staten. Het is het oudste op het vasteland van Europa.Het grootste evenement van het circuit is de Italiaanse Grand Prix. Met uitzondering van de loop van 1980, is de race daar sinds 1949 georganiseerd.

Gebouwd in het park van de Koninklijke Villa van Monza in een bosrijke omgeving, heeft de locatie drie circuits - het Grand Prix-circuit van 5,793 km, het Junior-circuit van 2,405 km, en een 4,250 km hogesnelheid ovale baan met steile kombochten die decennia lang ongebruikt bleef en in verval raakte totdat het in de jaren 2010 werd hersteld. 

Belangrijkste kenmerken van Circuit Monza

De belangrijkste kenmerken van het hoofdcircuit van de Grand Prix zijn de Curva Grande, de Curva di Lesmo, de Variante Ascari en de Curva Alboreto (voorheen Curva Parabolica). De hogesnelheidsring, Curva Grande, bevindt zich na de Variante del Rettifilo, die zich aan het einde van het rechte stuk vooraan of Rettifilo Tribune bevindt, en wordt meestal voluit genomen door Formule 1-auto's.

Van onze partner
Formule 1 races live volgen?
Op TV, laptop, tablet en smartphone volg je met Viaplay alle races live. Neem nu een abonnement en krijg naast de Formule 1 races ook veel andere sporten, series, films en programma’s voor kinderen.

Andere races dan alleen Formule 1

Naast de Formule 1 was het circuit eerder gastheer van de 1.000 km lange Monza, een race voor duursportwagens die werd gehouden als onderdeel van het World Sportscar Championship en de Le Mans Series. Monza bevatte ook de unieke Race of Two Worlds-evenementen, waarbij werd geprobeerd Formule 1-auto's en USAC National Championship-auto's tegen elkaar te laten rijden. Op het circuit werden eerder ook races gehouden van de Grand Prix motorraces (Grand Prix van Italië), WTCC, TCR International Series, Superbike World Championship, Formula Renault 3.5 Series en Auto GP.

Monza organiseert momenteel races van de Blancpain GT Series Endurance Cup, International GT Open en Euroformula Open Championship, evenals verschillende lokale kampioenschappen zoals de TCR Italian Series, Italian GT Championship, Porsche Carrera Cup Italia en Italian F4 Championship, evenals de Monza Rallyshow. In 2020 was Monza gastheer van de finaleronde van het World Rally Championship 2020, ACI Rally Monza, met 10 van de 16 rallyetappes op het circuit.

Hardlopers en wielrenners

Monza organiseert ook fiets- en hardloopevenementen. Hieronder vallen de Monza 12h Cycling Marathon en Monza 21 Halve Marathon. De locatie werd ook geselecteerd door Nike-wetenschappers voor het Breaking2-evenement, waar drie hardlopers probeerden de barrière van 2 uur voor de marathon te doorbreken. Eliud Kipchoge liep 2:00:25 en haalde die limiet dus nét niet.

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

Gevaarlijk circuit

Monza, een zeer snel circuit, was de plaats van vele dodelijke ongevallen, vooral in de beginjaren van het wereldkampioenschap Formule 1 en heeft het leven gekost aan 52 coureurs en 35 toeschouwers. Er zijn voortdurend wijzigingen aan het circuit doorgevoerd om de veiligheid van de toeschouwers te verbeteren en de bochtsnelheden te verlagen, maar het wordt nog steeds bekritiseerd door de huidige coureurs vanwege het ontbreken van uitloopgebieden, het meest berucht bij de chicane die de Variante della Roggia doorsnijdt.

Eind 2016 werd er gewerkt aan een nieuwe eerste bocht, die de eerste chicane en de Curva Grande zou hebben omzeild. De coureurs moesten door een snelle bocht naar rechts een nieuwe, snellere chicane in. Het werk was gepland voor 2017 in de hoop op een vernieuwd contract voor de Formule 1. Grindbakken zouden ook zijn teruggekeerd naar het uitloopgebied bij de Parabolica-bocht. Plannen voor de verandering van de baan werden echter opgeschort omdat de baan zich in het historische Monza Park bevindt.

Hoogste snelheid kwalificatieronde

Lewis Hamilton noteerde de snelste poleposition-ronde in Monza in 2020, toen hij een rondetijd van 1:18.887 aflegde met een gemiddelde snelheid van 264,362 km/u - de hoogste gemiddelde rondesnelheid die werd geregistreerd tijdens de kwalificatie voor een WK-evenement. Het officiële ronderecord voor de huidige circuitlayout is 1:21.046, behaald door Rubens Barrichello tijdens de Italiaanse Grand Prix van 2004.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Hoe kom je bij het circuit Monza?

Het circuit Monza is natuurlijk goed met de auto te bereiken, hoewel je daar ideaal niet in één ruk naar toe rijdt. Vanuit Amsterdam is het ongeveer 1.100 km naar het circuit. Je krijgt dan ook verschillende tolwegen op je pad en natuurlijk heb je in Zwitserland een vignet nodig. In Duitsland kom je ook nog in een aantal Baustelle. Houd er rekening mee dat je tijdens de Formule 1 niet direct bij het circuit kunt parkeren. Er zijn verschillende parkeerplaatsen op pakweg 500 meter en verder. Dan brengen ook shuttlebussen je naar de racetrack.

Als je ervoor kiest om te vliegen, dan is Milaan de meest aangewezen stad met de luchthavens Malpensa en Linate. Dan kun je verder met de trein gaan. Het station van Monza bevindt zich in de Via Caduti del Lavoro en is het belangrijkste spoorwegknooppunt van de regio Brianza. Het is gelegen op de lijn Milaan-Chiasso, bereikbaar via de voorstedelijke spoorlijnen S8, S9 en S11. Monza is het eindpunt van de lijnen naar Lecco en Molteno. Het station ligt op ongeveer 6,6 km van het circuit en is te bereiken met de bus of te voet. De stad Monza wordt niet bediend door de metro, maar het is mogelijk om lijn 1 van de Milanese metro te nemen, uit te stappen bij Sesto 1 ° Maggio FS en vanaf daar bus Z221 te nemen die stopt in Monza.