Achtergronden van George Russell om te weten

George Russell Mercedes AMG Petronas F1 team Driver Day

Het leven van George Russell (15-02-1998) staat vanaf zijn jongste jaren geheel in het teken van autosport. De jonge Brit is de tweede coureur in het Mercedes-AMG Petronas Formula 1 team. Russell volgt de Fin Valtteri Bottas op die na vijf seizoenen aan de zijde van Lewis Hamilton naar Alfa Romeo verkaste. 

George Russell, bijgenaamd ‘Mister Saturday’, is geboren in het Britse King’s Lynn (Norfolk). Hij groeide op in Wisbech, Cambridgeshire, en werd opgeleid aan de Wisbech Grammar School, voordat hij op 18-jarige leeftijd naar Milton Keynes verhuisde om dichter bij zijn raceteams te wonen. Net als zijn vader is hij een fan van Wolverhampton Wanderers Football Club.

George Russell's basis in karting

Russell begon op zevenjarige leeftijd met karting. Hij won tijdens zijn kartcarrière verschillende kampioenschappen, zowel nationaal als internationaal. Daaronder vallen onder meer het British Open Championship (2009, Comer Cadet), Super 1 National Championship (2010, Rotax Mini Max) en het CIK-FIA European Championship (2012, KF3). Hij begon in 2014 aan zijn eerste seizoen van single-seater racen en maakte zijn debuut in de Formule Renault 2.0 Alps series, waar hij uiteindelijk als vierde eindigde in het klassement. Russell deed in 2014 ook mee in het BRDC Formule 4-kampioenschap en raasde naar de titel met vijf overwinningen.

Van onze partner
Ruime keuze aan Formule-1 kleding
Je vindt bij bol.com veel Formule-1 kleding, games en andere leuke dingen om te hebben. Bestel gemakkelijk online en krijgt het vlot in huis!

Via Formule 4 naar Junior team

In hetzelfde jaar won hij de prestigieuze McLaren Autosport Award voor zijn prestaties. Na slechts één jaar in de Formule 4, stapte hij over naar het FIA Formula 3 European Championship, waar hij twee seizoenen actief was. Als lid van het Hitech GP-team, in een auto met de Mercedes-AMG Formule 3-motor, eindigde George Russell als zesde in 2015 met één overwinning en nog twee podiumplaatsen. Vervolgens verbeterde hij zich naar de derde plaats in het klassement in 2016 met twee overwinningen en tien podiumfinishes. Begin 2017 werd Russell aangekondigd als lid van het Mercedes-AMG Petronas F1-team junior programma.

George Russell in eerste jaar Formule 2 kampioen

Russell veroverde in 2017 de titel in de GP3, met vier overwinningen en nog drie podiumplaatsen, wat hem op F1-tests met Mercedes en zelfs twee vrije trainingen voor Force India opleverde. Zijn debuut maakte hij in de vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. Een jaar later veroverde Russell in zijn eerste jaar in de Formule 2 prompt het kampioenschap. De Brit maakte veel indruk met maar liefst zeven overwinningen en vier andere podiumplaatsen.

Bij Williams in Formule 1

De sensationele titel in de F2 leverde Russell in 2019 een contract op bij de Formule 1-renstal van Williams, dat echter geen schim meer was van het topteam dat het ooit was. Williams had in 2019 veruit de langzaamste auto van het deelnemersveld. Ondanks enkele bemoedigende optredens scoorde Russell in tegenstelling tot zijn teamgenoot Robert Kubica geen enkel punt. Desondanks bleef Russell Williams in 2020 trouw. Hoewel de renstal een betere auto had gebouwd, bleef hij telkens net buiten de punten. 

Dé grote kans kreeg hij in het najaar toen hij tijdens de Grand Prix van Sakhir de door covid gevelde Lewis Hamilton bij Mercedes Petronas Formula 1 mocht vervangen. Russell leek op weg naar een sensationele zege, toen een foutieve pitstop en een lekke band in de slotfase van de race roet in het eten gooiden. Met de negende plek kon hij onmogelijk tevreden zijn, maar de eerste WK-punten waren in ieder geval gescoord. 

Van onze partner
Zorg bij de Grand Prix te zijn
Voor de ervaring moet je het gewoon een keer hebben meegemaakt. Bezoek geheel georganiseerd een Formule 1 wedstrijd. Kijk naar de planning voor dit seizoen!

Vaker in de punten

George Russell bleef in 2021 voor het derde achtereenvolgende seizoen bij Williams aan en deed dat in een meer competitieve auto. Russell viel gedurende de eerste helft van het seizoen enkele malen op, maar telkens gebeurde er wel iets waardoor hij buiten de punten viel. Pas in de zomer, tijdens de chaotische Grand Prix van Hongarije, scoorde Russell zijn eerste punten voor Williams, nota bene een plaats achter zijn minder hoog ingeschatte teamgenoot Nicholas Latifi. 

In de door regen geteisterde Grand Prix van België kwalificeerde Russell zich in de stromende regen sensationeel als tweede. Zware regenval zorgde voor een uitgestelde start van de race en uiteindelijk werden er slechts twee ronden achter de safetycar afgelegd voordat de race werd afgevlagd.Het leverde hem de tweede plaats op en daarmee zijn eerste podiumfinish in de Formule 1. In de Grands Prix van Italië en Rusland eindigde Russell opnieuw in de punten. Die punten waren uiteindelijk goed voor de vijftiende plaats in het rijders-WK van 2021. In 2023 mag hij laten zien dat hij op termijn een waardige opvolger kan zijn voor zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton, die zich inmiddels in de herfst van zijn imposante carrière bevindt. Tijdens de eerste race in Bahrain kon hij met de zevende finishplaats in ieder geval de eerste punten voor 2023 achter zijn naam zetten.