Albert Park Lake Circuit, het Melbourne Grand Prix Circuit

Albert Park Lake Circuit Melbourne 2019 Foto James Ross ANP

De Grand Prix van Melbourne in Australië wordt gereden op het Albert Park Lake Circuit ofwel het Melbourne Grand Prix Circuit. Het is een stratencircuit waarover AutoWeek je op deze pagina meer achtergronden geeft.

De Melbourne Grand Prix gebruikt alledaagse weggedeelten van het Albert Park Lake Circuit, een klein door mensen aangepast meer (oorspronkelijk een grote lagune gevormd als onderdeel van de oude Yarra rivierbocht) net ten zuiden van het Central Business District van Melbourne. De weggedeelten werden vóór het eerste evenement in 1996 herbouwd om consistentie en soepelheid te garanderen. Hierdoor heeft het circuit van Albert Park, in vergelijking met andere stratencircuits, een vrij glad oppervlak. Vóór 2007 bestonden er op de Formule 1-kalender slechts enkele andere plaatsen met open water dicht bij de baan. Veel van de nieuwe circuits, zoals Valencia, Singapore en Abu Dhabi, liggen dicht bij een rivier, meer of zee.

Van onze partner
Zorg bij de Grand Prix te zijn
Voor de ervaring moet je het gewoon een keer hebben meegemaakt. Bezoek geheel georganiseerd een Formule 1 wedstrijd. Kijk naar de planning voor dit seizoen!

Gemakkelijk te rijden

Het parcours wordt beschouwd als vrij snel en relatief gemakkelijk te rijden. Door de consistente plaatsing van de bochten krijgen de coureurs het circuit gemakkelijk onder de knie en behalen ze competitieve rondetijden. De baan is niet eenvoudig voor inhaalacties of een gemakkelijk overzicht. Dat komt onder anderen door het vlakke terrein rond het meer en een baanontwerp met weinig echte rechte stukken. Vanaf de tribunes is het overzicht over het Albert Park Lake Circuit beter. 

Als je op een tribune wilt zitten, dan heeft de Waite-tribune uitzicht op bocht 12, en de Brabham-tribune uitzicht op de buitenkant van bocht 2. Daar zie je hoe auto's zich door de eerste chicane naar hun positie dringen. Als alternatief zijn er een aantal mooie plaatsen voor algemene toegang aan de andere kant van het meer - ga dan ergens bij bocht 9-10 of 11-12 zitten als je zin hebt in een F1-picknick.

Van onze partner
Ruime keuze aan Formule-1 kleding
Je vindt bij bol.com veel Formule-1 kleding, games en andere leuke dingen om te hebben. Bestel gemakkelijk online en krijgt het vlot in huis!

Jaarlijkse verbouwing voor de Formule 1 Grand Prix

Elk jaar worden de meeste omheiningen langs het Albert Park Lake Circuit, voetgangersviaducten, tribunes en andere autosportinfrastructuur ongeveer twee maanden voor het Grand Prix-weekend geplaatst en binnen zes weken na het evenement verwijderd, eigenlijk zoals ook in Monaco gebeurt. De bewoners zijn niet allemaal even ingenomen met deze jaarlijkse invasie. Niettemin is het evenement redelijk populair in Melbourne en Australië (met een grote Europese bevolking en een algemene interesse in autosport).

Van onze partner
Formule 1 races live volgen?
Op TV, laptop, tablet en smartphone volg je met Viaplay alle races live. Neem nu een abonnement en krijg naast de Formule 1 races ook veel andere sporten, series, films en programma’s voor kinderen.

Veranderingen in de lay-out voor seizoen 2022

Na het uitstel van de Grand Prix van Australië in 2021 door de corona-pandemie onderging het Albert Park Lake Circuit enkele wijzigingen. Het meest opvallende is de wijziging van de bochten 9 en 10 van een zware rechts-linkshoek naar een snelle rechts-links hoek in bochten 11 en 12. Verdere wijzigingen zijn onder meer de verbreding van de pitlane met twee meter en de herprofilering van bocht 13. Ook zijn enkele bochten verbreed, zoals bocht 1, bocht 3, bocht 6, bocht 7 en bocht 15; en naar verwachting zullen deze aanpassingen de rondetijden in de kwalificatie met maar liefst 5 seconden verkorten.

Hoe kom je bij het Albert Park Lake Circuit?

Het mag duidelijk zijn dat de beste ingang het vliegveld van Melbourne is. Dat heeft veel internationale verbindingen. Vanuit de stad kun je gebruik maken van de tram. Die is tijdens het Grand Prix weekend zelfs gratis. Eenvoudiger kan dus bijna niet! Het mag duidelijk zijn dat deze tram wel druk kan worden aan het einde van de dag, zeker als de race is afgelopen. Blijf dus gerust wat langer bij het circuit.