Het Circuit de Barcelona-Catalunya (Spanje)

Circuit de Barcelona Catalunya F1 Red Bull Pablo Franco

Het Circuit de Barcelona-Catalunya is een autosportcircuit van 4,675 km in Montmeló, Catalonië, Spanje. Met lange rechte stukken en een verscheidenheid aan bochten wordt het Circuit de Barcelona-Catalunya gezien als een allround circuit. De baan heeft tribunes met een capaciteit van 140.700. Het circuit heeft een FIA Grade 1-licentie.

Tot 2013 stond de baan alleen bekend als het Circuit de Catalunya, voordat een sponsorovereenkomst met de gemeenteraad van Barcelona ‘Barcelona’ aan de naam van de baan toevoegde: Circuit de Barcelona-Catalunya.

Van onze partner
Formule 1 races live volgen?
Op TV, laptop, tablet en smartphone volg je met Viaplay alle races live. Neem nu een abonnement en krijg naast de Formule 1 races ook veel andere sporten, series, films en programma’s voor kinderen.

Samen met Olympische Spelen

Het Circuit de Barcelona-Catalunya werd gebouwd in 1991 en is vanaf dat jaar de vaste gastheer van de Spaanse Grand Prix. De bouw viel ook samen met de Olympische Spelen die het jaar erop in Barcelona zouden plaatsvinden. Het circuit diende toen als start- en finishlijn voor de wielerwedstrijd voor de wegploeg. Het Circuit de Barcelona-Catalunya is een andere locatie dan het Montjuïc-circuit, waar tussen 1969 en 1975 vier keer de Spaanse Grand Prix plaatsvond. Dat bevindt zich in tegenstelling tot het Circuit de Barcelona-Catalunya in de stad Barcelona bevindt. Het circuit heeft een overeenkomst gesloten om tot en met 2026 een Grand Prix te organiseren.

Van onze partner
Zorg bij de Grand Prix te zijn
Voor de ervaring moet je het gewoon een keer hebben meegemaakt. Bezoek geheel georganiseerd een Formule 1 wedstrijd. Kijk naar de planning voor dit seizoen!

Circuit de Barcelona-Catalunya voor testen

Formule 1-coureurs en monteurs zijn zeer vertrouwd met het Circuit de Barcelona-Catalunya. Wellicht té bekend, het zou ten koste kunnen gaan van de actie op de baan.

De baan stelt hoge eisen aan de aerodynamische eigenschappen van een auto. De windrichting op het circuit kan gedurende de dag flink veranderen. Een belangrijk gegeven, door de invloed van aerodynamica op moderne Formule 1-auto's. Het is dan moeilijk om een goede afstelling te vinden. Auto's kunnen 's ochtends een enorme luchtweerstand en onderstuur hebben op een deel van het circuit, maar 's middags last hebben van overstuur op hetzelfde deel van het circuit. Een bepaalde bandencompound kan goed werken tijdens het testen, maar een paar maanden later niet zo goed. Deze wisselende omstandigheden kunnen voor onverwachte prestaties van sommige teams tijdens de race zorgen. De wisselende windomstandigheden hebben ook voor ongelukken op het circuit gezorgd, waarbij Fernando Alonso's zware testongeluk in 2015 deels te wijten was aan de hevigheid van de wind.

Voor 2021 werd de La Caixa-haarspeld in het Circuit de Barcelona-Catalunya opnieuw gemodelleerd, langzamer dan de originele maar sneller dan de F1. De aanpassingen zijn gedaan om de veiligheid van de chauffeurs te verbeteren. Max Verstappen reed hier in 2021 de snelste ronde in 1:18.149.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Hoe kom je op het Circuit de Barcelona-Catalunya

  • Auto: Volg de weg C-17 (afslag Montmeló), of de snelweg AP-7 (afritten 13, 14 en 15. De afslagen 14 en 15 sluiten aan op de weg C-17).
  • Trein: RENFE R2 en R11 stoppen op het station Montmeló. Vanaf het station is het 45 minuten lopen naar het circuit.
  • Vliegtuig: Barcelona International Airport (BCN) - El Prat de Llobregat, alternatieven Reus en Girona.

(Foto: Pablo Franco via Unsplash)