Dit moet je weten over Daniel Ricciardo

Daniel Ricciardo Sakhir circuit Bahrein - ANP - Ali Haider

De eerste rijder van het McLaren Racing team is in 2022 de Italiaans-Australische coureur Daniel Ricciardo. Hij heeft met startnummer 3 op de auto acht Grand Prix-overwinningen behaald.

Daniel Joseph Ricciardo is geboren op 1 juli 1989 en rijdt onder de Australische vlag. Hij maakte zijn debuut tijdens de Britse Grand Prix van 2011 met het HRT-team. Dat was onderdeel van een deal met Red Bull Racing. Voor dat team maakte hij testritten bij zusterteam Scuderia Toro Rosso. Daniël Ricciardo heeft acht Grand Prix-overwinningen behaald in de Formule 1.

Van onze partner
Ruime keuze aan Formule-1 kleding
Je vindt bij bol.com veel Formule-1 kleding, games en andere leuke dingen om te hebben. Bestel gemakkelijk online en krijgt het vlot in huis!

Traditionele start carrière

Het pad dat Daniel Ricciardo liep om in de Formule 1 terecht te komen is traditioneel te noemen. Toen hij negen jaar oud was, werd hij lid van de Tiger Kart Club. In 2005 startte hij met een vijftien jaar oude Van Diemen in de Formule Ford en eindigde op de achtste plaats. De Formule 3 mocht hem in 2008 verwelkomen, gevolgd door de Britse Formule 3 in 2009 waar hij in het team Carlin Motorsport reed. Aan het einde van het seizoen startte hij in het Tech 1 team van de Formula Renault 3.5 Series. Het eerste deel van het seizoen 2010 moest hij daar missen door een motor-ongeval maar hij kwam goed terug in de tweede helft van het jaar. De titel van het seizoen haalde hij op twee punten na nét niet.

Start bij Toro Rosso

Ricciardo kwam in 2012 fulltime bij Toro Rosso nadat het team de opstelling van de coureurs had veranderd. Het team reed in 2012 en 2013 met een door Ferrari aangedreven auto. In 2014 promoveerde Ricciardo naar Red Bull als vervanger van de gepensioneerde Mark Webber naast meervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel. In zijn eerste seizoen bij Red Bull met Renault-aandrijving eindigde Ricciardo als derde in het kampioenschap. Hij had in dat jaar zijn eerste drie Formule 1-overwinningen in Canada, Hongarije, en België.

Van onze partner
Formule 1 races live volgen?
Op TV, laptop, tablet en smartphone volg je met Viaplay alle races live. Neem nu een abonnement en krijg naast de Formule 1 races ook veel andere sporten, series, films en programma’s voor kinderen.

Meer GP punten na 2016

Na twee jaar zonder overwinning keerde Ricciardo terug naar de top van het podium tijdens de Maleisische Grand Prix van 2016. Hij eindigde uiteindelijk voor de tweede keer in drie jaar als derde in het kampioenschap tijdens de 2016 Mexicaanse Grand Prix. Sindsdien heeft hij overwinningen voor Red Bull toegevoegd aan de Grand Prix van Azerbeidzjan in 2017 en de Grand Prix van China en Monaco in 2018. Na 2018 tekende Ricciardo bij Renault en racete voor hen in de seizoenen 2019 en 2020. Hij sloot zich aan bij McLaren voor de Formula One-seizoenen 2021 en 2022, naast Lando Norris. Hij behaalde zijn eerste race-overwinning met McLaren tijdens de Italiaanse Grand Prix van 2021. Na het seizoen 2021 werd Ricciardo benoemd tot Lid in de Orde van Australië tijdens de Australia Day Honours van 2022.

Daniel Ricciardo rijdt met startnummer 3

Op het moment dat de coureurs in 2014 hun eigen startnummer konden kiezen was de keuze voor Daniel Ricciardo duidelijk: hij ging voor nummer 3. Het was het startnummer van Dale Earnhardt Sr. in de NASCAR in de jaren 80. Teameigenaar Zak Brown had zijn raceauto indertijd in zijn eigen collectie. Ricciardo had in de auto een demo gereden tijdens de Grand Prix of the Americas en had er plezier in zo’n rauwe auto te besturen. Op een ander circuit zou dat een mindere impact op hem hebben gemaakt. Hij koos voor dit nummer, ook om de rijder te eren.