Achtergronden van het Aston Martin Formula 1 Team

Aston Martin Vettel Training Barcelona 2022 - foto ANP

Een beroemde naam in de autosport is Aston Martin uit Engeland. De fabrikant heeft een grote historie op het gebied van toerwagenraces, maar ook vanwege het Aston Martin Formula 1 Team.

In 2006 kregen David Richards, leider van het moederbedrijf van Aston Martin, en zijn technologiebedrijf Prodrive een plek toegewezen als potentiële deelnemer aan het Wereldkampioenschap Formule 1 van 2008. Er was echter nog een lange weg te gaan voordat het klaar was voor een F1-team. De eerste stap bestond uit samenwerking met een bestaand team. In 2009 kondigde Richards opnieuw zijn voornemen aan om in 2010 terug te keren naar de Formule 1, mogelijk met de naam Aston Martin. Hierbij bleef het verder. Tussen 2016 en 2020 was Aston Martin sponsor van Red Bull Racing en tussen 2018 en 2020 was het titelsponsor van het team.

Van onze partner
Ruime keuze aan Formule-1 kleding
Je vindt bij bol.com veel Formule-1 kleding, games en andere leuke dingen om te hebben. Bestel gemakkelijk online en krijgt het vlot in huis!

Aston Martin Formula 1-team

In januari 2020 investeerde Racing Point-eigenaar Lawrence Stroll in een belang van 16,7 procent in Aston Martin. Dit betekende een rebranding van Racing Point UK's Racing Point F1 Team in Aston Martin F1 Team voor het seizoen 2021. Coureur Sergio Pérez stond onder contract om voor hen te rijden tot 2022, maar hij werd vervangen door viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel. Deze laatste reed eerder bij Ferrari voor het kampioenschap van 2021. Als onderdeel van de rebranding veranderde het team hun kleur. Het BWT-roze werd een moderne versie van Aston Martin's British racing green. Cognizant werd in januari 2021 ook aangekondigd als de nieuwe titelsponsor van het team. De Aston Martin AMR21 zag het licht in maart 2021. Dit was Aston Martin's eerste Formule 1-auto na een afwezigheid van 61 jaar in de sport.

Aston Martin fabriek op Silverstone

Het hoofdkantoor van het Aston Martin Formula 1 team is gevestigd in Silverstone. Daar hebben ze ook een nieuwe fabriek van 37.000 vierkante meter die tegen 2023 operationeel moet zijn. De fabriek bestaat uit drie onderling verbonden gebouwen op een terrein van 30 hectare direct tegenover het circuit van Silverstone. Aston Martin is de zesde verschillende constructeur die sinds 1991 opereert vanuit de Silverstone-basis.

Sebastian Vettel verdiende de eerste podiumplaats van Aston Martin door als tweede te eindigen in de Grand Prix van Azerbeidzjan. Vettel eindigde opnieuw als tweede in de Hongaarse Grand Prix. Hij werd echter gediskwalificeerd vanwege een probleem met brandstofmonsters.

In juni 2021 bevestigde teambaas Otmar Szafnauer dat het team zijn personeelsbestand zal uitbreiden van 535 naar 800 medewerkers.

Dezelfde coureurs, nieuwe teambaas in 2022

In 2022 racet het team in een ongewijzigde coureursopstelling: Lance Stroll en Sebastian Vettel. In januari 2022 volgt Mike Krack teambaas Otmar Szafnauer op. Deze verliet het team na er twaalf jaar bij te hebben gewerkt. Krack had eerder voor BMW- en Porsche-motorsportteams gewerkt. In februari 2022 werd Aramco aangekondigd als de gezamenlijke titelsponsor van het team na een langdurige samenwerkingsovereenkomst te hebben gesloten.

Wisseling van de wacht in 2023

In 2023 kent het Aston Martin Formula 1-team een wisseling. Sebastian Vettel heeft de Formule 1 vaarwel gezegd. Zijn stoel is ingenomen door Fernando Alonso, die van Alpine afkomt. Hij kon bij de Engelse stal een meerjarencontract krijgen, waar hij bij BWT Alpine maar voor een jaar kon bijtekenen. Hij haalde tijdens de eerste race van 2023 in Bahrain gelijk een derde plaats binnen voor zijn nieuwe team.