Het Mercedes-AMG Petronas Formule 1 team

Mercedes-AMG Formule 1 W13 launch

Het team waarin in dit seizoen Lewis Hamilton en George Russell uitkomen, het Mercedes-AMG Petronas Formule 1 team, heeft een lange geschiedenis. 

Mercedes-Benz, een merk van de Mercedes-Benz Group, is sinds 1954 gedurende verschillende perioden betrokken bij de Formule 1 als team-eigenaar en als motorfabrikant. Het Mercedes-AMG Petronas F1-team is gevestigd in Brackley, Verenigd Koninkrijk. Het team beschikt over een Duitse licentie en is vanaf 2022 voor het grootste deel in handen van de Mercedes-Benz Groep met Toto Wolff en Ineos met elk een derde aandeel. Teams die uitkomen voor het merk Mercedes worden vaak aangeduid met de bijnaam ‘Silver Arrows’.

Lange geschiedenis in Formule 1

Voor de Tweede Wereldoorlog nam Mercedes-Benz deel aan het Europees kampioenschap en won drie titels. Het merk debuteerde in de Formule 1 in 1954. Na het winnen van hun eerste race tijdens de Franse Grand Prix van 1954, won coureur Juan Manuel Fangio nog eens drie Grands Prix om het coureurskampioenschap van 1954 binnen te halen. Hij herhaalde dit succes in 1955. Ondanks het winnen van twee coureurskampioenschappen, trok Mercedes-Benz zich na 1955 terug uit de autosport als reactie op de Le Mans-ramp in 1955.

Van onze partner
Ruime keuze aan Formule-1 kleding
Je vindt bij bol.com veel Formule-1 kleding, games en andere leuke dingen om te hebben. Bestel gemakkelijk online en krijgt het vlot in huis!

Gevarieerde samenwerkingen

Mercedes keerde in 1994 terug naar de Formule 1 als motorenfabrikant in samenwerking met Ilmor, een Brits onafhankelijk high-performance autosport-engineeringbedrijf, dat hun motoren ontwikkelde. Het bedrijf won één constructeurstitel en drie coureurstitels in een fabriekssamenwerking met McLaren die duurde tot 2009. In 2005 werd Ilmor omgedoopt tot Mercedes AMG High Performance Powertrains. Het leverde motoren aan Sauber voor één seizoen. In 1995 startte McLaren met een twintigjarige en succesvolle samenwerking tot 2015. In 2009 werd Mercedes ook leverancier van Brawn GP (later overgenomen om het fabrieksteam van Mercedes-Benz te worden) en Force India, later bekend als Racing Point. In 2014 werd een vierde team aan het bevoorradingsprogramma toegevoegd, Williams. Op dat moment leverde Mercedes voor één seizoen motoren aan het Lotus F1 Team, voordat het in 2016 overstapte naar Manor.

Succesvol als Mercedes-AMG Petronas Formule 1 team

Sinds een ingrijpende wijziging van de regels in 2014, waarbij turboladers en hybride elektrische motoren nodig waren, is Mercedes-AMG Petronas Formule 1 een van de meest succesvolle teams in de geschiedenis van de Formule 1 geworden. Het team haalde zeven opeenvolgende coureurstitels van 2014 tot en met 2020 en acht opeenvolgende constructeurstitels, van 2014 tot 2021. Er zijn records voor de meeste overwinningen in een seizoen (19 in 2016) en voor de meeste opeenvolgende constructeurstitels. De fabrikant heeft ook meer dan 200 overwinningen behaald als motorleverancier en staat op de tweede plaats in de geschiedenis van de Formule 1. Er zijn tien constructeurskampioenschappen en dertien coureurskampioenschappen gewonnen met Mercedes-Benz-motoren.

Van onze partner
Zorg bij de Grand Prix te zijn
Voor de ervaring moet je het gewoon een keer hebben meegemaakt. Bezoek geheel georganiseerd een Formule 1 wedstrijd. Kijk naar de planning voor dit seizoen!

Spannende ontwikkelingen

Voor 2021 behield het Mercedes-AMG Petronas Formule 1 team voor het vijfde achtereenvolgende seizoen dezelfde line-up van coureurs, met Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Voor het eerst in het tijdperk van V6-turbohybrides slaagde het team er niet in het coureurskampioenschap te winnen. In de laatste ronde van de seizoensafsluitende Grand Prix van Abu Dhabi werd Hamilton ingehaald door Max Verstappen, na een controversiële herstart van de safety car. Hamilton had de race rustig geleid en lag op koers voor zijn achtste titel totdat een late safety car in het veld kwam. Vanwege de acties van FIA-racedirecteur Michael Masi rond de controversiële procedures die rond de late safety car werden gebruikt, sprak Mercedes het voornemen uit om in beroep te gaan tegen de resultaten van die race. Dit beroep werd later ingetrokken. Hamilton eindigde als tweede in het kampioenschap, acht punten achter kampioen Verstappen, met Bottas als derde in het klassement in zijn laatste seizoen bij Mercedes. Het team pakte de constructeurstitel voor een recordverlengend achtste seizoen op rij. Voor het seizoen 2023 is George Russell aangetrokken om Bottas te vervangen als partner van Lewis Hamilton.