Achtergronden over Lance Stroll

Lance Stroll - Foto ANP

Lance Strulovitch, beter bekend als Lance Stroll, is een Canadese coureur die in de Formule 1 aan de start verschijnt.

Lance Stroll, geboren op 29 oktober 1998, rijdt sinds 2021 voor Aston Martin, en kwam eerder uit voor Racing Point en Williams.

Start van Lance Strolls racecarrière

Zoals zoveel coureurs begon de in Genève woonachtige Canadees zijn autosportcarrière op 10-jarige leeftijd in de karting. Hij boekte talloze overwinningen en titels in zijn geboorteland Canada en in Noord-Amerika. In 2008, zijn eerste jaar karten, won hij de Federation de Sport Automobile du Quebec Rookie of the Year Award. Daarbovenop schopte hij het tot coureur van het jaar in 2009. In 2010 werd Stroll lid van de Ferrari Driver Academy.

Als zoon van miljardair Lawrence Stroll, eigenaar van het Mont-Tremblant-circuit, won Lance Stroll tot 2013 wederom talloze karttitels. Hij trad op negenjarige leeftijd toe tot de Ferrari Driver Academy.

Van onze partner
Ruime keuze aan Formule-1 kleding
Je vindt bij bol.com veel Formule-1 kleding, games en andere leuke dingen om te hebben. Bestel gemakkelijk online en krijgt het vlot in huis!

Kampioen na dominerende overwinningen

Hij stapte over op eenzitters in 2014 toen hij toetrad tot het Italiaanse kampioenschap Formule 4. In zijn eerste seizoen, op vijftienjarige leeftijd, werd hij tot kampioen gekroond. Hij had zijn rivalen gedomineerd met tien overwinningen in zeventien races.

Het jaar daarop promoveerde hij naar de Europese Formule 3 met Prema Powerteam. Voordat het kampioenschap begon, won hij in de winter de Toyota Racing Series en de Grand Prix van Nieuw-Zeeland. Ondanks goede prestaties was hij betrokken bij meerdere ongevallen en werd hij zelfs uitgesloten van een race. In de tweede seizoenshelft kwam Lance Stroll rustiger op de baan en verscheen hij steeds vaker op de voorgrond. Hij behaalde zijn eerste overwinning aan het einde van het seizoen op de Hockenheimring. Dat jaar eindigde Lance als vijfde in het Europese Formule 3-kampioenschap.

Van onze partner
Zorg bij de Grand Prix te zijn
Voor de ervaring moet je het gewoon een keer hebben meegemaakt. Bezoek geheel georganiseerd een Formule 1 wedstrijd. Kijk naar de planning voor dit seizoen!

Testcoureur bij Williams F1

In 2016 werd Lance Stroll bevestigd bij Prema Powerteam met als doel de titel in de Europese Formule 3. Na een aantal jaren bij Ferrari werd hij lid van het Young Driver Program en de testcoureur van Williams. Hij nam deel aan zijn eerste endurancerace met de 24 Hours of Daytona. Daar eindigde hij als vijfde, naast Brendon Hartley, Alexander Wurz en Andy Priaulx. Stroll domineerde vervolgens grotendeels de Europese Formule 3 met veertien overwinningen in dertig races. Met bijna 200 punten voorsprong op zijn naaste belager veroverde hij in 2015 het Europees Formule 3-kampioenschap.

Tijdens een persconferentie in Grove bevestigde Williams de komst van Lance Stroll naast kopman Felipe Massa voor het F1-seizoen van 2017. Hij behaalde zijn eerste podiumplaats, een derde plaats, tijdens de Grand Prix Azerbeidzjan. Met deze prestatie werd hij de op een na jongste coureur die een F1-race op het podium eindigde. Tijdens de Turkse Grand Prix in 2020 pakte Stroll in de regen zijn eerste poleposition in de Formule 1. Tijdens de Grand Prix van Sakhir finishte hij als derde achter Esteban Ocon en zijn zegevierende teamgenoot Sergio Pérez. Dat bezorgde Racing Point een historisch dubbel-podium. In 2021 bleef Stroll aan bij de renstal, die werd omgedoopt tot Aston Martin. Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel loste Sergio Pérez als teamgenoot af. In 2021 behaalde Stroll weinig aansprekende resultaten, met een zesde plaats in de GP van Qatar als positieve uitschieter.

Lance Stroll startnummer 18

Zoals gemeld won Lance Stroll het Italiaanse Formule 4-kampioenschap. Toen had hij startnummer 18. Bovendien maakte hij kort na zijn 18e verjaardag zijn Formule 1-debuut bij Williams. Derhalve viel zijn keuze op 18.