Het Formule 1 team Oracle Red Bull Racing

Formule 1 Red Bull Racing Max Verstappen (Foto: ANP)

Oracle Red Bull Racing, kortweg Red Bull,  is een Formule 1-raceteam dat aan de start verschijnt met een door Honda ontwikkelde motor. De renstal racet onder een Oostenrijkse licentie en is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. 

Red Bull Racing is een van de twee Formule 1-teams die eigendom zijn van drankenbedrijf Red Bull GmbH, de andere is Scuderia AlphaTauri (voorheen Scuderia Toro Rosso). Het staat sinds de oprichting in 2005 onder leiding van Christian Horner.

Van onze partner
Formule 1 races live volgen?
Op TV, laptop, tablet en smartphone volg je met Viaplay alle races live. Neem nu een abonnement en krijg naast de Formule 1 races ook veel andere sporten, series, films en programma’s voor kinderen.

Motoren van Renault en Honda

Red Bull Racing gebruikte in 2005 Cosworth-motoren en Ferrari-motoren in 2006. Van 2007 tot en met 2018 kwamen de krachtbronnen van Renault (van 2016 tot 2018 kreeg de Renault-motor de naam TAG Heuer nadat de relatie tussen Red Bull en Renault in 2015 ernstig was bekoeld.) Tijdens deze samenwerking wonnen Red Bull en Renault van 2010 tot en met 2013 vier opeenvolgende coureurs- en constructeurstitels. Sinds 2019 maakt Red Bull gebruik van Honda-motoren. Die samenwerking leidde in 2021 tot een wereldtitel voor Max Verstappen. Hoewel Honda formeel is gestopt is de firma nog tot en met 2025 betrokken bij de ontwikkeling van krachtbronnen voor Red Bull en AlphaTauri.

Oorsprong terug naar Stewart

Het huidige Red Bull Racing-team kan zijn oorsprong terugvinden in Stewart Grand Prix dat in 1997 zijn debuut maakte in de Formule 1. Jackie Stewart verkocht zijn team eind 1999 aan Ford dat de renstal tot Jaguar doopte. In de vijf daarop volgende seizoenen kende Jaguar weinig succes. Het bleef bij een enkele podiumfinish. 

Red Bull's betrokkenheid bij de Formule 1 gaat terug tot 1995, toen het voor het eerst de renstal van Peter Sauber sponsorde. De Red Bull-logo’s waren in 2001 bovendien te zien op de Arrows-bolides van Jos Verstappen en Enrique Bernoldi. Ford bood eind 2004 de renstal van Jaguar te koop aan, waarop Red Bull toehapte.
BBC Sport meldde dat Ford bieders om een ​​symbolische $ 1 vroeg in ruil voor een toezegging om $ 400 miljoen in het team te investeren gedurende drie Grand Prix-seizoenen. Het team mocht nog een jaar gebruik maken van de Cosworth-motor die voor het chassis voor 2005 was ontwikkeld. Christian Horner kreeg de rol van teambaas, terwijl David Coulthard en Christian Klien hun opwachting maakten als coureurs.

Red Bull sponsort met het Young Drivers-programma Red Bull Junior Team veelbelovende jonge coureurs. Bekende rijders die deze steun hebben gekregen, zijn onder meer Enrique Bernoldi, Christian Klien, Patrick Friesacher, Vitantonio Liuzzi en Scott Speed. Red Bull sponsort ook veel coureurs en teams die strijden in het Formule 2-kampioenschap, de 'feeder'-serie van de Formule 1.

Van onze partner
Ruime keuze aan kleding van het Oracle Red Bull Racingteam
Je vindt bij bol.com veel Formule-1 kleding, games en andere leuke dingen om te hebben. Bestel gemakkelijk online en krijgt het vlot in huis!

Snelste pitstop door Red Bull Racing

Tijdens de Grand Prix van Brazilië in 2019 vestigde het team het wereldrecord voor 's werelds snelste pitstop met een tijd van 1,82 seconde. Dat gebeurde bij een stop van Max Verstappen. Het record staat in februari 2022 nog steeds en zal ook in de boeken blijven staan, omdat de FIA inmiddels heeft voorgeschreven dat pitstops nooit korter dan 2 seconden mogen duren.

Max Verstappen opnieuw bij Red Bull Racing in 2022

Max Verstappen is de onomstreden nummer één van het team. De Nederlander veroverde de kartwereld stormenderhand en won nationale, internationale en wereldtitels. Toen hij de vereiste leeftijd had bereikt, stapte hij voor het seizoen 2014 over naar eenzitters en nam hij deel aan het FIA European Formula 3-kampioenschap. Toen hij 16 jaar was trad Max toe tot het Red Bull Junior Team en werd aangekondigd als coureur van 2015 voor Toro Rosso.

Na optredens bij drie vrije trainingen in het najaar van 2014 en een kort wintertestprogramma, maakte Verstappen zijn officiële debuut tijdens de Grand Prix van Australië in 2015, toen hij 17 jaar en 166 dagen oud was. Daarmee was hij de jongste coureur in de geschiedenis van de sport. In de aanloop naar de de Grand Prix van Spanje in 2016 verving Red Bull Racing tweede rijder Daniil Kvyat voor Verstappen. De Rus mocht op zijn beurt het stoeltje van Verstappen bij Toro Rosso overnemen. De Nederlander kwalificeerde zich als derde en reed verrassend naar zijn eerste Grand Prix-zege,waarmee Verstappen zich de jongste Formule 1-racewinnaar aller tijden mocht noemen.

Met het verstrijken van de jaren groeide Verstappen in zijn rol als uitdager van meervoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. Dat leidde in 2021 tot een ongekend intens Formule 1-seizoen en een strijd om de wereldtitel met Hamilton die pas in de laatste ronde van de laatste race in Abu Dhabi - enigszins controversieel - zou worden beslist in het voordeel van de Nederlander.

Van onze partner
Zorg bij de Grand Prix race te zijn
Voor de ervaring moet je het gewoon een keer hebben meegemaakt. Bezoek geheel georganiseerd een Formule 1 wedstrijd. Kijk naar de planning voor dit seizoen!

Sergio Perez Verstappens wingman bij Red Bull Racing

De tweede rijder van het team is in 2023 wederom Sergio 'Checo' Perez. De Mexicaan begon zijn carrière op zesjarige leeftijd. Hij boekte op jonge leeftijd uitstekende resultaten op de kart  en op een gegeven moment was er dispensatie nodig om hem in staat te stellen in krachtigere machines buiten zijn leeftijdsgroep aan de start te mogen verschijnen. Hij maakte de overstap naar eenzitters in 2004, verscheen aan de start van het Skip Barber National Championship en kort daarna volgde hij het pad dat veel van de Formule 1-grootheden reeds voor hem hadden genomen. Hij verhuisde naar Europa om te racen in de bekende opstapklasses.

Na twee jaar in de Formule BMW ADAC klom Perez op naar het Britse F3-kampioenschap. Hij was een sensatie in de Nationale Klasse en pakte in 2007 liefst 14 overwinningen die hem het kampioenschap brachten. Het jaar daarop behaalde hij vier overwinningen in de International Class, waarmee hij de weg vrijmaakte voor de opstap naar de GP2. Nadat hij als tweede eindigde in het GP2-kampioenschap van 2010 met vijf overwinningen, maakte hij de grote sprong naar de Formule 1 voor 2011 en voegde zich bij Sauber. In een moeilijk eerste seizoen eindigde hij als 16e in het rijderskampioenschap. Het jaar daarop behaalde Perez drie podiumplaatsen, waarbij vooral zijn optreden in de regen tijdens de Grand Prix van Maleisië diepe indruk maakte.

Perez haalde tien top drie finishes in zijn tijd bij Sauber en Force India/Racing Point. In die tijd viel hij op met zijn tactisch inzicht. Zijn reputatie als ‘bandenfluisteraar’ maakte hem tot een regelmatige frontrunner als er chaotische races ontstonden. Zijn bijzondere vaardigheden etaleerde hij in extremis tijdens de Grand Prix van Sakhir in 2020, waar hij, nadat hij op de laatste plaats was teruggeworpen na een aanrijding in de eerste ronde, in staat was terug te vechten en zijn eerste Formule 1-overwinning behalen. Perez zag zijn goede seizoen met Racing Point beloond met een contract bij Red Bull Racing, als opvolger van Alexander Albon. Zijn eerste seizoen verliep enigszins wisselvallig met één overwinning in Azerbeidzjan en vijf podiumplaatsen, goed voor een vierde plaats in het algemeen klassement. Het was helaas net niet genoeg om Red Bull Racing de winst in het constructeurskampioenschap te bezorgen. Die ging voor de achtste opeenvolgende maal naar Mercedes.