Racen in de Orient: Marina Bay Circuit, Singapore

Marina Bay CIrcuit Singapore (nacht) (ANP)

Het Marina Bay Street Circuit (ook wel bekend als het Singapore Street Circuit) is een stratencircuit rond Marina Bay in Singapore. Het heeft een lengte van pakweg 5 kilometer langs de haven van de stad.

Het Marina Bay Circuit omvat de plangebieden van Downtown Core (bochten 4 tot 23) en Kallang (bochten 1 tot 3). Het is de locatie voor de Grand Prix van Singapore. De baan telt 5,063 kilometer langs de haven en kun je vergelijken met het Circuit de Monaco en het Valencia Street Circuit.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Veel safety car situaties

Het circuit is ontworpen door KBR en is een wijziging van het origineel dat voor het eerst werd voorgesteld door Hermann Tilke. Het circuit heeft een FIA Grade 1-licentie. Het circuit heeft een opmerkelijk record in handen: ten minste één safety car-optreden in elke race was tot nu toe nodig. Er zijn in totaal 21 safety car-inzetten geweest in twaalf Grand Prix-races.
Het circuit werd in de eerste jaren door de rijders dan ook als gevaarlijk omschreven: met name de hobbels in de Raffles Boulevard tussen bocht 5 en 7. Lewis Hamilton heeft gezegd dat het circuit twee keer moeilijker was dan Monaco, ook fysiek. “Het kost meer dan de dubbele energie om een enkele ronde te rijden dan in Monaco”, liet hij weten.

Van onze partner
Formule 1 races live volgen?
Op TV, laptop, tablet en smartphone volg je met Viaplay alle races live. Neem nu een abonnement en krijg naast de Formule 1 races ook veel andere sporten, series, films en programma’s voor kinderen.

Veranderingen en verfijningen in het parcours

De eerste ingrepen om de veiligheid te verbeteren waren aanpassingen in de pitstraat. Een belangrijke verbetering in 2013 was het verwijderen van de chicane bocht 10, ook wel Singapore Sling genoemd. De ingangssnelheid steeg daarbij met 40 km/h en extra barrières moesten zorgen voor meer veiligheid.
In 2015 en 2022 zijn verdere upgrades uitgevoerd. Waarbij in dat laatste jaar een grotere herziening plaatsvindt vanwege de ontwikkeling van een drijvend platform dat bij het circuit lag. Ook is het asfalt behandeld om het gladder te maken en zo de auto’s minder last te laten geven van het porpoise-effect in dat jaar.

Verlichting

Een andere opvallend feit voor het Marina Bay Circuit is het racen in het donker. Om goed te kunnen zien worden 1.600 schijnwerpers geïnstalleerd die vier keer zo helder zijn als in een normaal sportpaleis. Het ontwerp moet ongewenste spiegelingen vermijden en tegelijkertijd voldoen aan de hoge eisen voor de Formule 1 televisie-uitzendingen.

Van onze partner
Vergelijk en reserveer je huurauto
Heb je een huurauto nodig? Vergelijk autohuur bij Easyterra.nl! Vergelijking van de grotere verhuurders, in Nederland en internationaal. Door duidelijke uitleg en de reviews weet je wat je kunt verwachten.

Zo reis je naar Singapore’s Marina Bay Circuit

Singapore ligt niet om de hoek, dus je zult het meest waarschijnlijk het vliegtuig nemen naar Singapore Changi Airport. In de metropool kun je met metro en bussen goed bij het circuit komen. Je kunt voor deze locatie ook gebruik maken van verschillende reizen waar je al veel zaken van te voren kunt regelen zodat je kunt genieten van de tijd in deze moderne stad bij het circuit.