Wat je moet weten over Sergio Pérez

Sergio Pérez at Red Bull Racing. GP Saoudi Arabië 2022. ANP

De coureur Sergio ‘Checo’ Pérez Mendoza is van geboorte Mexicaans. Zijn carrière in éénzitters is gestart in 2004 toen hij 14 jaar was. Sergio Pérez rijdt sinds 2021 voor Red Bull Racing.

Sergio Pérez, geboren 26 januari 1990 in Guadalajara, heeft meer bijzondere wapenfeiten op zijn naam staan. Hij rijdt in de Formule 1 sinds 2014 en was de eerste Mexicaan in een Grand Prix sinds Héctor Rebaque in 1981. Op 6 december 2020 won hij zijn eerste overwinning, met de Racing Point RP20. Dat was in de Sakhir Grand Prix, bij zijn 190ste start.

Van onze partner
Zorg bij de Grand Prix te zijn
Voor de ervaring moet je het gewoon een keer hebben meegemaakt. Bezoek geheel georganiseerd een Formule 1 wedstrijd. Kijk naar de planning voor dit seizoen!

Al op jonge leeftijd in eenzitters

Sergio Pérez begon als veertienjarige zijn eenzittercarrière in 2004, in het Skip Barber National Championship in de Verenigde Staten. Hij vervolgde in Europa in 2005 in het Duitse ADAC Formule BMW-kampioenschap.

In 2007 ging hij met het T-Sport-team het Britse Formule 3-kampioenschap in en won de titel in de Nationale klasse met veertien overwinningen. In 2008 eindigde hij als vierde achter drie Carlin Motorsport-coureurs.

Tijdens de winter van 2008-2009 nam hij deel aan het GP2 Asia Series-kampioenschap en won hij twee keer. Hij presenteerde zich goed in 2010 met vier overwinningen in de GP2-serie. Daarbij zaten het stratencircuit van Monaco en een tweede plaats in het kampioenschap.

Entree bij F1 via Sauber

Sergio Pérez maakte de grote sprong naar F1 voor 2011, bij Sauber. In dat eerste jaar eindigde hij als 16e in het rijderskampioenschap. Het jaar daarop mocht hij drie keer op het podium klimmen.

Ondanks de sterke banden met Ferrari stapte Pérez in 2013 over naar McLaren. Dat werd een zwaar jaar in een minder presterende auto. Daardoor stapte Checo in 2014 in bij het Force India-team waar hij tot 2020 bleef. Door zijn tactisch inzicht en doordat hij het maximale uit elke gelegenheid wist te halen, resulteerden de zeven seizoenen van Checo bij de op Silverstone gebaseerde renstal regelmatig in de top tien voor het rijders-kampioenschap.

Van onze partner
Ruime keuze aan Formule-1 kleding
Je vindt bij bol.com veel Formule-1 kleding, games en andere leuke dingen om te hebben. Bestel gemakkelijk online en krijgt het vlot in huis!

Tactisch inzicht van Sergio Pérez

Checo maakte naam als een routinier op de podia. Ondanks dat hij nooit gezegend was met auto’s die in de voorste rijen konden concurreren, behaalde hij tien top-drie finishes in zijn tijd bij Sauber en Force India/Racing Point. Uitstekende tactische intelligentie, gecombineerd met de discipline om voor zijn banden te zorgen, maakten hem tot een regelmatige bedreiging wanneer er chaos ontstond. Dat was ook te zien tijdens de Sakhir Grand Prix 2020. Daar was hij op de laatste plaats geëindigd na een aanrijding in de eerste ronde en een pitstop. Hij vocht zich terug door het veld. Daarbij profiteerde hij van een late race-safetycar om uiteindelijk zijn eerste F1-overwinning behalen. Dat was ook precies het vermogen om het potentieel te maximaliseren dat Sergio een stoel bij Red Bull Racing voor 2021 opleverde.

Sergio Pérez bij Red Bull

Na zijn successen in 2020 kon Sergio bij Red Bull naast Max Verstappen racen en in zijn eerste jaar bij het team bewees hij zijn waarde. Hij haalde met één overwinning en vijf podiumplaatsen de vierde plaats in het algemeen klassement.

Het grootste moment voor Checo, vanuit teamperspectief, kwam in de laatste ronde in Abu Dhabi. Hij reed daar een briljante defensieve race op verouderde banden en weerde herhaalde aanvallen van Lewis Hamilton af. Daarbij bood hij Max Verstappen een platform om tijd in te halen en Hamilton uit te dagen. Dat gaf Verstappen uiteindelijk zijn eerste wereldtitel. Doordat hij de motor tijdens de race op de limiet heeft gereden moest hij in de finale ronde de pitbox in om uiteindelijk niet te finishen.

De verwachtingen voor Sergio zijn echter hoog gespannen, zeker als het gaat om het potentieel aan spannende wedstrijdmomenten. Dat gold in het seizoen van 2022, maar zeker ook voor dit jaar.

Startnummer 11

Sergio Pérez rijdt met het startnummer 11 op zijn auto. De achtergrond verklaart hij erg eenvoudig: het was het rugnummer tijdens de Club América wedstrijden in Mexico van Real Madrid en Inter Milan-speler Ivan Zamorano. Hij was zo’n groot fan van deze speler dat hij dit nummer koos hoewel Zamorano bij andere teams een ander nummer op zijn shirt had zitten, namelijk 9.