Achtergronden van het Bahrain International Circuit 

Manama, Bahrain Foto Charles Adrien Fournier (Unsplash)

Het Bahrain International Circuit is een 5,412 km lange motorsportlocatie die is geopend in 2004. Het circuit wordt gebruikt voor dragracen, GP2 Series (nu FIA Formula 2) en de jaarlijkse Formule 1 Grand Prix van Bahrein. 

De Formule 1 Grand Prix van 2004 was de eerste die in het Midden-Oosten werd gehouden. De bouw van het circuit vormde destijds een race tegen de klok en tijdens de race was het nog niet helemaal afgebouwd. Het was voldoende om de Formule 1 race door te laten gaan. Vanaf 2006 raceten de Australische V8 Supercars op de Bahrain International Circuit (BIC), met het evenement dat bekend staat als de Desert 400. De V8 Supercars keerden echter niet terug voor het V8 Supercar-seizoen 2011. Er worden ook 24-uurs uithoudingsraces georganiseerd bij BIC. Het circuit heeft een FIA Grade 1-licentie. 

Van onze partner
Formule 1 races live volgen?
Op TV, laptop, tablet en smartphone volg je met Viaplay alle races live. Neem nu een abonnement en krijg naast de Formule 1 races ook veel andere sporten, series, films en programma’s voor kinderen.

Uitdaging in de woestijn

Het circuit is ontworpen door de Duitse architect Hermann Tilke, die ook al het Sepang International Circuit in Maleisië heeft ontworpen. Het heeft zes afzonderlijke lay-outs, waaronder een testovaal en een speed-dragstrip.

Het circuit ligt in het midden van een woestijn. De wind kan zand op het circuit blazen en de race verstoren. De organisatoren houden het zand echter van de baan door een lijm op het zand rond de baan te spuiten.

Het oppervlak van de baan is gemaakt van greywacke-mengsel, verscheept naar Bahrein vanuit de steengroeve Bayston Hill in Shropshire, Engeland. Het oppervlaktemateriaal wordt alom geprezen door circuitbazen en Formule 1-coureurs vanwege de hoge mate van grip. Hetzelfde asfalt wordt gebruikt op het Yas Marina Circuit, de locatie van de Grand Prix van Abu Dhabi.

Kort na de test in februari 2014 in de Formule 1 werd de eerste bocht van de baan hernoemd naar zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher, ter ere van zijn prestaties en ook ter ondersteuning nadat hij eind december 2013 een bijna dodelijk ski-ongeluk kreeg.

Van onze partner
Zorg bij de Grand Prix te zijn
Voor de ervaring moet je het gewoon een keer hebben meegemaakt. Bezoek geheel georganiseerd een Formule 1 wedstrijd. Kijk naar de planning voor dit seizoen!

Formule 1-geschiedenis van Bahrain International Circuit

De Grand Prix van Bahrein is meestal de derde race op de Formule 1-kalender, behalve in het seizoen 2006. In dat jaar wisselde Bahrein van plaats met de traditionele opener, de Grand Prix van Australië. Die werd toen uitgesteld om een ​​botsing met de Commonwealth Games te voorkomen. In 2009 werd Bahrein verplaatst naar de vierde race. Voor het seizoen 2010 was Bahrein opnieuw de seizoensopener en Formule 1-auto's reden het volledige ‘Endurance Circuit’ van 6,299 km om het 'diamanten jubileum' van de F1 te vieren. Voor 2011 zou de F1 echter terugkeren naar het racen op de originele lay-out die tussen 2004 en 2009 werd gebruikt. De race werd uitgesteld en uiteindelijk geannuleerd vanwege protesten in het land. De F1 keerde terug naar de baan voor de Grand Prix van Bahrein 2012. In 2014 vond op het circuit de allereerste Grand Prix met verlichting plaats, aangezien de race was gepland als een nachtrace om het tiende jaar van de Formule 1 op het circuit te vieren. Latere edities van de race zijn ook 's nachts verreden. In 2020 organiseerde het circuit twee Grands Prix, de Grand Prix van Bahrein en Sakhir, nadat de kalender was herzien na de Covid-19-pandemie, waarbij de tweede een alternatieve lay-out gebruikte.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Hoe reis je naar Bahrain International Circuit

Het circuit van Bahrain ligt op pakweg 30 km van Manama, de hoofdstad van Bahrain. De meeste bezoekers zullen dan ook via Bahrain International Airport (BAH) arriveren en in de stad verblijven. Je bent al snel aangewezen op een taxi. Echter, net als bij andere grote steden en toeristische attracties zul je ook rond de Formule 1 Grand Prix waakzaam moeten zijn voor de correcte prijzen. De meter van de taxi moet wettelijk altijd aanstaan. Let daar dus ook op. De basisprijzen zijn redelijk goedkoop en er zijn toeslagen voor ophalen bij een hotel of voor grote bagage. Tussen 22.00 en 06.00 uur moet je ook verwachten duurder uit te zijn.

Gunstiger is Uber te kiezen. Dan weet je wat je betaalt en het is vaak goedkoper dan de taxi. Veel Uber-chauffeurs rijden een reguliere taxi en zullen proberen je ervan te overtuigen de taximeter te gebruiken maar dat kun je het beste weigeren. Je bent dan alsnog duurder uit.

Je kunt ook de bus A2 nemen naar de Bahrain University. Die rijden elke 20 minuten van vroeg in de ochtend tot 22.30 uur. Dat is het eindpunt van de bus en je zult dan de resterende 3,7 km moeten lopen of alsnog een taxi nemen. Als je besluit te lopen, neem voldoende water mee!

Je kunt ook een auto huren als je voorbereid bent op het agressieve rijgedrag van de locals. De rit van Manama naar het circuit is ongeveer 40 minuten. Verkeersopstoppingen zijn er normaal genomen nauwelijks. Parkeren is gratis als je met minimaal 3 tickethouders in de auto reist.