Circuit of The Americas in Austin, Texas, USA

Circuit of the Americas, Austin, Texas tijdens F1 GP 2021

Het Circuit of the Americas (COTA) is een circuit met een lengte van 5,514 kilometer in Austin, Texas, in de Verenigde Staten. Het is de thuisbasis van de Formule 1-Grand Prix van de Verenigde Staten, Nascars Texas Grand Prix en de Motorcycle Grand Prix of the Americas, met onder meer de MotoGP. 

Het circuit was eerder gastheer van de Australische V8 Supercars, het Americas Rallycross Championship, de American Le Mans Series, de Rolex Sports Car Series, het FIA World Endurance Championship, de IMSA WeatherTech SportsCar Championship en de IndyCar.

Circuit of the Americas gebouwd voor Formule 1

Het circuit werd geopend in het midden van 2010 en was het eerste circuit in de Verenigde Staten dat speciaal werd gebouwd voor de Formule 1. De lay-out werd bedacht door organisator Tavo Hellmund en voormalig 500 cc-wereldkampioen Kevin Schwantz en ook de Duitse architect en circuitontwerper Hermann Tilke was bij de ontwikkeling betrokken. Tilke tekende ook voor de circuits van Sepang, Shanghai, Yas Marina, Istanbul, Bahrein, Yeongam en Buddh.

Van onze partner
Formule 1 races live volgen?
Op TV, laptop, tablet en smartphone volg je met Viaplay alle races live. Neem nu een abonnement en krijg naast de Formule 1 races ook veel andere sporten, series, films en programma’s voor kinderen.

Uitkijktoren

Circuit of the Americas beschikt over een uitkijktoren van 77 meter, ontworpen door Miró Rivera Architects en gebouwd door Patriot Erectors als een herkenningspunt voor de locatie. De toren bestaat uit een lift, omgeven door een dubbele spiraaltrap van 419 treden. Ze leiden beide naar een observatieplatform op 70 meter hoogte. Het platform biedt een 360 graden uitzicht over het circuit. Je kijkt ook uit op het centrum van Austin. Het observatieplatform, voor het publiek tegen betaling toegankelijk, biedt plaats aan maximaal 70 bezoekers en is voorzien van glazen balustrades en een gedeeltelijke glazen vloer. Bovendien loopt een ‘sluier’ bestaande uit achttien felrode stalen buizen bijna over de volledige hoogte van de toren. Deze dient ook als een luifel voor zowel het observatieplatform als het podium eronder. Het ontwerp van de uitkijktoren is geïnspireerd op de beelden van sportwagens en beweging. De rode kleur is gekozen om de lichtstrepen na te bootsen die 's nachts raceauto's achtervolgen. Daarnaast is er het amfitheater en COTA Land, die ook buiten de dagen dat er wordt geracet open zijn.

Recordaantal toeschouwers

Een menigte van 117.429 toeschouwers keek in november 2012 naar de eerste Grand Prix van de Verenigde Staten op het Circuit of the Americas. Er was toen namelijk al vier jaar geen Formule 1-Grand Prix in de Verenigde Staten georganiseerd. In oktober 2021 trok het driedaagse gebeuren een recordaantal fans. Ongeveer 400.000 mensen woonden verspreid over drie dagen het evenement bij. Dat overtrof het Formule 1-record van 360.000 bezoekers tijdens de Mexicaanse Grand Prix van 2016. De race op zondag trok meer dan 140.000 toeschouwers naar het Circuit of the Americas, waarmee het aantal van de eerste F1-race op het Circuit of the Americas in 2012 werd verbroken.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Zo kom je bij Circuit of the Americas

Om te beginnen vlieg je naar Austin (Texas). Je kunt het circuit vinden aan 9201 Circuit of the Americas Boulevard in Austin. Er zijn verschillende parkeerplaatsen rond het circuit, waarvan A, C en F het dichtst bij de ingang liggen. Je moet dan wel voor de race je parkeerpas hebben betaald. Een tram helpt je om langs de buitenrand van het circuit verschillende gebieden te bereiken, bijvoorbeeld de parkeerplaatsen. 

Volgens het circuit is het het handigste om een van de zeshonderd shuttlebussen te gebruiken. Ook taxidiensten als Uber, Lyft en dergelijke brengen je naar een parkeerplaats die alleen met shuttlebussen te bereiken is. De Circuit of the Americas Boulevard zal gesloten zijn voor andere gebruikers.

App met plattegronden alle voorzieningen

Er is bovendien een app (COTA) voor Android- en iOS- smartphones. Die is handig om de verschillende voorzieningen te vinden, dankzij de interactieve plattegrond. Ook kunnen er tickets in worden opgeslagen en vind je antwoorden op veelgestelde vragen.