Achtergronden over Formule 1 coureur Lewis Hamilton

Lewis Hamilton F1 Mercedes

De Brit Sir Lewis Carl Davidson Hamilton MBE (geboren op 7 januari 1985) rijdt in het seizoen 2022 in de Formule 1 voor Mercedes. Van 2007 tot 2012 heeft hij voor McLaren gereden. Hij houdt met Michael Schumacher het wereldrecord van zeven wereldkampioenschappen en wereldrecords voor de meeste overwinningen (103), polepositions (103) en podiumplaatsen (182).

Lewis Hamilton, geboren en getogen in Stevenage, Hertfordshire, VK, startte zijn autorace-loopbaan in de kartwereld in 1993. Hij begon al snel races te winnen. Op tienjarige leeftijd behaalde hij als jongste rijder die het Britse junioren kartkampioenschap. In dat jaar benaderde hij al McLarens teamchef Ron Dennis met de woorden dat hij kampioen was geworden en in zijn team wilde gaan rijden. Hierna reed hij onder meer in de Formule Renault, Formule 3 en Formule 2. 

Van onze partner
Ruime keuze aan Formule-1 kleding
Je vindt bij bol.com veel Formule-1 kleding, games en andere leuke dingen om te hebben. Bestel gemakkelijk online en krijgt het vlot in huis!

McLaren Young Driver Programma

In 1998 belde Dennis Hamilton na zijn tweede Super One-serie en Britse kampioenschappen. Hij bood Hamilton een plaats aan in het McLaren Young Driver-programma. Daarbij was al een optie vermeld voor een toekomstige Formule 1-stoel. Daarmee zou Hamilton de jongste coureur worden die een contract zou krijgen dat later resulteerde in een Formule 1-race. Dit leidde in 2007 tot een Formule 1-race met McLaren. Dat maakte Hamilton de eerste en tot nu toe enige zwarte coureur in de race was. Dat seizoen vestigde Hamilton talloze records toen hij met één punt tweede werd achter Kimi Räikkönen. Het volgende seizoen won hij zijn eerste wereldtitel na een cruciale inhaalactie in de laatste ronde van de laatste race van het seizoen. Hij werd daarmee de op dat moment jongste Formule 1-wereldkampioen in de geschiedenis. Na nog vier jaar bij McLaren te hebben gewerkt, tekende Hamilton in 2013 bij Mercedes.

Succes met nieuwe regels

Wijzigingen in de reglementen voor 2014 die het gebruik van turbo-hybride motoren verplichtten, zagen het begin van een zeer succesvolle periode voor Hamilton. Hij won nog zes coureurstitels. Opeenvolgende titels kwamen in 2014 en 2015 tijdens een intense rivaliteit met teamgenoot Nico Rosberg. Na de pensionering van Rosberg, die de in 2016 de wereldtitel opeiste, werd Sebastian Vettel uit de Ferrari-stal Hamiltons grootste rivaal tijdens twee intense kampioenschapsgevechten. Lewis Hamilton wierp daarbij tweemaal de puntenachterstand in het midden van het seizoen omver. Daarbij claimde hij opnieuw opeenvolgende titels in 2017 en 2018. Zijn derde en vierde opeenvolgende titels volgden in 2019 en 2020. Zo evenaarde hij Schumachers record van zeven coureurstitels. In 2021 zag hij de titel in een spannende strijd op het laatste moment in handen komen van Max Verstappen.

In juli 2021 heeft Lewis Hamilton een contract getekend om tot en met het seizoen 2023 voor Mercedes te blijven rijden.

Van onze partner
Maak de Grand Prix mee vanaf de tribune!
Voor de ervaring moet je het gewoon een keer hebben meegemaakt. Bezoek geheel georganiseerd een Formule 1 wedstrijd. Kijk naar de planning voor dit seizoen!

Lewis Hamilton spreekt breder publiek aan

Hamilton probeert de laatste jaren een breder publiek buiten de sport aan te spreken. Dat lukt hem ook deels vanwege zijn spraakmakende levensstijl, milieu- en sociaal activisme en activiteiten op het gebied van muziek en mode. De Brit is ook een prominente pleitbezorger geworden van rassengelijkheid en dringt aan op meer diversiteit in de autosport. Hamilton werd vermeld in het 2020-nummer van Time als een van de 100 invloedrijkste mensen wereldwijd. Ook werd hij geridderd in de Engelse 2021 New Year Honours.