Achtergronden van Scuderia AlphaTauri

AlphaTauri AT03 F1-auto

Scuderia AlphaTauri, of kortweg AlphaTauri, is een Italiaans Formule 1-raceteam en constructeur. Het is een van de twee Formule 1-teams die eigendom zijn van het Oostenrijkse drankenbedrijf Red Bull, de andere is Oracle Red Bull Racing.

Het team werd voor het Formule 1-wereldkampioenschap 2020 omgedoopt van ‘Toro Rosso’ naar ‘AlphaTauri’ om het modemerk AlphaTauri te promoten. Volgens teamleider Franz Tost en race-adviseur van Red Bull, Helmut Marko, is Scuderia AlphaTauri niet langer het juniorenteam, maar het zusterteam van Oracle Red Bull Racing.

Rijke historie

Het team werd opgericht door Paul Stoddard onder de naam Minardi. Minardi had van 1985 tot 2005 deelgenomen aan de Formule 1. Ondanks dat het veel fans had, was het een van de minst competitieve teams in de sport. Ze hadden nooit een podiumplaats en eindigden slechts als vierde in drie races. Paul Stoddard verkocht het resterende belang in het Minardi-team eind 2005 aan Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz, waarbij Minardi werd omgedoopt tot Toro Rosso (Red Bull vertaald in Italiaans). Veel Minardi-fans waren van streek door de naamsverandering naar Scuderia Toro Rosso en meer dan 15.000 ondertekenden een online petitie om de naam Minardi te behouden, maar waren niet succesvol. Het team maakte zijn racedebuut in het seizoen van 2006 en werd in 2010 onafhankelijk van het zusterteam Red Bull.

Van 2007 tot 2013 gebruikte Toro Rosso Ferrari V8-motoren en nam daarmee het contract over dat hun senior team Red Bull eind 2006 had verbroken om van motorbouwer over te stappen naar Renault. Voor 2014 stapte Toro Rosso ook over op Renault-motoren, maar keerde in 2016 terug naar het gebruik van Ferrari-kracht. In 2017 stapten ze echter terug naar Renault (zij het onder de merknaam 'Toro Rosso'), en vervolgens in 2018 naar Honda. Het team heeft verschillende coureurs een start in de Formule 1 gegeven. Daarvan kennen we Max Verstappen en ook Sebastian Vettel, Daniël Ricciardo en Carlos Sainz jr hebben in deze Italiaanse stal hun eerste resultaten in de Formule 1 gehaald.

Van onze partner
Ruime keuze aan Formule-1 kleding
Je vindt bij bol.com veel Formule-1 kleding, games en andere leuke dingen om te hebben. Bestel gemakkelijk online en krijgt het vlot in huis!

Nieuwe naam voor Scuderia AlphaTauri

In september 2019 kondigde Toro Rosso hun voornemen aan om hun naamrechten voor het kampioenschap van 2020 te wijzigen. Op 1 december 2019 werd aangekondigd dat het team 'AlphaTauri' had gekozen als hun nieuwe naam om het gelijknamige modelabel van het moederbedrijf Red Bull te promoten door de naamrechten van Toro Rosso te kopen. Zo werden ze Scuderia AlphaTauri en namen ze na veertien jaar afscheid van de bijnaam Scuderia Toro Rosso. De betrokkenheid van het team bij de Formule 1 gaat terug tot het seizoen 1985, toen ze voor het eerst als Minardi streden. Het team is sinds het seizoen 2006 eigendom van Red Bull.

Scuderia AlphaTauri tijdens de races

AlphaTauri liet Daniil Kvyat en Pierre Gasly in hun debuutseizoen rijden. Het team bleef bij de Honda-motor en is sinds het seizoen 2018 de motorpartner van het team. Sérgio Sette Câmara, Sébastien Buemi en Jüri Vips werden als testrijders aan het team toegevoegd. Het team behaalde zijn eerste podiumplaats en raceoverwinning onder de naam AlphaTauri tijdens de Italiaanse Grand Prix van 2020, die ook Pierre Gasly's eerste raceoverwinning en de eerste overwinning voor een Franse Formule 1-coureur markeerde sinds Olivier Panis in 1996 de Grand Prix van Monaco won. AlphaTauri eindigde het jaar op de 7e plaats met 107 punten, 75 voor Gasly en 32 voor Kvyat.

Scuderia AlphaTauri heeft met de naamsvoorgangers door de jaren twee overwinningen behaald (Monza 2008 als Toro Rosso en 2020 als AlphaTauri), één pole position (Monza 2008), één tweede plaats in Brazilië en een derde in Duitsland (2019 als Toro Rosso), en een derde plaats tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan 2021.

Van onze partner
Zorg bij de Grand Prix te zijn
Voor de ervaring moet je het gewoon een keer hebben meegemaakt. Bezoek geheel georganiseerd een Formule 1 wedstrijd. Kijk naar de planning voor dit seizoen!

Yuki Tsunoda tweede rijder in 2021

Voor het seizoen 2021 behield AlphaTauri Gasly en tekende Yuki Tsunoda om Kvyat te vervangen. Gasly scoorde het eerste podium van het jaar voor het team door op de derde plaats te eindigen tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan. Gasly consolideerde dit ook door als 4e te eindigen in de Grands Prix van Nederland en Mexico City. Tsunoda's beste resultaat was de 4e plaats tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi.

Beide coureurs rijden ook voor het team in het seizoen 2022. AlphaTauri gebruikt Honda-motoren van het merk Red Bull. Die heeft het Honda-motorprogramma overgenomen nadat het Japanse merk de Formule 1 aan het einde van het seizoen 2021 heeft verlaten.

In 2023 verlaat Pierre Gasly het team en verhuist naar BWT Alpine. De Nederlandse coureur Nyck de Vries neemt als nieuwkomer zijn plaats in.