Feiten over het BWT Alpine F1 team

BWT Alpine F1 team - Foto ANP Simon Baker

Alpine (sinds 2022 ingeschreven in de Formule 1 onder de naam BWT Alpine F1 Team) is een Frans Formule 1-team. Het behoort tot de Franse autofabrikant Renault. De renstal is gevestigd in Viry-Châtillon, in Essonne in de gebouwen van de Amédée-fabriek Gordini. Daarnaast heeft de renstal een vestiging in Enstone in Oxfordshire, Verenigd Koninkrijk.

De locatie in Enstone huisvest het technische hoofdkantoor. Dat is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het ontwerp van de monoposto’s. De locatie in Viry-Châtillon legt zich toe op de ontwikkeling en het ontwerp van de motoren. Renault nam onder zijn eigen naam deel aan het wereldkampioenschap Formule 1 als chassis- en motorfabrikant van 1977 tot en met 1985, van 2002 tot en met 2011 en van 2016 tot en met 2020. In 2021 veranderde het Franse team zijn naam in BWT Alpine F1. Tijdens de tussenliggende periodes bleef Renault doorgaans in de sport actief als motorleverancier.

Van onze partner
Ruime keuze aan Formule-1 kleding
Je vindt bij bol.com veel Formule-1 kleding, games en andere leuke dingen om te hebben. Bestel gemakkelijk online en krijgt het vlot in huis!

Gele theepot

Renault, dat halverwege 1977 zijn debuut in de Formule 1 maakte tijdens de Grand Prix van Engeland op Silverstone, introduceerde de 1,5-liter V6-turbomotor. Het begin was moeilijk en de eenzitter kreeg als snel de bijnaam ‘gele theepot’. Tijdens de Grand Prix van Amerika in 1978 veroverde Renault met Jean-Pierre Jabouille achter het stuur met een vierde plaats de eerste punten. In 1979 bezorgde diezelfde Jabouille Renault zijn eerste F1-overwinning in de Grand Prix van Frankrijk. De turbocompressor werd begin jaren tachtig gemeengoed in de Formule 1. In 1981 verving Alain Prost Jabouille, die vervolgens negen overwinningen en tien polepositions behaalde. De tweede coureur was al enkele jaren René Arnoux, die in 1980 in Brazilië en Zuid-Afrika zegevierde. Twee jaar later, in 1983 greep Het Franse team net naast de rijderstitel. Renault trok zich aan het einde van 1985 terug uit het kampioenschap maar bleef aan als motorleverancier. Williams boekte in de jaren negentig vijf constructeurstitels en Benetton één, allemaal powered by Renault. Bovendien veroverden Nigel Mansell (1992), Alain Prost (1993), Michael Schumacher (1995), Damon Hill (1996) en Jacques Villeneuve (1997) rijderstitels met Renault-krachtbronnen.

Overname Benetton Formula

Renault keerde in 2002 terug als fabrieksteam na de overname van het Italiaanse Benetton. Het merk won twee wereldtitels voor constructeurs in 2005 en 2006, evenals twee rijderstitels met Fernando Alonso, onder leiding van van Flavio Briatore. In die jaren was de Japanse tabaksfirma Mild Seven hoofdsponsor van de renstal. In 2007 nam de Nederlandse ING bank het stokje als geldschieter over.

De renstal kwam zwaar onder vuur te liggen na het uitkomen van ‘Crash-gate’. Het Crashgate schandaal bestond uit het vermoeden dat tweede rijder Nelson Piquet jr door een opzettelijke crash tijdens de Grand Prix van Singapore in 2008 Fernando Alonso de race door een safetycarfase liet winnen. Teambaas Briatore werd daarop voor enkele jaren geschorst. Renault droeg de renstal eind 2011 over aan Lotus en concentreerde zich op zijn rol als motorleverancier. In die hoedanigheid won Renault – van 2010 tot en met 2013 – vier wereldtitels op rij met Sebastian Vettel. Voor Red Bull Racing won het evenveel constructeurstitels.

Van onze partner
Zorg bij de Grand Prix te zijn
Voor de ervaring moet je het gewoon een keer hebben meegemaakt. Bezoek geheel georganiseerd een Formule 1 wedstrijd. Kijk naar de planning voor dit seizoen!

Te weinig profijt van samenwerking met Red Bull

In 2016 keerde Renault met een eigen team terug in de Formule 1, door de renstal van Lotus terug te nemen. Sinds 2021 gaat de renstal als BWT Alpine F1 door het leven, waarmee Renault poogt de faam van zijn sportwagenmerk nieuw leven in te blazen.

De coureurs van het team zijn, voor het seizoen 2023, Pierre Gasly en de Fransman Esteban Ocon. Deze laatste behaalde zijn eerste overwinning - en die van Alpine - tijdens de Grand Prix van Hongarije in 2021. Sinds 2022 fungeert de van Aston Martin overgekomen Amerikaan Otmar Szafnauer als teambaas. Hij verving Davide Brivio, terwijl Bruno Famin de rol van uitvoerend directeur vervult. Gasly opende het seizoen 2023 nét in de punten door een tiende plaats te halen tijdens de race in Bahrain.