Geschiedenis van de Red Bull Ring in Oostenrijk

Red Bull Ring - Max Verstappen voor Oranje vak - ANP/AFP

De Red Bull Ring is een autosportcircuit in Spielberg, Stiermarken, Oostenrijk. Het heeft een bewogen geschiedenis met verschillende lay-out aanpassingen.

Het racecircuit Red Bull Ring werd opgericht als Österreichring (vertaling: Oostenrijks Circuit) en organiseerde achttien opeenvolgende jaren, van 1970 tot 1987, de Oostenrijkse Grand Prix. Daarna werd het verbouwd tot A1 Ring om tegenwoordig onder de naam Red Bull Ring de Formule 1 Grand Prix te verwelkomen.

Schilderachtig

Oorspronkelijk werd de Österrechring gebouwd in 1969 ter vervanging van het saaie en hobbelige Zeltweg Airfield-circuit aan de overkant van de straat. Het was een visueel spectaculair en schilderachtig circuit. Hoewel met 10 meter behoorlijk smal was, was de baan erg snel. Elke bocht werd genomen in de derde of hogere versnelling in een vijfversnellingsbak en de vierde in een zesversnellingsbak. Het had merkbare hoogteverschillen in de loop van een ronde, 65 m van het laagste naar het hoogste punt. 

Van onze partner
Heb je plannen voor uitstapjes, trendy producten of een belevenis?
Je vindt bij vakantieveilingen.nl veel meer dan alleen reizen en hotels! Kijk er ook eens voor dagjes uit, het huren van een supercar en veel meer!

Hoge snelheden op de Österreichring

Zoals de meeste snelle circuits was het een moeilijk circuit voor motoren. De banden hadden het moeilijker, omdat de snelheden zo constant hoog waren. Velen beschouwden de Österreichring als gevaarlijk. Vooral de Bosch Kurve, een hellende 180-graden bocht met bijna geen uitloopgebied. In 1986, toen turbo's het motorvermogen van de Formule 1 opdreven tot meer dan 1.400 pk tijdens de kwalificatie, zag Derek Warwick een topsnelheid van 344 km/h in zijn door BMW aangedreven Brabham BT55 op weg naar de Bosch Kurve. Er waren andere testbochten, zoals Voest-Hugel, een rechtse 290 km/h die uiteindelijk leidde tot de Sebring-Auspuff Kurve van 240 km/h. Deze bocht had overigens veel namen door de jaren heen, waaronder Dr. Tiroch en Glatz Kurve. Je moest hier als coureur goed uitkomen vanwege het lange rechte stuk daarna dat leidde naar de Bosch Kurve.

Gevaarlijk

Een deel van de Österreichring bood weinig tot geen bescherming. De laatste Grand Prix van Oostenrijk in 1987 moest twee keer opnieuw worden gestart vanwege twee ernstige ongevallen. Beide werden veroorzaakt door de smalle pitstraat. Dit was ook al het geval tijdens de race in 1985, toen de race na één ronde werd gestopt. Een kettingbotsing bij de start had drie auto's uitgeschakeld, waaronder de Ferrari van kampioenschapsleider Michele Alboreto en de Arrows-BMW van de lokale coureur Gerhard Berger. Tijdens de training voor de race van 1987 voorkwam McLaren-coureur Stefan Johansson ternauwernood ernstig letsel of erger toen hij met een snelheid van meer dan 240 km/h een hert aanreed dat op de baan terecht was gekomen.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Korter en nieuwe naam

De Österreichring werd later ingekort, herbouwd en omgedoopt tot de A1-Ring (A Eins Ring). De lengte werd ingekort van 5,942 km tot 4,326 km. De snelle bochten werden vervangen door drie strakke rechtse rondingen om inhaalmogelijkheden te creëren. De drie lange rechte stukken, evenals een bochtig binnengebied vroegen om een ​​compromis. Tussen 1997 tot 2003 was het circuit opnieuw de host van de Grand Prix van Oostenrijk. Toen de Formule 1 het circuit ontgroeide, werd er een plan opgesteld om de lay-out uit te breiden. Delen van het circuit, inclusief de pits en de hoofdtribune, werden gesloopt. De bouwwerkzaamheden werden stopgezet en het circuit bleef enkele jaren onbruikbaar voordat Red Bull's Dietrich Mateschitz het kocht en herbouwde.

Omgedoopt tot Red Bull Ring

Omgedoopt tot de Red Bull Ring werd de baan heropend op 15 mei 2011 en werd vervolgens een ronde van het DTM-seizoen 2011 en een ronde van het F2-kampioenschap 2011 georganiseerd. De Formule 1 keerde in het seizoen 2014 terug naar het Oostenrijkse circuit en de MotoGP keerde terug naar het circuit in het seizoen 2016. De Red Bull Ring organiseerde in 2020 en 2021 ook een tweede F1-evenement, de Stiermarkse Grand Prix. Ook de GP Oostenrijk 2022 gaat op dit circuit worden gereden.

Van onze partner
Ruime keuze aan Formule-1 kleding
Je vindt bij bol.com veel Formule-1 kleding, games en andere leuke dingen om te hebben. Bestel gemakkelijk online en krijgt het vlot in huis!

Bereikbaarheid van de Red Bull Ring voor de GP Oostenrijk 2022

De Red Bull Ring ligt bij Spielberg en Zeltweg in Oostenrijk. Het handigste vanuit Nederland is wel om er met de auto heen te rijden. Het is een flinke rit maar ter plaatse kom je dan ook goed uit de voeten. Houd wel rekening met het tolvignet voor de Oostenrijkse snelwegen.

Wil je die afstand sneller of gemakkelijker afleggen, dan kun je vliegen via Wenen (of de nachttrein nemen naar Wenen) en daar een auto huren of naar Graz vliegen. Vanuit Wenen (Meidling) en Graz is dan een treinverbinding met Knittelfeld (Spielberg).

Van onze partner
Formule 1 races live volgen?
Op TV, laptop, tablet en smartphone volg je met Viaplay alle races live. Neem nu een abonnement en krijg naast de Formule 1 races ook veel andere sporten, series, films en programma’s voor kinderen.