Dit is het circuit Gilles Villeneuve in Montréal

Circuit Gilles Villeneuve Montréal Canada Foto ANP

Het Circuit Gilles Villeneuve (ook wel gespeld als Circuit Gilles-Villeneuve in het Frans) is een autoracecircuit van 4,361 km in Montreal, Quebec, Canada. Het is de locatie voor de FIA Formula One Canadian Grand Prix sinds 1978. Daarnaast is er ruimte voor allerlei andere activiteiten zoals fietsen, paracycling, inline skating en hardlopen.

Het Circuit Gilles Villeneuve was eerder gastheer van het FIA World Sportscar Championship, de Champ Car World Series, de NASCAR Canadian Tire Series, de NASCAR Xfinity Series en de Grand-Am Rolex Sports Car Series. De locatie was daarnaast gastheer van de Champ Car World Series Grand Prix van Montreal van 2002 tot 2006.

Van onze partner
Zorg bij de Grand Prix te zijn
Voor de ervaring moet je het gewoon een keer hebben meegemaakt. Bezoek geheel georganiseerd een Formule 1 wedstrijd. Kijk naar de planning voor dit seizoen!

Historische namen

Oorspronkelijk heette het Circuit van Île Notre-Dame. Het werd gebouwd en voltooid in 1978. In wat de afgelopen decennia het belangrijkste evenement van de locatie is gebleken, maakte de FIA ​​Formula One Canadian Grand Prix deel uit van de Formula One World Championship gedurende tien jaar. Het werd eerder acht keer gehouden in Mosport Park in de buurt van Toronto. In 1968 en 1970 was het circuit van Mont-Tremblant in Quebec de locatie. Tijdens de Grand Prix in 1977 op het circuit Mosport gebeurden verschillende ongevallen door de slechte staat van het wegdek en ondeugdelijke veiligheidsvoorzieningen. Daarbij liet ook de snelheid van de hulpverlening te wensen over. Daarom werd besloten om de race naar het nieuwe circuit in Montréal te verplaatsen. In 1982 werd het omgedoopt ter ere van de Canadese Formule 1-coureur Gilles Villeneuve, de vader van Jacques Villeneuve, na zijn dood eerder in dat jaar. Het circuit bevindt zich in een deel van de stad Montréal dat bekend staat als Parc Jean-Drapeau. Het park is vernoemd naar de burgemeester van Montréal die verantwoordelijk was voor de organisatie van Expo 67.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Circuit Gilles Villeneuve op kunstmatig eiland

Het circuit Gilles Villeneuve bevindt zich op het eiland Notre Dame, een kunstmatig eiland in de St. Lawrence-rivier. Het grootste deel werd oorspronkelijk werd gebouwd voor de Expo in 1967. Saint Helen's Island in het noordwesten werd vergroot voor het beursterrein van Expo '67 en een prominent overblijfsel van de beurs, de Biosphere, komt regelmatig in beeld tijdens televisieverslaggeving van race-evenementen. Bijna de helft van de baan - van de haarspeldbocht tot na de pits - loopt langs het Olympic Basin, een enorm rechthoekig bassin dat is gemaakt voor de roei- en kano-evenementen van de Olympische Zomerspelen van 1976 in Montréal.

In de winter van 2018-19 werd de paddock afgebroken en volledig herbouwd voor de Grand Prix. De oude paddock was in gebruik sinds 1988.

Hogere bochtsnelhedenAls gevolg van de hogere bochtsnelheden van de nieuwe Formule 1-auto's en de nieuwe veiligheidseisen die door de FIA zijn opgelegd, heeft het circuit in 2017 extra Tecpro-vangrails geïnstalleerd, na de verwijdering van oudere bandenbarrières in mei 2017. Met de technische reglementen van 2017 voorspelden experts dat de F1-auto's in juni in Montréal drie tot vijf seconden per ronde sneller zouden zijn. Het F1-evenement van 2017 zag ook een verandering in de uitgang van de laatste chicane (de Wall of Champions) met een gewijzigde hoek, omdat de FIA vond dat het gevaarlijk was.

Van onze partner
Formule 1 races live volgen?
Op TV, laptop, tablet en smartphone volg je met Viaplay alle races live. Neem nu een abonnement en krijg naast de Formule 1 races ook veel andere sporten, series, films en programma’s voor kinderen.

Naar het Circuit Gilles Villeneuve reizen

Het grote voordeel van de ligging van het circuit is wel dat je er gemakkelijk kunt komen. Montréal heeft een dichtbij gelegen vliegveld met internationale verbindingen. Eenmaal in de stad kun je erg gemakkelijk op het circuit Gilles Villeneuve komen met de taxi, metro, bus, waterbus, fiets en te voet. Ook zijn er parkeerplaatsen in de buurt als je met een (huur)auto komt.