Dit moet je weten over Pierre Gasly

Pierre Gasly coureur BWT Alpine 2023 (ANP)

Pierre Jean-Jacques Gasly is een Franse autocoureur die momenteel in de Formule 1 rijdt voor Alpine. Hij won in 2016 het GP2-kampioenschap en eindigde in 2014 als tweede in de Formule Renault 3.5-serie en in 2017 als runner-up in de Super Formula Championship.

Pierre werd geboren op 7 februari 1996 in wat je een ‘petrol’-gezin zou kunnen noemen. De familie van Gasly is al heel lang bezig met autosport. Zijn grootvader deed aan karting, zijn grootmoeder was een kartkampioen en zijn vader Jean Jacques nam ook deel aan verschillende race-categorieën, waaronder karting, endurance-races en rally’s. Zijn vader stopte met rallyrijden toen hij ‘van een berg viel’ nadat zijn bijrijder een fout had gemaakt bij het lezen van de pacenotes. Op zesjarige leeftijd maakte Gasly voor het eerst kennis met de kart op een lokale kartbaan in Anneville-Ambourville. Hij was dertien jaar oud toen hij Rouen verliet voor Le Mans om in wedstrijdverband te gaan racen.

Langdurig sportrelatie met Leclerc en Ocon

Gasly groeide op naast de latere Franse autocoureur Anthoine Hubert; hij kartte al met hem toen hij zeven jaar oud was. Hij volgde zijn opleiding aan dezelfde privéschool en ze woonden een aantal jaren samen als kamergenoten. Gasly was al op jonge leeftijd goed bevriend met Charles Leclerc en Esteban Ocon. Zijn relatie met Ocon verslechterde echter tijdens hun kart-carrière. In 2019 verhuisde hij naar Milaan. Naast zijn moedertaal Frans spreekt Gasly ook Italiaans en Engels.

Van onze partner
Formule 1 races live volgen?
Op TV, laptop, tablet en smartphone volg je met Viaplay alle races live. Neem nu een abonnement en krijg naast de Formule 1 races ook veel andere sporten, series, films en programma’s voor kinderen.

Pierre Gasly in de Formule E

Gasly maakte een eenmalig Formule E-optreden voor Renault e.dams, waar hij Sébastien Buemi verving voor de New York ePrix 2017 vanwege diens verplichtingen in de World Endurance Championship. In de eerste race van het weekend herstelde Gasly zich van de slechte prestatie in de kwalificatie, waarin hij negentiende werd. Hij eindigde als zevende in zijn debuutrace. In de tweede race eindigde Gasly bijna op het podium. In de strijd om de derde plaats raakte hij bij het uitkomen van de laatste bocht de muur. Hij haalde met een zwaar beschadigde auto nog wel de finish en eindigde als vierde.

Bij de Formule 1

Gasly maakte zijn Formule 1-debuut bij de stal van Toro Rosso tijdens de Grand Prix van Maleisië in 2017. Hij stapte in 2019 over naar Red Bull Racing, waar hij teamgenoot werd van Max Verstappen. Halverwege dat seizoen werd Gasly echter vervangen door Alexander Albon, waarna hij terugkeerde naar Toro Rosso. Daar werd hij teamgenoot van de Rus Daniil Kvyat. Hoe dan ook, Gasly behaalde zijn eerste podium tijdens de Braziliaanse Grand Prix van 2019 en eindigde daar als tweede. Hij won verrassend de Italiaanse Grand Prix van 2020. Dat was de eerste overwinning in de Formule 1 van zowel hemzelf als van het inmiddels in AlphaTauri omgedoopte team. Hij zou nog een podium behalen tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan in 2021 door als derde te eindigen, achter de uiteindelijke racewinnaar Sergio Pérez en Sebastian Vettel. In dat jaar scoorde hij 110 van de 142 punten van het team. Van de 22 starts eindigde hij dat seizoen vijftien keer in de punten.

Gasly verhuisde voor het seizoen 2023 naar Alpine, waar hij de teamgenoot werd van landgenoot Esteban Ocon. Gasly’s eerste race voor Alpine was de Grand Prix van Bahrein op 5 maart 2023, waarin hij als negende eindigde.

Van onze partner
Zorg bij de Grand Prix te zijn
Voor de ervaring moet je het gewoon een keer hebben meegemaakt. Bezoek geheel georganiseerd een Formule 1 wedstrijd. Kijk naar de planning voor dit seizoen!

Gasly heeft #10

De raceauto van Pierre Gasly is herkenbaar aan het startnummer 10. Hij won in 2013 de Eurocup Formula Renault 2.0 met datzelfde nummer. Dat zorgde voor een verwantschap. Daarnaast koesterde Gasly een bewondering voor de voetballer Zinedine Zidane, die met rugnummer 10 op zijn shirt speelde.