Moet je een regenband bij slecht weer monteren?

Zomerbandentest 2023 Sportbanden Yaris GR Sport aquaplaning

Hoewel het meestal droog is of licht regent in ons land, kan er zeker in voor- en najaar best eens een stortbui vallen. Moet je dan speciale banden hebben? Hoe werkt een regenband bij slecht weer?

 

Het is belangrijk voor je veiligheid om goede grip op de weg te hebben. Het is dan ook niet voor niets dat je banden wettelijk al minimaal 1,6 mm profiel moeten hebben. Eigenlijk is dat echt het minimale. Het beste kun je ze al eerder vervangen. We adviseren de banden te vernieuwen als je 3 mm profiel meet.

Bestaat er een speciale regenband voor slecht weer?

In de Formule 1 zie je dat de coureurs bij regen naar de pitbox gaan om de banden te wisselen voor een regenband. Een groot verschil met jouw auto die op straat rijdt, is dat zij op het circuit met profielloze banden rijden, de zogenoemde slicks. Dus bij neerslag moeten ze die wisselen. Als je auto banden met voldoende profiel heeft, dan ben je al op de goede weg, ook als het flink gaat regenen.

Verschil in grip op nat wegdek

Hoewel je in onze Autobanden Prijsvergelijker geen keuze ziet staan voor ‘Regenbanden’, hebben we wél een onderscheid in banden die een betere grip hebben (of houden) op nat wegdek. Die hebben we in zes categorieën onderverdeeld. Vind je dat een belangrijk criterium, dan kun je in de selectie de banden selecteren die betere resultaten scoren. En ja, de betere banden op dit punt zijn vaak ook die van de grotere, premium merken. Zeker als je daar eigenschappen op gebied van lagere rolweerstand en minder geluid naast legt. Je kunt deze resultaten ook teruglezen in de AutoWeek bandentests. Daar voelen we de banden echt aan de tand op nat wegdek en voor aquaplaning.

Van onze partner
Meet je bandenspanning regelmatig!
Je kunt daarvoor gemakkelijk een bandenspanningmeter in de auto hebben liggen. Bestel er bijvoorbeeld één uit de top-10 bandenspanningmeters bij bol.com!

Profiel kan verschil uitmaken bij slecht weer

Daarnaast zie je ook dat de vorm van het profiel verschil kan maken bij regen. Immers: het water moet goed worden afgevoerd. Daarom zie je bij veel banden dat het profiel zo gemaakt is dat het water naar de zijkanten van de band wordt weggedrukt. Sommige banden hebben een asymmetrisch profiel en moeten zelfs in één richting worden gemonteerd om het water te kunnen afvoeren. Let daar dan zeker op als je de banden van je auto wisselt of opnieuw monteert, bijvoorbeeld na een seizoen. 

Winterbanden hebben bij nat weer slechtere eigenschappen dan zomerbanden. Die hebben wel een diep profiel, maar de lamellen zitten dichter bij elkaar. Daardoor kunnen ze minder water in één keer afvoeren. Dat vergroot de kans op aquaplaning. Het lijken kleine aandachtspunten maar ze kunnen een groot verschil maken bij (veel) regen.

Bandenspanning bij regen ook belangrijk

Als je toch naar de banden kijkt, dan is het goed om te weten dat ook de bandenspanning belangrijk is bij regen. Is die te hoog, dan maak je met een kleiner deel van de band contact met de weg en kun je daardoor minder grip hebben. Maar is de bandenspanning te laag, dan kan de band het water misschien niet goed afvoeren. In beide gevallen slijt de band sneller en minder regelmatig. Als je een keer per maand de bandenspanning controleert, helpt dat om een goed weggedrag te hebben bij slecht weer.