Is het verstandig een onderhoudspakket te kopen?

Onderhoudstip olie

Bij je nieuwe auto kun je vaak een onderhoudspakket afsluiten. Dan betaal je in feite het vaste onderhoud voor je auto vooruit. Is het verstandig het onderhoudspakket te kopen?

Iedere auto heeft onderhoud nodig. En herken je het dat je bij een beurt altijd het gevoel hebt van ‘wat gaat het worden’? Of ‘wat zullen ze nu vinden’? Immers, naast de vaste kosten die je meestal van te voren weet zijn er altijd onzekerheden die je te wachten staan. Is het dan handig om een onderhoudspakket te kopen bij je nieuwe auto?

Meer spreiding

Zo’n onderhoudspakket, die bij verschillende merken ook andere namen heeft, biedt de mogelijkheid om tegen een vast bedrag per maand het onderhoud te betalen. Dat betekent dat je niet bij het onderhoud ineens een groot bedrag hoeft uit te geven. En dat vanaf enkele tientjes per maand. Uiteraard verschilt het exacte bedrag per auto en is het ook afhankelijk van de kilometers die je per jaar rijdt.

Je hebt dan wel de zekerheid dat het onderhoud volgens het boekje wordt uitgevoerd. En door de eigen merkdealer, die het beste bekend is met jouw type auto.

Relatieve korting in onderhoudspakket

Daarnaast laten verschillende merken weten dat de prijs aantrekkelijk is in vergelijking met het boeken van de losse beurten en APK. De noodzakelijke onderdelen als filters en olie zijn bij de prijs van het onderhoudspakket inbegrepen. Sommige merken bieden de keuze of je zaken als ruitenwissers, remschijven en remblokken mee wilt nemen in het onderhoudspakket. Rijd je weinig of heel rustig, dan kun je daar extra voordeel halen. Maar het loont de moeite om toch een calculatie te maken. Immers: als je 5 jaar voor 15.000 km/jaar een onderhoudspakket van pakweg 25 euro per maand neemt, dan betaal je over de hele looptijd (75.000 km) nog altijd 1.500 euro in totaal. Dan heb je grosso modo drie kleine beurten en 2 grote beurten.

Banden niet in onderhoudspakket

Je moet dan wel opletten, omdat echte slijtage-onderdelen als banden doorgaans niet in het onderhoudspakket zitten. En die kunnen zeker bij grotere maten aan de prijs zijn. Daar kun je natuurlijk zelf op speurtocht gaan voor de beste deals. Kijk bijvoorbeeld in de AutoWeek Banden Prijsvergelijker. Wil je dat wel, dan zul je eerder aan private lease moeten denken. Dan heb je meer vaste kosten in het contract verwerkt zitten. Dat kan ook aantrekkelijker zijn als je echt zeker wilt zijn dat je geen onverwachte rekeningen gaat krijgen.