In welke auto passen vier kinderen?

16 kinderen in een smart

Als je naar een auto zoekt waarbij je naast jouw eigen kinderen ook nog enkele teamgenoten van de sportclub mee wilt nemen, waar moet je op letten? We zoeken het uit: in welke auto passen vier kinderen?

Een uitje met de familie, met de kinderen én neven of nichtjes naar het zwembad of je bent aangewezen om bij een uitwedstrijd teamleden mee te nemen: je hebt al gauw meerdere kinderen in de auto. Maar in welke auto passen vier kinderen? Als we uitgaan van vier kinderen, dan zijn er verschillende opties mogelijk.

Boven de 12 jaar: praktisch iedere auto met achterbank

Als de kinderen boven de 12 jaar zijn, dan is praktisch iedere auto met achterbank geschikt. Immers: op de meeste achterbanken passen drie volwassenen, dus zeker drie kinderen. En één kind kan dan voorin zitten. Je kunt dan natuurlijk wel de meeste cabriolets, sportauto's van het lijstje schappen. En ook met de echt kleine stadsauto's als de Citroën C1, Kia Picanto, Hyunday i10, Peugeot 108, Toyota Aygo, Fiat 500 zal het lastig worden om drie kinderen op de achterbank kwijt te kunnen. Maar ook hier geldt: neem even de tijd om je te oriënteren, dan vind je zeker de auto die goed bij je past!

Korter dan 1,35m: vier kinderen op twee achterbanken

Als de kinderen korter zijn dan 1,35 meter hebben ze een stoelverhoger nodig. Bovendien zijn ze dan meestal ook nog onder de 12 jaar dus mogen ze niet voorin zitten. Die stoelverhoger neemt meer ruimte in beslag naast de breedte van het kind. Wil je vier kinderen meenemen, dan heb je snel twee achterbanken nodig en heb je het over een auto met 6 tot 7 zitplaatsen. Het aanbod daarvan vind je in de AutoWeek CarBase vergelijker. We geven ook adviezen in een artikel over nieuwe auto's met zeven zitplaatsen, gebruikte auto's met die ruimte en elektrische auto's waarin je naast de bestuurder minstens 5 mensen kunt meenemen. Daartussen zitten trouwens ook goedkopere auto’s als de Dacia Logan. Je bent dus niet gelijk veroordeeld tot enorm dure auto’s.

Het nadeel als je vier kinderen meeneemt en een (of meer) van die kinderen is een baby of peuter, dan moet je kijken of je (ook) nog een kinderwagen of buggy in de auto mee kunt nemen! Immers, veel auto’s met 6 of 7 zitplaatsen hebben een kleine bagageruimte als je alle zitplaatsen wilt gebruiken.