Wat is een fastback als een type auto?

Porsche 911 GT3 Touring
Aston Martin DB11 V8Hyundai i30 FastbackAudi TT 40 TFSIBentley Continental GT SpeedFord Mustang GT 5.0 - Mustang GT 390 FastbackAlpine A110 Legende 2021

Er zijn veel omschrijvingen voor carrosserietypen van auto’s. Een van de minder vaak voorkomende is de fastback. Wat is dat eigenlijk, een fastback?

Het klinkt eigenlijk best wel opwindend: een fastback. Immers: fast betekent snel. Een definitie voor deze vorm van een auto is: “een dicht koetswerk, meestal een coupé maar soms een sedan, met een dak dat geleidelijk in een ononderbroken lijn afloopt van de voorruit naar de achterrand van de auto. Een fastback leent zich natuurlijk voor een hatchback-configuratie en velen hebben het, maar niet alle hatchbacks zijn fastbacks en vice versa”.

Verschil met liftback

Er is uiteraard een groot grijs gebied. Het is namelijk al heel verleidelijk om zeker sportieve vijfdeurs varianten fastback te noemen. Maar begint het aflopen van de daklijn dan al bij de voorruit? Meestal is dat niet het geval als je strikt naar de auto’s kijkt. Dan heb je het vaak over een liftback: een auto met wel een schuin aflopende achterzijde, echter met een achterklep die bij het dak begint. Bij een fastback hoeft dat niet het geval te zijn. Die mag ook een vaste achterruit hebben met daaronder een motorkap (voor de auto’s met middenmotor of motor achterin) of kofferbak (als de motor voorin zit).

Voorbeelden fastback

Als je in het tegenwoordige aanbod kijkt, dan heb je weinig échte fastbacks. Denk daarbij aan sportcoupés als een Porsche 911 Coupé, Aston Martin DB11 Coupé of Alpine A110. Zoek je een praktischer voorbeeld, dan kun je denken aan de Bentley Contrinental GT. Niet echt modale auto’s. Maar ook de Audi TT Coupé is een duidelijk en recent voorbeeld. Dat het niet altijd om dure auto’s hoeft te gaan bewijst de Mazda 323 Coupé uit het einde van de jaren ‘90. Maar de Mazda 323 F uit het begin van de jaren 90 valt er weer niet onder, zeker niet als je het criterium dat de neergaande lijn bij de voorruit moet beginnen aanhoudt.

Tot de verbeelding sprekende fastback voorbeelden die nu op de markt zijn, vind je de Ford Mustang Fastback en de meer alledaagse (en vijfdeurs) Hyundai i30 Fastback. Het kan dus nog wel!