Zo omzeil je lange levertijden van nieuwe auto’s

Mazda dealer showroom

De lange levertijden van nieuwe auto’s worden onder andere veroorzaakt door tekorten aan chips en andere onderdelen. Daardoor kan tussen de bestelling van je auto en het moment van aflevering soms vele maanden zitten. AutoWeek zoekt uit hoe je wel snel kunt rijden.

Een nieuwe auto kun je op maat bestellen. Een eerste selectie zou je al kunnen maken via de AutoWeek autovergelijker CarBase. Zeker bij de premium Europese merken zijn er zo veel combinaties van motoren, kleuren en andere opties mogelijk, dat je écht jouw eigen auto kunt samenstellen. Die wordt dan speciaal voor jou gebouwd. Je krijgt dan wel vaak te maken met lange levertijden van nieuwe auto's. Immers: een tijdje later (normaal genomen ongeveer drie maanden) kun je dan de sleutel in ontvangst nemen. Echter: dat ‘een aantal maanden later’ kan aardig oplopen, tot zelfs meer dan negen maanden of zelfs langer. AutoWeek geeft tips hoe je snel achter het stuur van je nieuwe auto kunt stappen.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je nieuwe auto. Eenvoudig via het kenteken of het type auto! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Houd contact met de dealer over de levertijden

Als je de lange levertijden van nieuwe auto’s voor wilt zijn, dan moet je de auto bij een dealer bestellen. Hij kan vaak al in het bestelproces in het systeem zien welke gevolgen specifieke opties hebben voor de levertijd. Daar kun je een keuze mee maken. Is het je waard om drie maanden langer op een nieuwe auto te wachten om een draadloze oplader voor je smartphone te hebben? Of gebruik je dan toch net zo lief een kabeltje?

Bestel je nieuwe auto uit voorraad

Wil je snel rijden en ben je minder gefocust op een specifieke uitvoering? De dealer heeft ook een goed zicht op de voorraad van nieuwe auto’s die bij de importeur of bij andere dealers staat. In veel gevallen weet hij ook welke auto’s onderweg zijn. Die staan dan in de planning van de fabriek of zijn al gebouwd. Je bent dan afhankelijk van welke kleuren en uitvoeringen beschikbaar zijn. Sommige accessoires kunnen ook nog worden ingebouwd bij auto’s die op voorraad zijn. Door uit voorraad te bestellen kun je binnen enkele weken in plaats van vele maanden in je nieuwe auto rijden.

Van onze partner
Een mooie auto naar jouw wensen rijden én met financial lease?!
Dat kan met het ruime aanbod uit Europese importauto’s! MrWheelson regelt alles met je auto en financiering of lease als je dat wilt! En je rijdt de auto van jouw keuze in enkele weken

Kleur van invloed op levertijden

Je denkt er wellicht minder snel aan, maar ook de kleur kan een invloed hebben op de levertijd van je nieuwe auto. Zo is een Tesla Y in wit of zwart (die laatste kleur met een meerprijs van €1.200) sneller leverbaar. Die komt uit de fabriek in Duitsland. Wil je een andere kleur, dan moet die uit Singapore komen en dat duurt enkele maanden langer. Ook de Renault Arkana in RS-line uitvoering is in de kleuren zwart, parelmoerwit of grijs sneller leverbaar.

Voorkeur voor elektrische auto’s

Van een leasebedrijf hoorden we dat elektrische auto’s over het algemeen sneller kunnen worden geleverd dan auto’s met een verbrandingsmotor. Dit heeft te maken met onderdelen die toch sneller kunnen worden geleverd. Lease je zakelijk een auto uit voorraad van een leasemaatschappij, dan kun je soms een model kiezen dat vorig jaar op kenteken is gezet. Daarvan profiteer je door een lagere bijtelling. Mocht dat niet kunnen, dan kun je lange levertijden van nieuwe auto’s ook omzeilen door bij een leasemaatschappij te kiezen voor een auto uit de voorraad of pool. Of je overweegt importeren van de elektrische auto. Zowel zakelijk als voor private lease zijn er meestal wel mogelijkheden om snel je nieuwe auto te rijden.

Van onze partner
Auto importeren uit Duitsland?
Hier vind je meer dan 300.000 Duitse dealeroccasions. Bekijk het aanbod

Jong gebruikt snel op de weg

Een andere manier om lange levertijden van nieuwe auto’s te slim af te zijn is te kijken naar jong gebruikte auto’s, bijvoorbeeld die jonger zijn dan ongeveer een jaar. Die hebben vaak nog fabrieksgarantie of je kunt gebruik maken van een goede garantie voor premium occasions. Je loopt dus nauwelijks risico voor onverwachte onkosten. En je kunt over het algemeen snel de sleutels in ontvangst nemen.

Importeren uit buitenland

Je kunt lange levertijden ook omzeilen door een jonge auto te importeren uit het buitenland. Dat kun je zelf in principe doen. Daarover hebben we informatie op speciale pagina's over auto's importeren uit verschillende landen. Zo kun je best voordeel halen als je een nieuwe of jong gebruikte elektrische auto uit Duitsland importeert. Toch moet je dan wel goed weten waar je mee bezig bent omdat er best veel bij komt kijken. Je kunt ook een bedrijf inschakelen dat is gespecialiseerd in het importeren van auto's. Je kunt dan vaak ook kiezen voor uitvoeringen of combinaties van opties die in Nederland niet leverbaar zijn. Die beschikken vaak over een netwerk aan dealers en nemen je het papierwerk en verschillende risico's uit handen. Dan kan het rijden in een geimporteerde auto net zo eenvoudig zijn als deze bij een dealer bestellen.

Van onze partner
Nieuwe of gebruikte auto kopen of private leasen?
Je vindt bij auto.nl een groot aanbod in uiteenlopende klassen. Online selecteren, proefrit aan huis, inruil mogelijk, 14 dagen bedenktijd en meer dan 140 servicepunten door het hele land.