Wat is het verschil tussen Apple Carplay en Android Auto?

Artikel Aple Carplay en Android Auto

In de meeste nieuwe auto’s kun je tegenwoordig je telefoon gemakkelijk aansluiten op het infotainmentsysteem. Voor de iPhone heet dit systeem Apple Carplay en de bezitters van een Android-telefoon gebruiken hiervoor Android Auto. Beide systemen zijn eenvoudig te koppelen aan je auto en bieden vervolgens de mogelijkheid om vanaf het scherm in je auto meerdere apps te bedienen.

Hoe koppel je Apple Carplay aan je auto?

Laten we beginnen met het koppelen van Carplay aan je auto. Dat gaat in dit geval bijzonder simpel en kan op twee manieren: via een USB-kabel of draadloos via Bluetooth. In beide gevallen ga je na de verbinding naar de instellingen van je iPhone, om vervolgens via ‘Algemeen -> Carplay’ de koppeling compleet te maken. Je zult zien dat het scherm in je auto gelijk allerlei apps toont en dat je je telefoon vanaf nu kunt bedienen zonder hem vast te pakken. Vanaf de iPhone 5 zijn alle iPhones geschikt voor Apple Carplay.

Hoe koppel je Android Auto aan je auto?

Om Android Auto te koppelen aan je auto, heb je de gelijknamige app nodig. Bij toestellen met Android 10 of hoger, staat de app waarschijnlijk al vooraf geïnstalleerd op je telefoon, anders moet je hem downloaden. Staat de app eenmaal op je telefoon, dan verloopt het koppelen vrij eenvoudig. Verbind je telefoon via een USB-kabel of Bluetooth aan je auto en open de app. Daarna loop je in de app enkele stappen door, voordat het systeem definitief gekoppeld is. Nadat deze stappen zijn afgerond, kan ook de Android-eigenaar de telefoon bedienen via het infotainmentsysteem in de auto. Alle Android 6-toestellen en hoger zijn geschikt voor deze functionaliteit.

Wat zijn de functionaliteiten van Apple Carplay?

Artikel Aple Carplay en Android AutoNiet elke app werkt in Apple Carplay. Dat is ook niet zo gek, want achter het stuur moet je bijvoorbeeld geen spelletjes gaan spelen. In plaats daarvan heeft Apple ervoor gekozen om een lijst met standaard apps beschikbaar te maken. Via Apple Carplay kun je:

  • Contacten opzoeken en bellen
  • Muziek, podcasts en audioboeken luisteren
  • Navigeren
  • Berichten lezen
  • Je agenda raadplegen
  • Zien welke apps momenteel in gebruik zijn
  • Je instellingen aanpassen

Je kunt deze apps aansturen via het scherm in de auto, maar net als bij de iPhone kun je ze ook via spraak aansturen.

Wat zijn de functionaliteiten in Android Auto?

Artikel Aple Carplay en Android AutoAndroid Auto heeft eveneens een beperkt aantal apps beschikbaar op het infotainmentsysteem van je auto, maar ruim voldoende om het systeem goed te kunnen benutten. Eigenlijk verschilt het op dit gebied niet zo van Apple Carplay. Met Android Auto kun je:

  • Contacten opzoeken en bellen
  • Muziek, podcasts en audioboeken luisteren
  • Navigeren
  • Berichten lezen
  • Je agenda raadplegen

Ook bij Android Auto kun je alle apps via je spraak aansturen, als je liever niet tijdens het rijden met het beeldscherm in je auto bezig wilt zijn.

Welke auto’s zijn geschikt voor Apple Carplay en Android Auto?

Het spreekt voor zich dat een Opel Kadett uit 1986 niet de juiste auto is om je iPhone of Android-toestel op aan te sluiten. Zowel Apple Carplay als Android Auto is alleen geschikt voor nieuwere auto’s. Eigenlijk werd het systeem pas in 2016 echt systematisch in nieuwe modellen toegepast. Inmiddels is de lijst met geschikte auto’s behoorlijk lang geworden en gaan de meeste nieuwe modellen niet zonder compatibility de fabriek uit. Om een duidelijk overzicht te creëren, hebben Apple en Samsung allebei een lijst met auto’s gemaakt, die geschikt zijn voor Apple Carplay of Android Auto. De lijst wordt natuurlijk constant bijgewerkt met nieuwe modellen.

Android Auto in Nederland

Nederland en België moesten lang wachten op Android Auto. Terwijl Apple Carplay al sinds 2014 te gebruiken was in verschillende nieuwe auto’s, lag dat met Android Auto ietsje anders. De app die nodig is om alles te koppelen, was voor het Nederlandse taalgebied (lees: Nederland en België) lange tijd niet beschikbaar. Dit had te maken met kleine wijzigingen die vanwege allerlei regels per taalgebied doorgevoerd moesten worden en aangezien het Nederlandse gebied relatief gezien nogal klein is, had dit minder haast dan - bijvoorbeeld - de Duitstalige markt. Maar in 2021 worden ook Nederland en België volwaardige Android Auto-landen. Android heeft al aangekondigd dat de app snel volledig beschikbaar zal zijn. De app is overigens wel vooraf geïnstalleerd op de meeste nieuwe Android-toestellen; toestellen met Android 10 of hoger hebben de app bijna allemaal standaard in het systeem zitten.

Zijn er echt grote verschillen tussen Apple Carplay en Android Auto?

Zowel Apple Carplay als Android Auto is in de basis een ‘uitgeklede’ telefoon op het infotainmentsysteem van je auto. Het voornaamste verschil zit hem allereerst in het feit dat voor Android Auto een app nodig is om de telefoon gekoppeld te krijgen aan de auto en bij Carplay niet. Die app moet gebruik je ook om bepaalde bruikbare apps aan en uit te zetten en optische wijzigingen (zoals wallpapers, albumhoezen aan- of uitzetten) aan te passen. Bij Carplay kan dat allemaal gewoon vanaf het scherm van je auto. Verder zijn het feitelijk zeer vergelijkbare systemen, met min of meer dezelfde mogelijkheden. Welke van de twee het beste bij je past, is volledig afhankelijk van de telefoon die je hebt. Heb je een iPhone, dan is Carplay je systeem, heb je een Android-toestel, dan gebruik je Android Auto.