Wat is een echte coupé als je het over auto’s hebt?

BMW 4-serie Coupé

Met een groeiend aantal carrosserievarianten lijkt de vorm die het meest onder ‘inflatie’ lijdt die van de coupé te zijn. Die term wordt intussen te pas en te onpas gebruikt. Wat is een echte coupé in autotermen?

Laten we eens zoeken in de definities. Je kunt de coupé zien als een auto met vast dak, een aflopende daklijn achter en een of twee rijen stoelen. Er is discussie over de vraag of hij twee deuren moet hebben voor het uitstappen van passagiers of dat auto's met vier deuren ook als coupés kunnen worden beschouwd. Dit debat is ontstaan sinds het begin van de jaren 2000. Toen verschenen vierdeurs auto's zoals de Mazda RX-8 (met kleine deurtjes die ‘tegen de richting’ opengaan om de opening breder te maken vanaf de achterzittingen) en de Mercedes-Benz CLS-klasse (met een lagere daklijn maar ‘normale’ achterportieren) op de markt als ‘vierdeurs-coupés’. Recent is het debat nog verscherpt. Diverse SUV’s ontvingen de aanduiding ‘SUV Coupé’ kregen, vanwege een vlakker liggende achterruit ten opzichte van reguliere SUV’s. Die discussie werd ingezet met de komst van de BMW X6, die werd gevolgd door vele andere modellen.

Coupé letterlijk: ingekort

Als we het woord coupé letterlijk nemen, komt dat uit het Frans: afgesneden. Als we het bekijken voor voertuigen, dan werd deze naam voor het eerst gebruikt voor een ingekorte (coupé)-versie van de berline koets. Die had geen naar achteren kijkende rij stoelen, dus maar één zitrij en een kleiner passagierscompartiment. Deze carrosserievorm werd gezien als ideaal voor dames om te winkelen of om bezoekjes af te leggen.

Twee deuren, beperkte ruimte

In de vorige eeuw is de term coupé in verschillende betekenissen gebruikt. Een grote gemene deler was dat de carrosserie over het algemeen twee deuren had (later eventueel wel met een achterklep die boven die achterruit scharniert) en beperkte ruimte. Dat betekende dan ofwel slechts twee stoelen voorin, of met een achterbank als die verder naar voren was geplaatst. Deze diende zo meer als ‘noodzitje’ voor extra passagiers. En ze hadden in ieder geval een scherper dalende daklijn (mogelijk in een lijn vanaf de voorruit, als de fastback). Dat hoefde ook geen wet van Meden en Perzen te zijn. Zo kon bijvoorbeeld de BMW 2002 Coupé het licht zien. De Opel Kadett Coupé uit de jaren 70 was een duidelijker en typische coupé qua vorm.

Levendige vorm

Nu zijn er nog altijd volbloed coupés. Denk daarbij aan de onvolprezen Porsche 911 Coupé. Die heeft de kenmerkende vorm gehouden en doorgegeven aan de Porsche 718 Cayman. Ook de BMW 4-serie Coupé is een mooi voorbeeld. Een sportieve variant met een prettiger prijskaartje is de Lexus RC Coupé. Moet het iets praktischer en bereikbaarder zijn, dan kom je snel uit op bijvoorbeeld een Audi A5 Coupé of Mercedes C-Klasse Coupé. Alle coupés volgens deze traditionele definitie vind je in de AutoWeek CarBase Autovergelijker.

Vierdeurs coupés en SUV coupés In de marges?

Blijft de discussie over de nieuwe vormen. De vierdeurs coupés, die zich kenmerken door een lage daklijn en vier deuren, kwamen in 2004 op het toneel met de Mercedes-Benz CLS, later gevolgd door de Volkswagen Passat CC. In eigen huis kwam nog de Mercedes-Benz CLA in het lagere segment.

BMW was in 2008 de trendsetter in het SUV Coupé segment met de X6. Die vond later veel navolging bij praktisch alle merken die SUV’s gingen maken met een vlakker lopende achterruit.

Het zal altijd nog wel een discussie geven. Het betekent dat de coupé in ieder geval wijst op dynamiek!