Innovatie in de autosleutel door de jaren heen

Sleutels autosleutel

Na het omdraaien van een sleutel kun je op pad – zo simpel was het vroeger. In de toekomst krijg je met behulp van biometrische gegevens toegang tot de auto. Maar zitten we wel te wachten op zo veel innovatie in de autosleutel?

Voor Tamagotchi’s uit de jaren 90 moest je zorgen alsof het echte huisdieren waren, anders gingen ze dood. De innovatie in de autosleutel gaat intussen ook die kant op. De Display Key van BMW moet je ook aanraken. Op de zijkant zitten knoppen en de sleutel is voorzien van een display waarop je kunt swipen. De sleutel vraagt je aandacht en je moet de accu regelmatig opladen, anders doet de Display Key weinig meer. Daarmee is het de Tamagotchi van deze tijd. 

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Meer dan een gadget

Natuurlijk is het meer dan een gadget, want je kunt er wel degelijk wat mee. Zo kan de sleutel bijvoorbeeld weergeven of de auto is afgesloten. Ook kun je checken hoeveel brandstof er nog in de tank zit, de stoelverwarming op afstand inschakelen of de auto inparkeren zonder dat je daarvoor plaats hoeft te nemen in de auto zelf. Bij de 5-serie en de 7-serie maakt de sleutel deel uit van de standaarduitrusting. Als je BMW is voorzien van een standkachel, kun je op het display de verwachte vertrektijd invoeren. Voor elke dag kun je een andere tijd kiezen, die uiteraard wel telkens opnieuw moet worden ingevoerd als er iets tussenkomt.

Innovatie in de autosleutel over the top?

Zelfs techniekfreaks vragen zich af of we zulke autosleutels eigenlijk wel nodig hebben. Zijn ze ondanks hun functies niet meer een vloek dan een zegen? BMW’s supersleutel komt qua vorm en formaat overeen met een mobiele telefoon uit de periode voor de iPhone, waardoor je hem niet makkelijk kunt meenemen. Het zou natuurlijk het meest handig zijn als je helemaal geen sleutel meer hoeft mee te nemen. De autofabrikanten werken al een tijdje aan systemen die je met biometrische gegevens toegang tot de auto verschaffen. VW kondigde op de hightech-beurs CES in Las Vegas aan voortaan modellen te zullen voorzien van software voor gezichtsherkenning. Een studiemodel van het Chinese merk Byton beschikt al over deze techniek. Jaguar Land Rover heeft patent aangevraagd op een systeem waarbij gezichtsherkenning en een analyse van de manier hoe je loopt worden gebruikt voor het openen van de portieren. Camera’s maken driedimensionale foto’s en video’s. Deze worden vervolgens vergeleken met het beeldmateriaal dat in de auto of in de cloud is opgeslagen. Als de eigenaar de auto nadert, opent de auto automatisch de portieren of de kofferklep. De keerzijde van zo veel comfort: een dergelijk systeem is alleen veilig als de ontwikkelaars de hackers kunnen voorblijven. Ook de databescherming is een thema als auto’s mensen op grote schaal in het openbaar scannen. De autobezitters van morgen moeten zichzelf afvragen of ze zeer persoonlijke data – gezicht, vingerafdruk, beweging, stem – willen delen met hun auto. Die data kun je immers niet veilig in je broekzak opbergen, zoals een sleutel. 

Van onze partner
Gebruik slim een handsfree carkit
Die zijn veel goedkoper dan de boete. Bestel snel een carkit uit de top-10 van bol.com!

Conclusie

Sleutels zijn een belangrijk statussymbool en ze zorgen ervoor dat we ‘in control’ zijn. Als de portieren in de toekomst worden geopend met behulp van biometrische gegevens, nemen sleutels de controle over. Niet alle zaken die vanuit technisch oogpunt te realiseren zijn, zijn echter ook zinvol. Dat laten veel moderne autosleutels zien. Qua design, haptische eigenschappen en functionaliteit is er vaak ruimte voor verbetering bij de innovatie in de autosleutel.

Autosleutels met elkaar vergeleken

Sleutels autosleutel Opel Insignia

Opel Insignia

75/36/16 mm • 42 g

Ligt lekker in de hand, de knoppen zijn in het donker op de tast te vinden.

 

Sleutels autosleutel Hyundai

Hyundai Ioniq

69/39/16 mm • 50 g

Geen design-meesterwerk, wat zwaar.

 

Sleutels autosleutel Renault Talisman

Renault Talisman

89/54/14 mm • 42 g

Creditcardformaat, goedkoop ogend plastic.

 

Sleutels autosleutel Mazda MX-5

Mazda MX-5

79/31/15 mm • 46 g

Voelt hoogwaardig aan en is niet al te breed – past goed in de broekzak.

 

Sleutels autosleutel Suzuki

Suzuki Vitara

76/35/17 mm • 42 g

Twee knoppen, om de portieren te openen en te vergrendelen. Zo simpel kan het zijn. 

 

Sleutels autosleutel Volvo XC60

Volvo XC60

70/44/16 mm • 50 g

Erg hoekig, de knoppen aan de zijkant zijn lastig te bedienen.

 

Sleutels autosleutel Skoda Fabia

Skoda Fabia

66/39/17 mm • 50 g

Het standaardmodel in het VW-concern met inklapbare baard.

 

Jaguar Sovereign (1991)

74/28/10 mm • 14 g

Geen afstandsbediening, sleutelbaard van Ford. Weegt bijna niets.

 

Sleutels autosleutel BMW 5-serie

BMW 5-Serie

92/55/18 mm • 84 g

Groot en dik. Wil een alleskunner zijn, maar is daardoor wel erg lomp qua formaat.