Wat betekent Isofix bij een kinderzitje in de auto?

Isofix i-Size logo op zitting

Veel auto’s hebben Isofix aansluitingen om een kinderzitje te monteren. Wat betekent Isofix en waarop moet je verder letten bij het monteren van een kinderzitje in de auto?

Kinderen zijn vaak een oorzaak dat een andere auto wordt gekozen. Vaak omdat er meer ruimte nodig is. En ook omdat je kinderen goed wilt beschermen. Als de kinderen nog in een autostoeltje moeten zitten, dan zijn er grofweg twee manieren waarop die bevestigd kan worden. Via een Isofix systeem of met de autogordel.

Wat is Isofix?

Isofix is een internationale standaard voor het bevestigen van een autostoeltje in de auto. Het zit tussen de rugleuning en de zitting van de achterbank. Via dit systeem wordt het stoeltje met de carrosserie van de auto verbonden. Dat zorgt voor een grotere veiligheid als er een ongeval gebeurt. Het autostoeltje zit immers goed vergrendeld en zal bij een ongeluk op zijn plaats blijven. Deze komen daardoor ook vaak beter uit de tests.

Sommige stoeltjes hebben behalve de Isofix bevestiging op de bank ook nog een bevestiging die over de leuning van de achterbank past die met ‘Top Tether’ wordt aangeduid. Anders kan een verstelbare poot worden gebruikt die op de autovloer steunt. Deze voorkomt dat het stoeltje bij een botsing naar voren kantelt.

Isofix en i-Size markering

Auto’s gemaakt na 2012 hebben verplicht Isofix-bevestigingspunten (beugels), waarin je de haken van een Isofix-stoel of onderstel (base) vastklikt. En auto’s die na 2016 zijn gebouwd hebben zelfs een i-Size markering en minstens één plaats voor een i-Size stoeltje. Kinderzitjes die een i-Size markering hebben passen altijd op zo’n plaats. Een Isofix stoeltje past mogelijk niet in alle auto’s. Bij het stoeltje zit dan een lijst met auto’s waarvoor deze geschikt is.

Een Isofix stoeltje kan alleen maar worden bevestigd op een plaats met een Isofix aansluiting. Dat zijn over het algemeen de buitenste zitplaatsen van de achterbank en soms de passagiersstoel. Heeft je auto geen bevestigingspunten, dan moet je kiezen voor een stoeltje dat je met de autogordel vast zet.

Bevestiging kinderzitje met autogordel

Als alternatief zijn er ook autostoeltjes die met de autogordel op hun plaats worden gehouden. Die passen eigenlijk altijd wel in de auto. Je moet bij het bevestigen ervan erop letten dat ze goed vast zitten. Bij een kinderzitje dat een Isofix vergrendeling heeft kan dat eigenlijk alleen maar goed gaan. Deze zitjes zijn over het algemeen wel iets goedkoper.

Lees ook
In welke auto past een kinderwagen?